En Sıcak Konular

Erdoğan: 'Artık 'su akar Türk bakar' yok'

5 Mayıs 2011 17:47 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Artık enerji çeşitleniyor. Yani artık biraz patenti bana ait bu sözün... 'Su akar Türk bakar' yok. Artık 'su akar Türk yapar' var'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Adana'da Sanko Holding tarafından yapımı tamamlanan Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin açılış törenindeki konuşmasında, santralın İmamoğlu, Aladağ ilçesine, Adana'ya ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu; eseri kazandıran holding ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ile emeği geçenlere teşekkür etti.

Bölgenin yarım asırlık rüyasının gerçeğe dönüştüğüne dikkati çeken Erdoğan, ''Yatırım bedeli 500 milyon dolar olan, inşasında 1500 kişinin çalıştığı bu muhteşem eserin elektrik santralı 317 megavat saat kurulu gücüyle 600 bin evin yıllık ihtiyacını karşılayacak enerjiyi üretecek. 3,5 yıl gibi kısa sürede, rekor bir sürede inşa edilen bu eseri ortaya koyan güç, bu milletin demek ki inandığı zaman, azmettiği zaman neleri yapabileceğini ortaya koyması bakımından çok önemli'' ifadesini kullandı.

Baraj sayesinde İmamoğlu Ovası'nda sulu tarıma geçilmesi sonucu 50 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını anlatan Erdoğan, ''Barajla birlikte 13 kilometre yol, 85 metrelik tünel ve sulama altyapısına ilişkin çeşitli hizmetler de Sanko Holding tarafından ülkemize kazandırıldı. Her aşamasında işlerin tamamı Türk mühendisleri ve şirketleri tarafından gerçekleştirildi. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Erdoğan, ''Bu eser, neresinden bakarsanız bakın gurur verici, örnek bir yatırım. Ülkeye hizmet, millete hizmet işte budur. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür rütbe-i aklı eserindedir. İşte, Sanko Holding ve Abdulkadir Konukoğlu kardeşim, hiçbir lafa gerek bırakmadan bu devasa eseri ortaya çıkardılar. Önemli olan bu'' dedi.

Erdoğan, enerji sektöründe Sanko Grubu, Sanko Holding tarafından atılan adımlara dikkati çekerek, ''Bugün burada bu barajı, daha önce benim memleketim Rize'de de bir HES, daha önce İstanbul'da rüzgar enerjisine yönelik yeni açılışını yaptığımız tesisler yaptılar. Şimdi kendisinden bir müjde daha aldım. 'Termale de giriyorum' diyor. Çünkü artık enerji çeşitleniyor. Yani artık biraz patenti bana ait bu sözün... 'Su akar Türk bakar' yok. Artık 'su akar Türk yapar' var'' şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Sevgili kardeşlerim, Allah'ın izin verdiği her türlü nimeti yapıcağız, insan için değerlendireceğiz. Allah bize bu aklı boşuna vermemiş. Aklı verdi ama ardından da bir şey emretti. Ne dedi? 'İlmi tahsil ediniz' dedi. İlimle de bırakmadı. Onun üzerine 'akledin düşünün' dedi. Onunla da bırakmadı. Edindiğimiz bu tecrübeleri insan oğlunun hizmetine sunacağız. Çünkü her şey insan içindir. Bizim hayatımız bu. Söze gerek kalmaksızın, şu anda Sanko Holding yaptıkları işle kendilerini ortaya koymuşlardır. Bu ülkenin bu milletin hayallerini gerçeğe dönüştüren herkese teşekkür ediyorum.

'Bu ülkede taş üstüne taş koyanın başımın üstünde yeri var' diyorum. Bakın sevgili kardeşlerim, önceki gün de bir toplantı vesilesi ile ifade ettim. Elazığ'da Türkiye'nin en büyük santrallerinden biri olan Keban Barajı inşa edildiği zaman CHP zihniyeti, Keban Barajı yapıldığı zaman ne diyordu biliyor musunuz? 'Bu kadar büyük barajı ne yapacaksınız, bu kadar elektriği nerede kullanacaksınız, toprağa mı vereceksiniz' diyordu. Bunlar bu şekilde diyerek her şeye karşı çıktılar. Bunlarda ülkeyi büyütmek gibi niyet yoksa, bunlar gibi birileri çıkar atılan her adımın önünde, bunlar aynen şu sette gibi baraj oluştururlar. Duvar gibi dururlar.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefeti eleştirirken, ''Kalkıp şunu söyleyebilirler, 'Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde insan yok' diyebilirler. Derler haa... Burada insan var mı? Çünkü bunların gözleri var görmez, dilleri var hakkı söylemez, kulakları var gerçekleri hiçbir zaman duymaz'' dedi.

Erdoğan, Adana'nın İmamoğlu ilçesinde yapımı Sanko Holding tarafından tamamlanan Sanibey Barajı ve Hidroelektirk Santrali'nin açılışında yaptığı konuşmada, muhalefetin Türkiye'yi büyütmek gibi bir derdinin olmadığını söyledi.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının yıllar yılı ortada olduğunu vurgulayan Erdoğan, ''Bunlar yıllar yılı bu ülkede iktidar olmadılar mı? Tek partili dönemden tut, ondan sonra ara sıra girdikleri koalisyonlara bak, o koalisyonlarda dikili bir kazıkları yok. Türkiye'yi büyütme gibi hedefleri olsa enerji ihtiyacının farkında olurlardı'' dedi.

Erdoğan, muhalefetin Türkiye ekonomisini güçlendirme düşüncesi olsa, elektrik ihtiyacının da farkında olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

''Böyle zihniyetleri böyle bir gayeleri yoktu. Kalkıp şunu söyleyebilirler, 'Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde insan yok' diyebilirler. Derler ha... Burada insan var mı? Çünkü bunların gözleri var görmez, dilleri var hakkı söylemez, kulakları var gerçekleri hiçbir zaman duymaz.

Değerli kardeşlerim, bunların hedefi yok, onlarca yıl boyunca bu ülkede yatırım yapmadıkları gibi ne yazık ki yapanı de engellediler. Şu anda da bu zihniyet aynı şekilde devam ediyor. Yapılan her işe kulp takıyorlar, yapılan her işi karalamanın peşine düşüyorlar, ama yapılan her işi halkım görüyor. Onlar Anayasa Mahkemesine götürüyorlar ve oraya götürmek suretiyle iptal ettirmek istiyorlar. Bu zihniyet bu ülkede onun için tek başına iktidar olamıyor. Milletim bunlara iktidar vermiyor, bunlar da 'madem yapamıyoruz, yapılana engel olalım' diyorlar. Her hayırlı işin kuyusunu kazıyorlar. En son 'Kanal İstanbul' Projesi'ne nasıl karalama yaparız, nasıl bu projenin de önünü keseriz' şimdi kafayı buna taktılar.''

-''İNANDIĞIMIZ YOLDA DEVAM EDECEĞİZ''-

Muhalefetin geçmişte de Boğaz Köprüsü'ne, Keban Barajı'na karşı çıktığını belirten Erdoğan, ''Merhum Menderes Vatan Caddesi'ni yaptığı zaman bunlar ne dedi biliyor musunuz, 'Vatan Caddesi'ne uçak mı indireceksiniz' dedi. Şimdi İstanbul'un Vatan Caddesi Adnan Menderes Bulvarı oldu, şimdi araç trafiğinin ihtiyacına cevap veremiyor. Bugün de İstanbul için, Türkiye için son derece önemli bir projeyi güya lüzumsuz göstermenin gayreti içindeler. Biz bunlara aldırmayacağız. Biz bu karalamaları, bu engellemeleri umursamayacağız ve inandığımız yolda devam edeceğiz. Biz işimize bakacak, kamu özel sektör işbirliği içinde Türkiye'yi yeniden imar edeceğiz, yeniden inşa edeceğiz'' diye konuştu.

Erdoğan, son 8.5 yılda Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu olmadığını gördüklerini belirterek, ''Türkiye gerçekten isterse azimle, dirayetle, kararlılıkla, çalıştığı takdirde ulaşamayacağı hiçbir hedef yoktur. Biz diyoruz ki Türkiye dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasına girebilir. Türkiye 500 milyar dolar ihracat yapabilir, Türkiye iki trilyon dolar milli gelir sahibi olabilir, Türkiye genci ile yaşlısıyla kadını ile erkeği ile işçisiyle işvereniyle kardeşlik içinde bu hedefleri gerçeğe dönüştürebilir'' dedi.

