En Sıcak Konular

CHP'den 28 Şubat adımı...

5 Mayıs 2011 08:17 tsi
CHP'den 28 Şubat adımı... Meydanlarda 'kimseye ayrımcılık yapılmayacak' diyen Kılıçdaroğlu, bu sözüyle çelişen bir adım attı.

Başta imam hatip olmak üzere bazı meslek liselilerin polis meslek yüksekokuluna girebilmelerini sağlayan kanunun iptalini istedi. 28 Şubat döneminde konulan yasağın yanında yer aldı.

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Hiç kimseye ayrımcılık yapmayacağım." taahhüdünden 3 gün sonra imam hatip, sağlık meslek ve açık liselilerin polis meslek yüksekokulu sınavlarına girebilmesine imkân veren düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. ÖSYM Kanunu'ndaki ilgili maddenin iptalini isteyen CHP, başvurusuna düzenlemenin bütün liseleri kapsamasını gerekçe gösterdi. Bazı meslek liselileri engelleyen düzenleme 28 Şubat sürecinin yasaklarından biriydi.

Dönemin ANAP-DSP-MHP koalisyonu tarafından çıkarılan kanunla polis okuluna girebilecekler, 'genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim, ticaret ve turizm öğretimine bağlı okullar' şeklinde sınırlandırılmıştı. Anayasa'daki 'eşitlik hakkı ve kişinin istediği mesleği seçebilme özgürlüğü'ne dikkat çeken AK Partililer iki ay önce Meclis'e teklif vermiş, söz konusu yasakçı düzenlemenin değiştirilmesini ve ayrımın ortadan kaldırılmasını sağlamıştı.

CHP, iptal başvurusu dilekçesinde, YÖK'ün yetkilerinin ÖSYM'ye devredilmesini de eleştirdi. Dilekçede, "Başkanlık, bu kanunla ve diğer mevzuatla verilen görev ve yetkilerini kendi sorumluluğu altında bağımsız olarak yerine getirir ve kullanır.'' hükmünün, "YÖK'ün Anayasa'daki görev ve yetkilerini ÖSYM'ye devretmesine yol açtığı'' gerekçesiyle iptalini istedi. ÖSYM Başkanı'nın, 'ilgili bakan, başbakan ve cumhurbaşkanınca imzalanan müşterek kararname ile atanmasına' da karşı çıkıldı.

CHP'nin iptal başvurusu kabul edilirse, sağlık meslek, imam hatip ve açık liseli 1milyon öğrenci Polis Meslek Yüksek Okulu'na (PMYO) başvuru hakkı kullanamayacak. 1993 yılında faaliyete başlayan açık liseden bugüne kadar 500 bin insan diploma aldı. Her yıl 50 bin öğrencinin mezun olduğu lise, daha çok, çalışarak okumak isteyen vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Sağlık meslek ve imam hatip liselerinden mezun öğrenci sayısı da yılda 200 bini buluyor. Karar halen bu liselerde okuyan 1 milyon öğrenciyi etkileyecek. Bu yıl gerçekleşen PMYO sınavına 55 bin aday girdi

EĞİTİMCİLER TEPKİLİ: ASIL CHP'NİN TAVRI EŞİTLİĞE AYKIRI

Öte yandan, CHP'nin başvurusu, eğitimcilerin tepkisini çekti. Kanunu, 'anayasanın eşitlik ilkesine aykırı' gerekçesiyle mahkemeye götüren CHP'yi eleştiren eğitimciler, "Asıl CHP'nin tavrı eşitliğe aykırı." dedi. Kendisi de meslek lisesi mezunu olan Süleyman Şah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Ekiz, bütün ortaöğretim kurumlarından mezun olanların istediği okulu seçebilme özgürlüğünün olması gerektiğini savundu. Ekiz, "Düz liseli polis olabilir de meslek liseli neden olmasın? Düz liseli polis mi doğuyor? Bu başvuru kabul edilirse sadece meslek lisesi mezunları değil, dar gelirli, liseyi dışarıdan okuyup polis olmak isteyen vatandaş da mağdur olacak. Halkçı olduğunu iddia eden CHP'nin halkın önünün tıkanmasını istemesi tuhaf." şeklinde konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer de CHP'nin, YÖK'ün yetkilerinin bir kısmının ÖSYM'ye devredilmesini öngören maddenin iptalini istemesini değerlendirdi. "CHP, hem 28 Şubat'ı hem de 12 Eylül'ü koruyor." diyen Özer, "YÖK'ün tasfiye edilmesini isteyen CHP, şimdi niye koruyor? Bu ikiyüzlülük değil mi?" sorularını yöneltti.

zaman



Bu haber 1,117 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,994 µs