En Sıcak Konular

İşte ABD'nin Bin Ladin'den sonraki hedefi

5 Mayıs 2011 12:00 tsi
Usame bin Ladin’in ardından ABD’nin Afganistan’dan çekilip çekilmeyeceği hususunun yanı sıra, hedef listesinde başı kimlerin çekeceği de gündeme oturan bir diğer konu oldu. Yayınlanan istihbari bir raporda sekiz isim sıralandı.

Amerika’da istihbari araştırmalar yapan bir kurum, Amerika’nın El-Kaide lideri Usame Bin Ladin’den sonra kimi hedef alacağı üzerine bir rapor hazırladı. Sekiz El-Kaideli ismin sıralandığı raporda El-Kaide liderinin evine düzenlenen saldırıda ele geçirilen elektronik bilgiler ve flaş belleklerin, bu isimlere ulaşılmasında büyük hizmet sunmasının beklendiğine işaret edildi. Rapor CIA başkanının, Bin Ladin’in kızı ve eşinin CIA sorgusunda olduğu yönündeki ifadelerine de yer verdi.

İstihbari Çalışmalar Enstitüsü Stratfor’un hazırladığı raporda, Bin Ladin’in evini karış karış gezen istihbarat birimlerinin evden ele geçirdikleri bilgileri incelemeye koyuldukları belirtildi.

Raporda CIA Müdürü Leon Panetta’nın şu sözlerine yer verildi: ‘İçinde bulunduğumuz Mayıs ayının ikisinde gerçekleşen saldırıda uzman bir istihbarat ekibi Bin Laden’in gizlendiği eve girdi. Evde çok sayıda bilgisayara ve evraklara el konuldu. Henüz kimlikleri tespit edilemeyen ancak korunaklı evde saklandığı süre boyunca Bin Laden’in yanında olduğu sanılan şahıslardan da DNA örnekleri alındı.

Bin Laden’in kızı ve eşi CIA sorgusunda

CIA Müdürü Panetta, Bin Ladin’in eşi ve kızının daha fazla bilgi edinilmesi için Amerikan istihbaratında sorgularının devam ettiğini vurguladı.

Stratfor Enstütüsü tarafından hazırlanan raporda, Bin Laden’in herhangi bir istihbarat birimi tarafından yerinin tespit edilememesi için hiçbir iletişim aracı kullanmadığı evinde ele geçirilen bilgisayarlara, flaş belleklere ve diğer elektronik belgelere dikkat çekilerek bu belgelerin Bin Laden’in için en önemli bilgisel veri tabanını oluşturduğu vurgulandı.

Stratfor raporunda bu veriler üzerine şu ifadelere yer verildi: ‘Bilgilerin analizinin temel amacı, Bin Ladin’in son senelerde saklanması gerektiği için uzak kaldığı savaş meydanında faal olarak varlık gösteren El-Kaide liderlerinin takip edilip izlenmesinde yol gösterici olması.’

Arananlar listesi

Rapor, Bin Laden’den sonra Amerika’nın arananlar listesinde başı çekecek isimleri ise şöyle sıraladı:

1- Eymen El-Zevahiri : Bin Laden’in yardımcısı. 2001 yılında Afganistan’da El-Kaide Örgütü ile beraber açıkça göründüğü vakitten beri örgütün fiili karar yapıcısı olduğu sanılıyor.

2- Ebu Yahya El-Libi: El-Kaide Örgütü’nün teorisyenlerinden birisi.

3- Seyfu’l Adl: Mısırlı olup El-Kaide’nin üçüncü adamı ya da operasyonlar komutanı sayılmaktadır. Daha önce örgütün güvenlik birimi başkanı görevini üstlenmiş olan Seyfu’l Adl şu anda örgütün genel askeri komutanı ve stratejik plancısı. Daha önce elde edinilen bilgilere göre Seyfu’l Adl, 2001 yılında Afganistan’da Taliban hükümetinin düşmesinden sonra İran’a kaçtı. Amerikan yaşamı hakkında büyük tecrübesi olmakla birlikte babasının doğum yeri olan Guyana’da da güçlü bağları bulunmaktadır.

4- Eş-Şekur Cuma: Guyana doğumlu Cuma, Amerika’nın Brooklyn ve Florida eyaletlerinde büyüdü. 1995 yılının sonlarında Afganistan’daki mücahit eğitim kamplarına katıldı. 2009 yılında Newyork’taki metro tünelini patlatma planına karıştığı gerekçesiyle Amerika’nın aranan listesinde yerini aldı.

5- Adem Gadan (Amerikalı Azzam): Kaliforniya’dan Amerikan vatandaşı. İslam’a girdikten sonra 1998 yılında Pakistan’a hicret etti. Pakistan’da tutuklandığı yönünde haberler gelmişse de daha sonradan bu haberlerin asılsız olduğu ortaya çıktı.

6- Mater Muhammed: Beş yıl önce bir Amerikan uçağını sıvı bir patlatıcı ile havaya uçurma girişiminin ardında duran El-Kaideli isimlerden biri.

7- Said Bin Laden: Usame bin Laden’in ailesinin 2001 yılında Afganistan’dan İran’a kaçmasına yardım eden oğlu. El-Kaide’nin karar yapıcılarından biri olduğu sanılmakla beraber Pakistan’ın kuzeyine döndüğü söyleniyor.

8- Halid Habib: Mısırlı ya da Faslı olan Habib El-Kaide’nin 2006 yılında beri Afganistan’ın güneyindeki operasyonlarına komutanlık ediyordu. İki yıl önce ise El-Kaide’nin Güney Afganistan ve Kuzey Pakistan’daki meydan komutanı oldu.

 



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs