En Sıcak Konular

Pakistan ile ABD arasında gerginlik arttı

4 Mayıs 2011 10:00 tsi
El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin detayları ortaya çıktıkça, Pakistan hükümetinden tepkiler yükselmeye başladı.

Pakistan'ın dışişlerinden sorumlu Devlet Bakanı Selman Beşir, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin küresel terörizmle mücadele etmede önemli bir rol oynadığını belirterek, Amerikalı yetkililerin Pakistan hükümetine yönelttiği suçlamaları reddetti.

Bin Ladin'in öldürüldüğü evin Pakistan İstihbarat Teşkilatı (ISI) tarafından bir süredir izlendiğini, bu ve benzeri bilgilerin CIA yetkilileriyle paylaşıldığını kaydeden Beşir, Amerikalı yetkililerce ülkesinin terörle mücadelede yetersizlikle suçlanması ve hedef haline gelmesini ''endişe verici'' olarak değerlendirdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürüldüğü Amerikan operasyonuna sert tepki gösterilmişti.

Washington yönetiminin operasyon hakkında kendilerine bilgi vermemesi ve izin almamış olmasından derin kaygı ve kuşku duyulduğu belirtilen açıklamada, hiçbir ülkenin kendi topraklarına canı istediği zaman girip çıkamayacağı uyarısında bulunulmuş, bu tür yetkisiz ve tek yanlı girişimlere bir daha izin verilmeyeceği kaydedilmişti.

Öte yandan İslamabad hükümeti, ABD'nin, topraklarındaki militanlara ait hedeflere insansız uçaklarla füze saldırıları düzenlenmesinden rahatsız olduğunu açıkladı. Hükümet, ABD'den, kendi topraklarında faaliyet gösteren tüm istihbarat görevlilerinin adlarını vermesini de istedi.

ABD ile bölgedeki en önemli müttefiki Pakistan arasındaki ilişkilerde, ocak ayından beri gerginlik yaşanıyor. İslamabad hükümetinin bilgisi dışında Pakistan'da faaliyet gösteren bir CIA personeli, Lahor kentinde iki Pakistanlıyı vurarak öldürmesi ve bir Amerikan casus uçağının Kuzey Veziristan'da düzenlediği füze saldırısında 40'tan fazla sivilin öldürülmesi, iki ülke arasında bugüne kadarki en büyük diplomatik krize yol açmıştı.

Beyaz Saray'ın mart ayında yayımladığı bir raporda da Pakistan'ın terörle mücadele çabaları yetersiz bulunmuş, İslamabad yönetimi raporun ''kabul edilemez'' olduğunu açıklamıştı.

aa



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,713 µs