En Sıcak Konular

Şamil Tayyar: Basın, Türkiye'de birinci kuvvet

5 Mayıs 2011 21:58 tsi
AK Parti Gaziantep milletvekili adayı Şamil Tayyar, basının çağdaş demokrasilerde dördüncü kuvvet olarak bilindiğini ancak Türkiye'de bu sıralamanın karıştığını söyledi.

Kuvvetler ayrılığının yerli yerine oturmaması nedeniyle Türkiye'de basının birinci kuvvet olarak ortaya çıktığını belirtti.

Gazikent Üniversitesi'nde 'Demokratikleşme Süreci ve Medya' konulu konferansta konuşan Tayyar, basının çağdaş demokrasilerde dördüncü kuvvet olarak bilindiğini hatırlattı.

Türkiye'de kuvvetler ayrılığının yerli yerine oturmadığı için zaman zaman sıralamanın karıştığının fark edildiğini belirten Tayyar, şöyle devam etti: "Genellikle de basının birinci kuvvet olarak karşımıza çıktığını görürüz. Sebebi de yasamanın, yürütmenin ve yargının asli fonksiyonlarını yerine getirememesinden kaynaklanmakta. Boşluk doğduğunda medya, basın hemen devreye girer ve birinci kuvvet olarak ortaya çıkar." dedi.

Bu kuvvetin, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önünde ciddi bir engel olarak çıktığını dile getiren Tayyar, "Biz aslında yakın tarihimizi gözlemlediğimizde ne kadar antidemokratik girişim ve teşebbüs varsa bunların içerisinde de medyanın ağırlıklı olarak yer aldığını görürsünüz. Şunu kabul etmek gerekir ki Türkiye 1923 yılında bakiyesi üzerine cumhuriyeti inşa etti, ancak demokrasiyle taçlandıramadı. Yani bu konuda hala ciddi eksikliklerimiz var ve bu devam ediyor. 1923 yılında biz cumhuriyeti inşa ederken eksik kalan tarafımızı zaman içerisinde oluştururken bir de şunu fark ettik ki cumhuriyeti kendi kazanımları için korunak haline getiren sivil ve elit bürokrasi demokratikleşmenin önüne her zaman set çektiler. Ne zaman milli irade güçlense, ne zaman milletin sesi yönetimde daha güçlü şekilde ortaya çıksa hemen bir derin operasyon, bir gizli el bir kaotik ortam oluşturulmaya çalışılır arkasından darbeler, muhtıralar ve Türkiye'nin siyaset tarlası onar yıl aralıklarla sürülür." ifadelerini kullandı.

Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir de Şamil Tayyar'ın, Türkiye'nin şeffaflaşması sürecine katkıda bulunduğunu belirterek, üniversitelerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Konuşmaların ardından, öğrenciler Tayyar'a Ergenekon süreci ve ülke gündemi ile ilgili bazı sorular yöneltti.

(CİHAN)



Bu haber 822 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs