En Sıcak Konular

Putin de çılgın projesini açıkladı

5 Mayıs 2011 09:24 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kuzey Kafkasya bölgesinin 2025’e kadar sosyo-ekonomik kalkınmasını öngören dev yatırım paketi açıkladı.

Öncelikli olarak belirlenen 30 projenin yatırımlarına yılın ikinci yarısında başlanırken, büyük pakette 2025’e kadar tamamlanması planlanan bin 300’ün üzerinde proje var. 1,3 trilyon ruble (47 milyar dolar) yatırım öngören projelerle bölgede işsizlik en az üç kat azalacak, gelirler de 2,5 kat artacak.

Öncelikli pakette yer alan 145 milyar ruble (5,3 milyar dolar) değerinde olan projeler tarım, turizm, teknoloji, sanayi bölgeleri ve diğer onlarca sektörü kapsıyor. Yıl sonunda parlamento seçimlerine ve Mart 2012’de devlet başkanlığı seçimlerine hazırlanan hükümetin yeni hamlesi yönetimin popülaritesini artırma çabası olarak değerlendiriliyor.

Stavropol bölgesi Yessentuki kentinde bölge yöneticileri ile bir araya gelen Rusya başbakanı, istikrarsız bölgelerin gelişimi için bu yıl sonuna kadar 50 milyar rublenin ayrılacağı sözünü verdi.

DEVLET İŞ DÜNYASININ GARANTÖRÜ OLACAK

Hükümetin imzaladığı yeni karar çerçevesinde oluşturulan fonların bölgede yatırımcının riskini azaltmaya yönelik olduğuna değinen Putin, "Bölgede iş dünyasının çalışmalarını destekliyoruz. Çeçenistan dahil tüm Kafkaslar’da yatırımcının kazançlı çıkacağı ve tüm yatırımlarının devlet garantisinde olduğu iyi anlatılması gerekiyor." dedi.

"Maliye Bakanı projelerin her zaman sağlıklı bir şekilde uygulanamadığını söylüyor." ifadesini kullanan Putin, "Siz ne dediğinizi biliyor musunuz? Hiçbir şey söylemiyorsunuz. Eğer yerine getirilemiyorsa, onlara yardımcı ol." eleştirisi getirdi.
Vneshekonombank’ın bölgede yatırımlar için yeni bir birim oluşturacağı bilgisini veren Putin, devlet ajansı Kuzey Kafkasya Gelişim Şirketi’nin 30 projeyi ilk yatırım paketi olarak olumlu bulduğunu kaydetti.

Stavropol bölgesinde tatil alanı kurulması, aynı bölgede kimyasal üretim tesisleri kurulması, Dağıstan’da maden üretim tesisi kurulması, Çeçenistan ve Karaçay-Çerkes cumhuriyetlerinde iki ayrı tatil merkezi kurulması ilk beş sırada yer alıyor.

İŞSİZLİK YÜZDE 5’LERE GERİLEYECEK

Toplantıda konuşan Bölgesel Kalkınma Bakanı Viktor Basargin, tarım, inşaat, turizm, enerji ve sanayi alanında 30 projenin destekleneceğini ve uygulamaların da yılın ikinci yarısından itibaren başlayacağını söyledi.

Kuzey Kafkasya Gelişim Programı çerçevesinde 1200 proje arasından seçilen 370 proje için 1,3 trilyon ruble yatırım öngörülüyor. Uzun vadede yapılan planlama ile en az 400 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşturulacak. Kısa vadede inşa edilecek 30 öncelikli proje ile de 26 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

2025’e kadar inşası planlanan büyük pakette 33 sanayi kuruluşu, 88 tarım, 13 enerji, 210 ulaşım, 170 inşaat, 790 sağlık, eğitim, kültür ve spor kompleksi ve 13 adet de turizm tesisi yer alıyor. Basargin’e göre büyük projenin tamamlanmasının ardından bölgede işsizlik oranı yüzde 16’dan yüzde 5’lere gerileyecek.

Asgari yaşam şartlarının altında olan nüfus ise yüzde 16,5’ten yüzde 9’lara düşecek. Gelirler ise aylık bazda 2,5 kat artarak 10 bin rubleden 23 bin rubleye çıkacak.

Carnegie Moscow Center uzmanlarından Aleksey Maleşenko The Moscow Times’a yaptığı değerlendirmede, bölgeye sağlanacak nakit akışla yönetimlerin Kremlin’e olan bağlılıkları tazelenmiş olacak. "Paranın çoğu havaya gidecek" değerlendirmesinde buluna Maleşenko’ya göre her defasında gönderilen paralar yok olurken bölgede çok az şey değişti.

cihan



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs