En Sıcak Konular

2010'da en fazla sivil kayıp Irak'ta oldu

9 Mayıs 2011 10:11 tsi
2010 yılında sivil kayıplar ve zorunlu göç sayısında ciddi artışların yaşandığı belirtildi.

Oxfam yardım kuruluşu tarafından hazırlanan raporda sivil ölümlerin en fazla yaşandığı ülke Irak olurken, zorunlu göçe en fazla Somali halkı maruz kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunulan bilgiler ışığında İngiliz yardım kuruluşu Oxfam tarafından hazırlanan raporda 2010 yılını sivillerin ölüm, kaçırma, yerlerinden zorla sürülmesi gibi çok pahalı bedellerle ödediği ifade edildi. Raporda, 2010'da binlerce sivilin öldürüldüğü, milyonlarca insanın da yerlerinden zorla göç ettirildiği kaydedildi. Dünya genelinde 2010 yılında en fazla sivil can kaybının Irak'ta olduğu vurgulandı. Irak'ı en fazla sivil ölümlerin olduğu ülkeler sıralamasında Pakistan, Afganistan ile Somali takip etti. Raporda ülke ve sivil can kayıpları şöyle; Irak'ta 4 bin, Pakistan 3 bin 500, Afganistan 2 bin 700 ve Somali'de ise 2 bin olarak kaydedildi.

Oxfam uzmanları sivil can kayıplarında resmi rakamlardan daha fazla can kaybının yaşandığını iddia ederken, çatışmanın yaşandığı ülkelerin gerçek rakamları gizledikleri savunuldu.

2010 yılı içinde en fazla yerlerinden edilen siviller sayısında Somali ilk sırada yer aldı. Somali'de geçen yıl 532 bin sivil daha zorla göçe mecbur edilirken, ülkede bugüne kadar toplam 5 milyonu insanın yerlerinden olduğu aktarıldı. Somali'de yerlerinden edilen insan sayısı genel nüfusun yüzde 16'sına tekemmül ediyor. Oxfam uzmanları yine zorunlu göç konusunda da devletlerin dürüst davranmadığı ileri sürdü.

Raporun ilginç bölüm başlıklarından birisi de 'Çocuk Askerler' ile ilgiliydi. Raporda 2010 yılında çatışmanın olduğu 18 ülkede çocuk askerlerin devlet ya da silahlı gruplar tarafından kullanıldığına dikkat çekildi. Çocuk asker konusunda sicili kötü olan ülke sıralaması şöyle, Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Cad, Sudan, Kongo, Maynmar ile Somali olarak sıralandı.

Yardım gönüllüleri için en tehlikeli ülke ise Afganistan. Rapora göre, 2010 yılı içinde Afganistan'da 29 yardım kuruluşunda çalışan kişi öldürülürken 71'i de kaçırıldı. Bu rakam 2009 yılına oranda yüzde 153 oranında artış gösterirken, 2008'e nispeten de 8 kat arttığı görüldü.

Oxfam, BM Güvenlik Konsey'nin Irak, Afganistan gibi iç çatışma ve savaşın olduğu ülkelerdeki sivil can kayıpları konusunda eksik bilgi edindiğini ileri sürdü.

cihan




Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs