En Sıcak Konular

Siyasilere 'Sağlıklı Ses' önerileri

4 Mayıs 2011 11:00 tsi
Seçim mitinglerinde sürekli yüksek ses tonu ile konuşan siyasilere kötü haber geldi...

Genel seçim öncesinde sık sık Türkiye genelinde birçok ilde miting düzenleyerek vatandaşlara hitap eden siyasetçilerin, ses kısıklığı sorunu yaşamamaları için sigaradan uzak durmaları, uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Profesyonel Ses Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürsel Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumsal iletişimde "ses"in en önemli unsurlardan biri olduğunu, bunun için sesin doğru kullanılması, eğitimi ve bakımının çok önem taşıdığını söyledi. 12 Haziran'da yapılan genel seçimler öncesinde Türkiye genelinde mitinglerde konuşmalar yapan siyasilerin de ses sağlıklarını koruması gerektiğini, aksi takdirde ses kısıklığının ses tellerinde kalıcı hasara neden olabileceğini belirten Dursun, belirli şeyleri yaparak ve belirli şeyleri de yapmayarak sesin daha sağlıklı olmasının sağlanabildiğini ifade etti. Dursun, siyasetçilerin özellikle seçimlerden önce strese bağlı olarak sigara tüketimini artırabildiğini, bunun ses kısıklığına yol açan etmenler arasında ilk sırada yer aldığını vurguladı.

Sesin yoğun kullanıldığı ve zorlandığı dönemlerde sigaranın olumsuz etkisinin daha da arttığına dikkati çeken Dursun, ses tellerinin sigaranın dumanından çok kötü etkilenebileceğini söyledi. Ses tellerindeki harabiyetin azaltılabilmesi için "mutlaka bol sıvı tüketilmesi, A ve C vitamininden zengin gıdalarla bünyenin desteklenmesi" gerektiğini dile getiren Dursun, "halka hitap edilmeyen zamanlarda ise mutlaka sesin dinlendirilmesi, zorunlu olmadıkça konuşmaktan kaçınılması" gerektiğini dile getirdi.

"BAĞIRARAK KONUŞMAKTAN KAÇINILMALI"

Dursun, siyasetçilerin vatandaşlara hitap ederken ses tellerini zorlamamak için bağırarak konuşmaktan kaçınmaları gerektiğini vurgulayarak, gelişmiş ses sistemleri sayesinde seslerinin geniş kitlelere ulaşabileceğini söyledi. Vatandaşları etkilemek için "ses"in önemli bir güç olduğunu, ancak tek başına yeterli olmadığına işaret eden Dursun, beden dilinin de yerinde ve tümüyle kullanılması gerektiğini belirtti.

Dursun, bunun için kontrollü bir ses tonu ile birlikte konuşmacının hareketlerinin, tek başına yüksek sesten daha etkili olduğunu ifade etti. Miting dönemlerinde ortaya çıkan ses kısıklıklarının, önlem alınmadığı takdirde kalıcı olabileceği uyarısında Dursun, "Ses telleri, sesi çıkarma sırasına önemli ölçüde zorlanabilir ve kanama ya da ödem gibi ses kısıklığı yapan durumlar oluşabilir. Bu durum sesin kalitesini ve rezonansını olumsuz etkiler. Böylesi bir durum gerçekleştiğinde sesin mutlaka dinlendirilmesi, yüksek sesle konuşulmaktan kaçınılması ile ortadan kalkabilir. ancak, bunlar yapılmadığında kalıcı ses kısıklığı sorunu kendini gösterebilir" uyarısında bulundu. Dursun, bu dönemde uyku düzenine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yorgunluğun insanın tüm fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Ses tellerinde de adaleler bulunduğundan, adale yorgunluğunun ses tellerini olumsuz etkilediğini ifade eden Dursun, bedenin dinlenmesinin ses tellerine de iyi geleceğini söyledi.

"SES KULLANMA EĞİTİMİ ALINABİLİR"

Dursun, sesin doğru kullanılabilmesi için siyasilerin uzmanlardan ders alabileceklerini de anlatarak, siyasetçilerin alacakları "hitabet" dersinin bu dönemde hem etkili konuşma hem de ses sağlıklarının korunması açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Siyasilerin klimalı ortamlardan ve cereyandan da kaçınması gerektiğini ifade eden Dursun, sağlıklı bir ses için düzenli ses egzersizleri yapılması gerektiğini belirtti. Dursun, ses egzersizinin nasıl yapılacağının uzmandan öğrenilmesi gerektiğini anlatarak, "Ses oluşturan kasların çalıştırılması gerekiyor. Bu egzersizler, solunum desteğini ve sesin esnekliğini artırıyor. Kaliteli bir rezonans için önem taşıyor. Tüm ses egzersizlerine ısınma egzersizleri ile başlanması ve mutlaka soğuma egzersizleri ile tamamlanması gerekiyor" diye konuştu.

"SİGARAYA SON VERİLMELİ"

Sigara kullanımının da ses kalitesini bozduğunu, özellikle sesin çok yoğun kullanıldığı miting dönemlerinde harabiyeti daha da artırabileceğini dile getiren Dursun, şöyle devam etti: "Sigara kullanımı, öncelikle su kaybına yol açıyor. Dudaklardan başlayarak bütün ses yolunu kurutuyor ve bu bölgelerde iritasyona ve iltihaba yatkınlığa neden oluyor. Bunların yanı sıra, seste kısıklığa ve kabalaşmaya, yani ses kalitesinde bozulmaya yol açıyor. İşin kötüsü, pasif sigara içimi yani kendisi sigara kullanmayanların çok sigara içilen yerlerde bulunması da ses kalitesini olumsuz olarak etkiliyor." Dursun, bunların dışında yeterli miktarda sıvı tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini ve ses sağlığı için günde en az 8 bardak ya da 2 litre su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,300 µs