En Sıcak Konular

ABD Büyükelçisi'nden askeri üs çıkışı

6 Mayıs 2011 09:20 tsi
ABD Büyükelçisi'nden askeri üs çıkışı

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, terörizm ve aşırılıklarla mücadelede, askeri üslere ihtiyacın, eskisi kadar fazla olmadığını söyledi.

İzmir programı kapsamında, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na nezaket ziyaretinde bulunan Ricciardone, daha sonra İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO), ''Son Dönem ABD-Türkiye İlişkileri'' konulu bir konuşma yaptı.

Ricciardone, İzmir'de kendisini evinde gibi hissettiğini, çünkü kendisinin de İzmir gibi bir liman kenti olan Boston'da büyüdüğünü belirtti.

İzmir ile Boston arasındaki farkın, Boston'da ''bagel'', İzmir'de ise ''boyoz'' yenmesinden ibaret olduğunu ifade eden Ricciardone, NBA'de Boston Celtics taraftarı olduğunu da belirterek, sezon ortasında Cleveland Cavaliers'a takas yolu ile transfer olan Semih Erden için ''Maalesef Semih'in gitmesiyle takımım puan kaybetti'' diye konuştu.

Büyükelçi Ricciardone, ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisine Türkiye'de görev yapmayı teklif etmesinden büyük onur duyduğunu da belirterek, Türkiye-ABD ilişkilerinin, son 60 yılda büyük önem taşıdığını, giderek de önemini artırdığını kaydetti.

Çok önemli değişim süreçlerinin yaşandığını, bu dönemlerde yeni zorluklarla karşılaşıldığını ifade eden Büyükelçi Ricciardone, ''Böyle bir dönemde, iki ülke ilişkileri, zorluklarla mücadele ve işbirliği, daha da önem kazanmıştır'' diye konuştu.

Ticari ilişkilerde elde edilecek başarının, diğer alanlardaki ilişkilere olumlu katkı yapacağını söyleyen Ricciardone, ''Başkan Obama'nın da dediği gibi, hedefimiz ülkeler arasındaki ittifakı, halklarımız arasındaki dostluğu yenilemektir'' dedi.

Büyükelçi Ricciardone, ABD üslerine yönelik bir soru üzerine şunları kaydetti:

''Soğuk savaş bitti, Sovyetler dağıldı. Yeni dönemde farklı zorluklar var, fanatizm, terörizm gibi. Türkiye ve ABD ulusal güvenliklerimizi tehdit eden ortak tehditlere karşı, her zaman olduğu gibi birlikte durmuşlardır. Bu günlerde, bu tehditlerle çok da fazla askeri biçimde savaşmıyoruz. Elbette askeri güç önemlidir, Türkiye'nin büyük bir askeri gücü vardır ve ABD, Türkiye'nin müttefiki olmaktan gurur duymaktadır. Askeri işbirliğimiz sürmektedir ancak yeni dönemde, askeri üslere olan ihtiyaç, eskisi kadar fazla değildir. İhtiyacımız olan kendi başına güçlü olan ortaklardır. Türk Silahlı Kuvvetleri, savunma sanayi, askeri istihbarat da dahil olmak üzere istihbarat, bu günlerde o günlerdekinden çok daha fazla yeteneğe sahiptir. Burada ABD'nin fiziksel varlığının olmasına gerek yok, çünkü Türkiye'nin kendi yetenekleri söz konusu ve harika bir ortaklığımız var.''

Ricciardone, NATO'nun yeni dönemde de varlığını sürdürmesinin, Türkiye ve ABD'nin NATO'daki varlıklarının çok önemli olduğunu, İzmir'in de NATO'nun geleceğinde önemli görevler üstleneceğine inandığını söyledi.

-İZTO BAŞKANI DEMİRTAŞ-

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Türkiye ve bölgeyi yakından tanıyan Ricciardone'nin Ankara Büyükelçisi olarak atanmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, Ricciardone'nin diplomatlık kariyerinin 32 yıl önce Türkiye'de başladığını, kızının da Türkiye'de dünyaya geldiğini hatırlattı.

Türk-Amerikan ilişkilerinde ticaret konusuna yoğunlaşılmasını arzu ettiklerini dile getiren Demirtaş, ABD'nin 1827 yılında, İstanbul'dan önce İzmir'de konsolosluk açtığına işaret ederek, ''Ne yazık ki, dünyanın en büyük ekonomisi ABD ile İzmir arasındaki ekonomik ilişkiler istenilen düzeyde değil'' dedi.

Türkiye'nin ABD ile ticarette ithalatının son 8 yılda 4 kat artmasına karşın, ihracatının yerinde saydığını belirten Demirtaş, ticaret dengesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Demirtaş, toplantının sonunda Büyükelçiye incir hediye etti.

İZTO'daki toplantıyı, Ticaret Odası üyelerinin yanı sıra, İzmir'de bulunan diplomatik misyon temsilcileri ile fahri konsoloslar da izledi.

aa



Bu haber 967 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,151 µs