En Sıcak Konular

Libya televizyonundan saldırı iddiası

4 Mayıs 2011 17:26 tsi
Libya'da başlayan halk isyanında son durum...

'Libya devlet televizyonu, NATO güçlerinin"kısa süre önce" başkent Trablus'un batısındaki El Hayra bölgesine düzenlediği bombardımanda ölen ya da yaralananlar olduğunu duyurdu.Televizyonun haberinde, "Sömürgeci, haçlı ittifakı kısa süre önce El Hayra'yı bombaladı, can kayıplarına yol açtı, altyapıya zarar verdi" denildi.


İTALYA MECLİSİ LİBYA'YA ASKERİ HAREKATIN DEVAMINA DESTEK VERDİ

İtalyan milletvekilleri, Libya'ya yönelik NATO liderliğindeki askeri operasyona Roma'nın katılımının sürmesine onay verdi.

Parlamentonun alt kanadında 294'e karşı 308 oyla geçen yasada, Roma hükümetine ve müttefiklerine, askeri harekatın ne zaman bitirileceğinin belirlenmesi konusunda çalışma yapması çağrısı ile İtalya'nın çatışmaya diplomatik çözüm bulunması için çaba sarfedeceği taahhüdü de bulunuyor. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise oylama öncesi milletvekillerini bilgilendirmek üzere yaptığı konuşmada, bu aşamada Libya'ya askeri harekatın son erdirileceği tarihi belirlemelerinin olanaksız olduğunu söyledi. İtalya, NATO operasyonuna katkısını son zamanlarda, Libya'ya yönelik bombardımana savaş uçaklarının katılmasına izin vererek artırmıştı. Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki hükümetin ortağı Kuzey Ligi ise Libya'ya bombardımana, bu ülkeden toplu mülteci akınını tırmandıracağı gerekçesiyle karşı çıkarak parlamento oylaması yapılmasını istemişti. NATO da Libya'da şiddet sona erinceye kadar savaş uçaklarının Trablus rejimine baskısının süreceğini açıklamıştı. Bu arada Batılı güçler, muhaliflere mali destek dahil Libya'ya yönelik tutumlarıyla ilgili strateji belirlemek üzere yarın Roma'da bir araya gelecek.

"KADDAFİ'YE BAĞLI KUVVETLER MİSRATA'YI BOMBALADI, 5 KİŞİ ÖLDÜ"

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin, kuşatma altındaki Misrata kentinde limana yaptığı saldırıda 5 kişinin öldüğü bildirildi.

Muhalefetin sözcülerinden Cemal Salim, bombardımanın gerek Libyalılar gerek tahliyeyi bekleyen diğer milletlerden insanlar arasında birçok kayba yol açtığını söyledi. Salim, elde ettikleri bilgilere göre bombardımanda 5 kişinin öldüğünü, ambulansların bölgeye geldiğini belirtti. Hala devam eden bombardımanda yerleşim ve sanayi bölgesi Kasr Ahmed'in de hedef alındığı kaydedildi. Uluslararası Göç Örgütü'nün gönderdiği bir gemi, bin kadar yabancıyı ve yaralıları tahliye için limanda bekliyor.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE: "LİBYA'YA KARA BİRLİKLERİ GÖNDERİLMESİNE KARŞIYIZ"

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya'ya kara birlikleri gönderilmesine karşı olduklarını söyledi.

Juppe, France 24 TV'sine yaptığı açıklamada, askeri müdahalenin "en kısa sürede sona ermesi gerektiğini" belirterek, uluslararası kara birlikleri göndermenin çıkmaza yol açabileceği uyarısında bulundu. Libya'daki uluslararası askeri operasyonda Muammer Kaddafi'yi öldürmeyi amaçlamadıklarını belirten Juppe, muhaliflere yardım edilmesi gerektiğini, Fransa'nın amacının Kaddafi'nin sivillere zarar vermesini önlemek olduğunu söyledi. Fransa, NATO'nun öncülüğündeki müdahalenin önde gelen savunucularındandı.

CIA ŞEFİ PANETTA: "KADDAFİ, NATO BOMBARDIMANINDAN YARA ALMADAN KURTULDU"

ABD istihbarat birimi Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) Başkanı Leon Panetta, "Bildiğimiz, (Libya lideri Muammer) Kaddafi'nin hayatta olduğudur" dedi.

Panetta, Amerikan televizyon kanalı NBC'ye verdiği demeçte, "dört gün önce üç torunu ve küçük oğlu Seyfülarab'ın öldüğü NATO bombardımanından Kaddafi'nin yara almadan kurtulduğunu düşündüklerini" bildirdi. Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim de dün yaptığı açıklamada, konutu vurulan ancak eşiyle kurtulduğu belirtilen Kaddafi'nin kabile liderleriyle görüştüğünü söylemişti. Halid Kaim, Usame bin Ladin'in öldürülmesi üzerine de sadece "Libya, El Kaide terörüyle uzun zaman mücadele etti" dedi. Kaddafi, Trablus'ta evinin vurulduğu cumartesinden beri halka hiç görünmedi.

FRANSA: "EL KAİDE'NİN FAAL OLDUĞU BÖLGELERE LİBYA'DAN SİLAH GÖNDERİLDİ"

Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, Libya'dan El Kaide'nin Kuzey Afrika kolunun hakim olduğu Sahra Çölündeki bölgelere silah gönderildiğine ilişkin ellerinde kanıt olduğunu söyledi.

