En Sıcak Konular

Seçimde oy kullanacaklar dikkat!

5 Mayıs 2011 09:38 tsi
Yurtdışındaki seçmenler, 10 Mayıs'tan itibaren 12 Haziran seçimleri için oy kullanmaya başlayacak.

Yaklaşık 2 milyon 600 bin gurbetçi, Yüksek Seçim Kurulu'nun konsolosluklarda oy kullanılmasına izin vermemesi yüzünden yine binlerce kilometre kat etmek zorunda kalacak.

Bu konuda çözüm yolları geliştiren gurbetçiler, İstanbul gezisi gibi toplu programlar organize ederek kitleler halinde seçime katılmayı planlıyor. Ancak sorunlar bununla sınırlı değil. Daha önce konsolosluklara başvurarak Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıt yaptıranların önünde önemli bir engel daha var. Sayıları 100 binleri bulan çifte vatandaşların süresi dolan Türk pasaportlarını yenilemesi ve o pasaportla gümrük kapısına gelmesi gerekiyor. Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'nın Zaman'a verdiği bilgilere göre, sadece kendi bölgelerinde bile 10 binlerce çifte vatandaşın pasaport süresi geçmiş durumda.

Basa, "Alman vatandaşlığına geçip çifte vatandaş statüsünde olanların hemen hemen tamamı daha pasaport almıyor. Sadece Alman pasaportuyla yetiniyor." diyor.

Köln Başkonsolosu, Türk pasaportunu bir an önce uzatmak isteyenler için elden gelen gayreti sarf edeceklerinin altını çizerken, şu an itibarıyla geçen senenin ortalamasının üstünde sayıda pasaport yenilediklerini ifade ediyor.

Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Basa, "Geçen yıl günde yenilenen pasaport ortalaması 189'du. Şu anda bu sayı 237. Sorun yok aslında. Tek fark insanlar istedikleri gün giremiyor, randevu aldıkları gün işlem yaptırıyorlar. Bugün için 250 kişi randevu almıştı, 213 kişi gelip başvuru yaptı. Geri kalan 37 boş kontenjan yandı gitti, 37 kişi randevu alamamış oldu. Oy kullanmak için pasaporta ihtiyacı olduğu ve münhasıran bu amaçla pasaportunu uzatmak için kimsenin konsolosluğa geldiğini ben hatırlamıyorum. İlgili makamların, pasaportunu uzatmamış olanların oy kullanamaması sorununa bir çözüm bulacağından eminim." şeklinde konuşuyor.

YSK'NIN KOLAYLIK SAĞLAMASINI BEKLİYORUZ

Yurtdışındaki Türk konsolosluklarına seçim sandığı kurulamayacağına dair YSK kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüren Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Hasan Özdoğan, pasaport yenilemenin uzun sürdüğüne dikkat çekiyor. Bu yüzden çifte vatandaş olan arkadaşlarının Türk pasaportlarını kullanmaya gerek görmediğini belirten Özdoğan, "Bu vatandaşlarımıza orada özel bir muamele yapılması için YSK'yı aramayı düşünüyoruz. Yoksa bir sürü vatandaşımız bu yüzden oy kullanamayacak. Kanunen uzatılmayan pasaport geçersiz sayılıyor. Çifte vatandaşlara bir istisnai durum yapabilirler. Çünkü esas kontrol adres beyanı ile Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kaydolup olmadığı ile yapılıyor zaten." diyor.

Özdoğan, pasaport işlemlerinin hızlandırılması için İçişleri Bakanlığı'nda bir çalışmanın olduğunu belirtirken gurbetçilere şu uyarıyı yapıyor: "Vatandaşlarımızın öncelikle pasaportlarını kontrol etmesi ve süresi geçmişse bir an önce uzatması gerekiyor. Türkiye'ye giderken de hem Türk pasaportu hem de nüfus cüzdanını yanına almalı."

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı Selahattin Saygın ise, oy kullanmak için ille de süresi dolmamış Türk pasaportu talep edilmesinin "saçmalık" olduğunu düşünüyor. Saygın, "Ellerinde Türk nüfus cüzdanı var. Ayrıca bulundukları ülkede yasal olarak yaşadıklarını gösteren o ülkenin pasaportu veya kimliği var. Zaten Yurt Dışı Seçmen Kütüğü kayıtlarında da isimleri var. Bunlardan illaki günü uzatılmış pasaport getir, o zaman sana oy kullandırayım demenin çok saçma olduğunu, çok sıkıntılar yaşatacağını düşünüyorum." tepkisini gösteriyor.

YSK'nın yurtdışında sandık konulamayacağı kararıyla yurtdışındaki seçmene zaten önemli bir mali yük çıktığını hatırlatan Saygın, şöyle devam ediyor: "Sandığı getirmiyor, sandık burada gümrükte, gel kullan diyorsunuz. Oraya gidince sudan sebeplerle kullandırılmazsa bu saçma olur. Mutlaka düzeltilmesi gerekir. YSK bir çözüm üretmeli. Eğer vatandaş oy kullanmak için Türkiye'ye kadar gitmiş, bunı rağmen kullanamıyorsa, yurtdışındaki vatandaş zaten dışlanmış demektir. Vatandaş olarak seçme ve seçilme hakkım olmazsa o ülkeye bakışımda da farklılıklar oluşur. Bunları zorlaştırarak vatandaşı ülkeden, vatandan koparmanın bir manası yoktur."

bugün




Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs