iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Avrupa'da 'para' savaşları

5 Mayıs 2011 12:35 tsi
Avrupa'da 'para' savaşları ABD: Öldürürsen öldürürüm, dolandırırsan 'dolar'ım! iyibilgi Ankara

Aslında dedektiflik öyküsü olsa o soruları baştan sorardı: kimin elinde silah var, kimin işine yaradı?

ABD ve Avrupa’daki yıkıcı ekonomik krizin etkileri hâla geçmiş değil ve hemen geçecek gibi de durmuyor. Zaten ekonomistlerin pek sevdiği terimle “kırılganlık” bir tür nezle gibi.

İşte bu süreçte Avrupa’da kimi gelişmeler oluyor. Bunlardan biri zaten en ağır darbeyi alan Yunanistan ile ilgili.

1) Atina, bu çöküşten kurtulmak için daha önce zaten “teslim” olmuştu. Parayı almış şartları kabul etmiş, “adaları” da kurtarmıştı! Tabii AB ülkeleri ve başta Almanya’dan. Fakat yakın zaman içinde borçlarının yeniden yapılandırılması meselesi gündeme geldi. Fakat Yunanistan direndi. Ama sonra-ne olduysa-dayanamadı ve Atina, ülkenin borçlarının uzatılması (!) ve faizinin düşmesi fikrini önerdi. Önerdiği yerler ise malum, AB ve IMF. Bu arada borcun miktarını da anımsatalım: 110 milyar euro!

2) İkinci vaka, daha doğrusu ise yeni kriz noktasında ismini hayli duyduğumuz Portekiz. Lizbon da gırtlağına kadar borç içinde yüzüyor. Şimdi o da AB ve IMF ile 78 milyar Euro’luk dış yardım anlaşması yaptı. Şu ana kadar bu krediler için ödenecek faizin ne olduğu açıklanmadı. Böylece Portekiz, Yunanistan ve İrlanda’dan sonra yardım isteyen üçüncü ülke oldu.

3) Bu gelişmelerin zamanlamasına eşlik eden üçüncü olay ise belki en ilginci. Efsanevi Deutsche Bank, hani şu “batamayacak kadar büyük” denilen, bir zamandı AB ile anti-tekel oluşturmak yüzünden didişiyordu. Ama şimde ABD tarafından devlete yalan söylemekle itham ediliyor ve kesilmesi istenen ceza ise 1 milyar dolar! ABD, ekonomik saldırıya uğradığını düşünüyorsa, bunun sorumlularını sonuna kadar takip eden bir ülke. Türkiye’de bazı işadamlarının da bu süreci yaşadıkları anımsanmalı. İşte bu noktada ülkenin ekonomik pozisyonunu tehlikeye sokan spekülatörlere karşı soruşturma yürütüyor ABD.

“ABD Adalet Bakanlığı, ülke ekonomisine büyük darbe vuran mortgage krizinde, devlet kurumlarını aldattığı ve zarara uğrattığı suçlaması ile Deutsche Bank hakkında dava açarak, 1 milyar dolarlık tazminat talebinde bulundu” haber cümlesi dahi ortada hayli gergin bir durumun olduğunu işaret etmeli.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,167 µs