Bakan Gueant, Fransız RTL televizyonuna yaptığı açıklamada, Libya'dan gönderilen silahların da Sahra'nın güneyindeki bölgenin başta Mali olmak üzere El Kaide tarafından işgaline olanak verdiğini ileri sürdü. Fransız Bakan "endişe verici" silah akışının, Libya'da Muammer Kaddafi güçlerinin mi yoksa muhaliflerin kontrolündeki bölgelerden de mi sağlandığını belirtmedi. Gueant, Fransa'nın "en hassas olduğu düşünülen" Afrika ülkelerindeki havaalanlarına ulusal yetkililerin güvenliği sağlamasına destek için polis konuşlandırdığını kaydetti.

BAŞBAKANLIK AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI: "BUGÜN YAKLAŞIK 11.5 TON AĞIRLAĞINDAKİ TIBBİ VE İNSANİ YARDIM MALZEMESİ ASKERİ KARGO UÇAĞI İLE LİBYA'YA GÖNDERİLMİŞTİR"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bugün yaklaşık 11.5 ton ağırlığındaki tıbbi ve insani yardım malzemesinin askeri kargo uçağı ile Libya'ya gönderildiğini bildirdi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca yapılan açıklamada, Libya'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle bölgeye yapılan insani yardım faaliyetlerinin devam ettiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Başkanlığımız koordinasyonunda; Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Kızılay ile yapılan işbirliği çerçevesinde, bugün yaklaşık 11.5 ton ağırlığında tıbbi ve insani yardım malzemesi askeri kargo uçağı ile Libya'ya gönderilmiştir. Yardım malzemelerini Bingazi Havalimanı'na bırakacak olan uçağın bugün akşam saatlerinde Ankara'ya dönmesi planlanmıştır. Bugüne kadar Başkanlığımız koordinasyonunda, Libya'ya yaklaşık 2 bin ton ağırlığında, 10 milyon TL tutarında insani yardım malzemesi gönderilmiştir."

LİBYA HÜKÜMETİNDEN TÜRKİYE'YE TEPKİ

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya'yla ilgili açıklamaları üzerine, "bu konuda kararın Türkiye'nin işi olmadığını" söyledi.

Kaim, başkent Trablus'ta yaptığı açıklamada, "bu türden bir kararın Türkiye'nin işi olmadığını, Libya halkının vazifesi olduğunu" ifade etti. Halid Kaim, "Eğer arabulucu olmak istiyorsanız, bir tarafı diğer tarafa karşı destekleyecek şekilde tavır sergilememelisiniz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Libya'daki gelişmelerle ilgili olarak dün düzenlediği basın toplantısında, "Libya tarihinde yeni bir dönem başlamıştır. Libya meselesinde artık söz tükenmiştir. Bu noktada yapılması gereken, Libya'da Trablus'ta yönetimi elinde tutan Muammer Kaddafi'nin derhal iktidarı bırakması, üzerindeki tarihi sorumluluğu insani ve vicdani sorumluluğu derhal yerine getirmesidir" diye konuşmuştu.

KADDAFİ GÜÇLERİ BOMBALIYOR

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflerin ikmal güzergahını bombaladığı bildirildi.

AP'ye telefonla açıklama yapan muhalifler, Kaddafi güçlerinin Tunus sınırında, muhaliflerin kontrolündeki Duheyba sınır kapısınıdan geçen yardımları aksatmak için karayoluna roket saldırısı düzenlendiğini ifade etti. Kaddafi'ye bağlı birliklerin karayoluna onlarca roket attığı, saldırının yolun zaman zaman kapanmasına yol açtığı belirtildi. Bu arada iki aydır Kaddafi güçlerinin kuşatması altında olan Misrata'nın dış kesimlerinde çatışmaların sürdüğü kaydedildi. İki tarafın da havan topları kullandığı, bir kişinin öldüğü, 22 kişinin yaralandığı bildirildi. Öte yandan başkent Trablus'ta bu sabah bir kaç dakika arayla iki güçlü patlama duyulduğu, sesin kaynağının muhtemelen NATO uçakları olduğu ifade edildi. Libyalı muhaliflerin silahlı güçlerinden sorumlu General Abdülfettah Yunus da dün geç saatlerde Bingazi'deki karargahlarının önünde bombalı araç infilak ettiğini söyledi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

"KADDAFİ'NİN PARASI YOK"

Libya hükümeti Muammer Kaddafi'nin İsviçre bankalarında şahsına ait parası olmadığını bildirdi.

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid Kaim, İsviçre bankalarındaki hesabın hükümete ait yabancı yatırım hesabı olduğunu belirterek, Libya hükümetinin İsviçre bankalarındaki varlığının 25 milyon İsviçre frangına yakın olduğunu söyledi.

Kaim, gazetecilere yaptığı açıklamada, "eğer hesaplarda liderin (Kaddafi) bir kuruşu varsa, alıp istediğinize vermekte özgürsünüz" diye konuştu.

İsviçre, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kaddafi ve çevresine ait muhtemelen yasa dışı olan 360 milyon İsviçre frangının dondurulduğunu bildirmişti. (AA)

 



Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs