En Sıcak Konular

Saldırının perde arkası

5 Mayıs 2011 10:18 tsi
Saldırının perde arkası Vurmaya hazır bekliyorlar...

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın koruma ekibine Kastamonu’dan Amasya’ya geçiş sırasında Ilgaz Dağları bölgesinde yapılan ve bir polisin katline neden olan saldırının şiddetle kınanması gerekiyor.
Saldırganlar muhtemelen Erdoğan’ın helikopterle geçeceği istihbaratına sahip değildi ve Başbakan’ın da konvoyda olacağını hesaplamışlardı.

Saldırı, yapılış şekli itibariyle önceden planlanmışa benziyor. Önce el bombalarıyla saldırıp, sonra otomatik tüfeklerle saldırmak, aklına esenin yapabileceği bir şey değil.
Televizyon yayınları, saldırıdan yarım saat sonra dahi saldırganlarla polisler arasında süren kovalamaca ve çatışmayı bildiriyorlardı.

Erdoğan çatışmadan yarım saat kadar sonra Amasya’da konuşmasına bu saldırıyla başladı ve merhum Adnan Menderes’in ‘Biz bu yola kefeni giyip çıktık’ sözünü tekrarladı. Konuşmasında saldırı adresi olarak ‘bölücüleri’ gösterdi. Bununla saldırganların PKK’lı olduğunu ima etmiş oldu. PKK’nın Kastamonu dağlarında ne işi olduğunu artık sormamak lazım, geçenlerde Sinop yakınlarında da vurmuşlardı; PKK militanlarının artık Karadeniz’le birlikte Türkiye’nin hemen her yerinde vurmaya hazır beklediği anlaşılıyor.

Bu ciddi bir durumdur. Aslında Kastamonu-Amasya arasındaki bu terör saldırısının hemen öncesinde Diyarbakır’dan da bir polisin ağır yaralandığı haberi gelmişti. Geçenlerde Tunceli’de öldürülen 7 PKK’lıdan 4’ünün cenaze töreninde çıkan gerilimde polis memuru bıçaklanmıştı.

Kürt açılımı büyük umutlar ve yetersiz hazırlıkla başlatıldığında iki yıl içinde bu noktaya geleceğini kim tahmin ederdi. Bu gerilim böyle devam ederse, seçim güvenliğini tehdit eder bir hal alabilir.
Ama daha önemlisi, başa dönüyoruz, Turgut Özal’a suikast girişiminden bu yana Türkiye’de bir başbakana yönelik ilk silahlı saldırı girişimiydi bu. Bölgenin topyekûn bir altüst oluş içine girdiği şu günlerde, soğukkanlı ve dikkatli adımlar atmayı gerektiriyor.

Murat Yetkin / Radikal



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,572 µs