2023 Türkiyesi'ne ilişkin hedeflerine karşı çıkanların, bunları uygulanamaz bulanların sadece ülkeye ve millete değil, kendilerine de güvenleri olmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz Türkiye'ye güveniyoruz, hamdolsun bu ülke bizi bir an bile hayal kırıklığına uğratmadı. Biz sizlerle gurur duyuyoruz, hamdolsun milletimiz bir gün desteğini bizden çekmedi, biz kendimize güveniyoruz. Hamdolsun çıktığımız hizmet yolunda alnımızın akıyla bu günlere geldik, geleceğe doğru da yürümeye devam ediyoruz. Önümüzde aşılamayacak hiçbir engel yok. Dün Amasya'da söyledim, biz Ferhat gibi dağları dele dele size geleceğiz. Aynen, Ferhat gibi dağları deliyor muyuz, deliyoruz. Bak Sanko burada tünel yaptı, dağları deldi. Biz de dağları deliyoruz. Hem yollar yapıyoruz, hem su tünelleri yapıyoruz. Ferhat kime aşıktı Şirin'e, Şirin'in babası ne dedi? Kızını vermek istemiyordu 'ben ona öyle bir şey söyleyeyim ki yapamaz zaten' dedi, 'şu dağın ardındaki suyu buraya getirebilirsen eyvallah' dedi. Ben de size aşığım ve Ferhat, kerpiçle dağı delmeye başladı ve gelip sordular Ferhat'a 'bununla bu dağ delinir mi?' Ferhat'ın cevabı çok enteresandır 'çoğu gitti azı kaldı' der. Çoğu gitti azı kaldı dedi ve Ferhat o dağları deldi ve suyu getirdi.''

-İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÖNEMİ-

Başbakan Erdoğan, İstanbul'a Belediye Başkanı olduğunda, kentte su sorunu yaşandığını belirterek, ''Biz CHP belediyesinden almıştık İstanbul'u o zaman. Susuz İstanbul'u bilenler hatırlar. 180 kilometreden İstanbul'a su getirdik, Trakya'dan dağları deldik. Niye? Aşk öyle bir şeydir ki, sevda öyle bir şeydir ki, işte millet Şirin, biz Ferhat ve aşılamayacak hiçbir engel yok evelallah, aşa aşa gidiyoruz. Rotayı şimdi 2023'e çevirdik, yolumuzu derinleştirdik. Bu ülkenin akıl sahibi, vicdan sahibi her bireyi yapılanları görüyor, yapmak istediklerimizi de anlıyor'' dedi.

Ülkenin, milletin hayrına olan her projenin kimden gelirse gelsin sonuna kadar arkasında olacaklarını ifade eden Erdoğan, enerjinin, kalkınmanın en temel altyapısını oluşturduğunu, bunun için iktidara geldiklerinde bir enerji seferberliği başlattıklarını vurguladı.

Başbakan Erdoğan, 2002 yılında Türkiye'nin 132 milyar kilowatsaat enerji tükettiğini, üretimi tüketime yetmediği için elektriğin ithal edildiğini belirterek, ''Aradan 9 yıl geçti. 2010 yılı sonunda dikkat edin 210 milyar kilowatsaat elektrik tüketti. Bu tüketimi sorunsuz bir şekilde karşıladığımız gibi komşularımıza da elektrik ihraç etmeye başladık'' dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin elektrik kurulu gücünün 32 bin megawattan 50 bin megawata yükseldiğini, yüzde 50 artan bu talebin enerji sektörüne 25 milyar dolardan fazla yatırım yapılarak karşılandığını ifade ederek, ''Bu yatırım sadece kamu kaynaklarıyla gerçekleştirmek mümkün olamayacağı için özel sektörün önünü açtık, özel sektörün payını yüzde 34'den yüzde 52'ye çıkardık'' diye konuştu.

-''BERABER ISLANDIK YAĞAN YAĞMURDA''-

Başbakan Erdoğan, konuşması sırasında yağmurun başlaması üzerine, törene katılanlara ''Beraber ıslandık yağan yağmurda. Şimdi dinlediğim tüm şarkılarda bana her şey sizi söylüyor'' diye seslendi.

Enerji için tüm su kaynaklarından, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynakların tamamından faydalanmayı kendilerine hedef olarak koyduklarını belirten Erdoğan, yağmurun artması üzerine şöyle devam etti:

''Herhalde bu nisan yağmurudur değil mi, gelip geçer. Yağmur rahmettir. Baraj açıyoruz, bundan sonra kuraklık olmayacak inşallah evelallah. Ülkemizdeki hidroelektrik santrallerinin toplam kurulu gücünü 12 bin 200 megavattan 16 bin 200 megawata ulaştırdık, elektrik dağıtım bölgelerini özel sektör eliyle yapılma sürecini geçtiğimiz yıl tamamladık.''

Başbakan Erdoğan, yağmurun şiddetini artırması üzerine, halkın ıslanmasını istemediğini belirterek, sözlerini, ''Hizmetin kalitesini artırma yönünden önemli bir adım attık. Huzurlarınızda bu muhteşem eserin tüm halkımıza Adana'mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum'' diye tamamladı.

Erdoğan, konuşmasının ardından, Sanibey Barajı'nın açılış kurdelesini, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, beraberindeki bakanlar ve diğer davetlilerle birlikte kesti.

A.A.



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,297 µs