En Sıcak Konular

Soykırım yasası yerine genelge hazırlıyor

5 Mayıs 2011 08:50 tsi
Soykırım yasası yerine genelge hazırlıyor
Soykırım yasasını onaylamayan Senatoyu genelgeyle aşacak...

Fransa'da Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere hapis cezası teklif eden yasa tasarısı Senato'dan geçmedi.Tasarının gündemden düşürülmesini talep eden önergeye 196 senatör destek verirken, 74'ü 'hayır' dedi. İnkâr yasasının ifade özgürlüğü ve Fransız anayasasına aykırı olduğu savunulan önerge kabul edilirken, tasarı oylanmadan tarihe karıştı.

Ancak, Türk yetkililere defalarca "hayır" oyu verme sözü veren Halk Hareketi Birliği (UMP) hükümeti, Ermeni lobisinin baskılarına dayanamayarak "yasa yerine genelge" tavizini verdi. Adalet Bakanı Michel Mercier, soykırım iddialarını reddedenlerin yargılanması için yasa yerine genelge önerdi. Senato'da konuşan Mercier, soykırım iddialarını reddedenlerin yargılanması için bu hafta bir genelge hazırlanacağını açıkladı. Ermeni toplumunu hedef alan ırkçılık vakalarını engellemek amacıyla bu genelgeyi hazırladıklarını kaydeden Mercier, inkârcı açıklamalara karşı cezaî yaptırım uygulanacağını belirtti.

Fransa'daki Yahudi toplumuyla Adalet Bakanlığı arasında kurulan özel bir komisyonu örnek gösteren Mercier, "Ermeni toplumu temsilcilerini bütün soykırım inkârcılığı ve ırkçılık vakalarını tespit etmek için yargı mensupları ve Adalet Bakanlığı'yla ortak çalışmaya davet ediyorum." dedi. Genelgeye göre, Ermeni temsilcilerinden oluşan bir komisyon, soykırım iddialarını reddedenlerin hapis cezasıyla yargılanması için dava açabilecek. Önümüzdeki yıl yapılacak seçimler öncesinde Ermeni toplumunun gönlünü almaya çalışan UMP'nin yasa yerine genelge önermesi Ermeni cephesinde sevinçle karşılandı. Türk yetkililer de yaptığı temaslarda, hükümetin son dakikada gündeme getirdiği 'genelge' teklifiyle şoka uğradı.

Adalet Bakanı'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'den bağımsız hareket edemeyeceği yorumu ağırlık kazanıyor. Senato'da tasarının reddedilmesiyle birlikte artık bu tür yasa tekliflerinin gündeme gelmesi daha da zorlaşacak.

zaman



Bu haber 942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,690 µs