En Sıcak Konular

Abbutabad sakinleri: ‘Laden’in öldürüldüğüne inanmıyoruz’

6 Mayıs 2011 13:46 tsi
ABD başkanı Barack Obama’nın geçtiğimiz Pazartesi sabahı El-Kaide Lideri Usame Bin Laden’i Abbutabad’da kaldığı evde öldürdük açıklamaları belde sakinlerine hiç de inandırıcı gelmedi. Beldede oturanlar bunun bir Amerikan senaryosu olduğu

Amerika’nın Pakistan’ın başkenti İslamabad’a 50 km. uzaklıktaki Abbutabad’da El-Kaide liderini öldürdüğü iddiaları belde sakinlerini inandırmaya yetmedi. Bunun ABD ve Pakistan hükümetinin ortak kurguladığı bir senaryo olduğunu savunan beldeliler, bölgede hiçbir Arap’a rastlamadıklarını açıkladı. Beldelerinin, askeri bir akademiye çok yakın olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, Bin Laden’in  istihbarat birimlerinin kol gezdiği böyle bir bölgede aslen varlığından bile şüphe duyduklarını ifade ettiler. Bin Laden hakkında gelen çelişkili haberler, fotomontaj eseri resimler ve hiçbir delilin ortaya konmaması da şüpheleri iyice artırıyor.
 
Pakistan’ın Abbutabad beldesi sakinleri El-Kaide lideri Usame Bin Laden’in kendi beldelerinde  mevcudiyeti ve Amerikan komandoları tarafından öldürüldüğü iddialarından duydukları şüpheleri ortaya koydu. Bu iddialara inanmayan belde sakinleri olayı ‘Amerika’nın Pakistan’daki yeni oyunu’ sözleriyle nitelendirdi.
 
Meraklıları Laden’in kaldığı iddia edilen evden uzaklaştırmak için polis nöbet tutuyor. Onlarca asker de evin etrafına yayılmış durumda. Ancak nöbet tutan polis bile Bin Laden’in öldürüldüğüne inanmıyor. Yüksek duvarlarla çevrili evin etrafında nöbet tutan polis şöyle konuştu: ‘Biz hiçbir şey görmedik. Sabaha karşı saat üçte buraya gelmemiz istendi. Geldiğimizde operasyon bitmişti.’
 
Pazartesi sabahının ilk saatlerinde, ABD başkanı Barack Obama’nın aniden Bin Laden’in Bilal Tawon mahallesindeki evinin yerini tespit ederek gece Amerikan komandolarının düzenlediği bir operasyonla kendisini öldürdüklerini ilan etmesinin ardından Abbutabad beldesi sakinleri kendilerini dünyanın ilgi odağı olmuş buldu.
 
Belde sakinleri inanmıyor
 
Ancak Amerika’nın bu hikayesi, son on yıldır Pakistan’ın her yerine yayılan şiddet olaylarından uzak kalmış, Amerikan komplolarına işaret eden teorileri kabul etmeye daima hazır dağlık belde sakinlerine hiç de inandırıcı gelmedi.
 
61 yaşındaki emekli Beşir Karşi evinin önünde torunu ile otururken France Press muhabirinin olay hakkındaki sorusuna gülümseyerek tüm bunların komplo teorisi olduğunu, kimsenin inanmadığını, bölgede kesinlikle hiçbir Arap görmediklerini ifade etti.
 
Belde sakinleri Pakistan’ın Kuzeybatısındaki aşiret bölgelerinden uzak bir köyde kaldığı tahmin edilen El-Kaide liderinin özellikle Pakistan Ordusu’nun her gün binlerce acemi askerinin eğitim gördüğü Askeri Kakül Akademisi’ne iki kilometreden daha yakın bir şehirde oturuyor olma ihtimalini çok uzak gördü.
 
Mühendis Nimetullah gayet sakin bir ses tonuyla şöyle dedi: ‘Bin Laden Kakül ve istihbarat birimlerinin yakınında yaşıyordu öyle mi! Buna asla inanmıyorum. Bu, Amerika’nın Pakistan hükümetiyle kurguladığı bir senaryodan başka bir şey değil.’
 
Şüpheler giderek artıyor
 
Washington’dan Bin Laden’in cesedinin ABD Ordusu tarafından Umman Denizi’ne atıldığının açıklanmasının yanı sıra öldürüldüğüne dair yeterli delil de sunulmaması şüphelerin ve soruların artmasına, teorilerin yayılmasına neden oldu.
 
Eczane sahibi Şekir Ahmet de şöyle konuştu: ‘Eğer öldürüldüyse neden cesedini görmedik? Bu bir  Amerikan senaryosu.’
 
Bundan önce de Bin Laden öldürüldü diye defalarca haber yayıldığını söyleyen emlakçı Vesim İkbal Amerika’nın açıklamalarıyla alay ederek Bin Laden kaç kere öldürülecek, şeklinde sordu.
 
Belde sakinlerinden bazıları Amerika’nın operasyonu gerçekleştirmek için bu garnizon şehrini seçmesinin ardında Pakistan Ordusu’nun itibarını zedeleme isteği yattığını savundu.
 
Bir ilaç üretim firmasında çalışan Şakil Ahmet şöyle dedi: ‘Amerika, Afganistan’dan çekilmek istiyor. Bu nedenle de şimdi Bin Laden’in öldürüldüğü haberlerini yayıyor ki kendisine çekilmek için bahane olsun.’
 
17 yaşındaki öğrenci Ataullah Şah, tüm olanların bir oyun olduğunu, Obama’nın böyle bir şeyi 11 Eylül Saldırılarının yıldönümü gelmeden önce kasıtlı olarak, başkanlık seçimlerini kazanabilme planı çerçevesinde yaptığını belirtti.
 
İslamabad’dan siyasi analist İmtiyaz Gül de şöyle bir değerlendirmede bulundu: ‘Amerikalılar, Bin Laden’in öldürüldüğüne dair delil sunmadığı sürece özellikle Pakistan’da şüpheler gitmeyecek.’
 
Pakistan Taliban yalanlamıştı
 
Amerikan yönetimi tarafından ellerinde olduğu açıklanmasına karşın hala cesedin fotoğraflarının yayınlanmamış olması, Amerika’nın El-Kaide lideri başından kurşunla vurulduktan sonra denize gömüldü yönünde ilan ettiği raporlarıyla çelişen haberlerin varlığı Bin Laden’in öldürüldüğü haberlerinden şüphe duyulmasına sebep oldu.
 
Pakistan televizyonunun Pazartesi günü Bin Laden diye yayınladığı fotoğrafın montaj olduğunu itiraf ettikten sonra bir de kaldırması bu şüpheleri daha da kuvvetlendirdi.
 
Geo Televizyon Kanalı’nın İslamabad’daki ofisi müdürü Rana Jawad fotoğraf hakkında şöyle dedi: ‘Doğrusu o fotoğrafın kullanılması bir hata idi. Zira bu fotoğraf 2009 yılında internette yayınlanmıştı. Yayınladığımızda doğruluğundan emin olmadığımızı söyledik. Emin olduktan sonra da kaldırdık.’
 
İslamabad’daki Rusya El-Yewm Kanalı muhabirinin ifadesine göre Taliban Pakistan, Obama’nın Bin Laden’in öldürüldüğü yönünde haberlerini yayınlamış ve kendisinin yaşadığını, güvenilir bir mekanda bulunduğunu açıklamıştı. Aynı şekilde Geo kanalı da buna benzer bir haberle Pakistan Talibanı’nın Bin Laden’in öldürüldüğü yönündeki haberleri yalanladığını duyurdu.




Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,814 µs