En Sıcak Konular

Türkiye için gizli kripto

4 Mayıs 2011 08:25 tsi
Türkiye için gizli kripto El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin ın Pakistan'ın Abbottabad kentinde düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından ClA'dan "ilk" terör kriptosu geldi.

ABD yönetimi, baskını Beyaz Saray’da naklen izledi. Ölüm sessizliği “Geronimo’ya ulaştık” sözüyle bozuldu.
 
 El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin'in en çok güvendiği yardımcılarından birinin geçen yıl yaptığı bir telefon konuşmasının, Bin Ladin'in yerinin Amerikalılar tarafından tespit edilmesini ve öldürülmesini sağladığı ortaya çıktı.

Bin Ladinin zayıf noktasının kuryeler olduğunu bilen Amerikalı yetkililer, El Kaide liderini bulmak için kuryeler üzerine yoğunlaştı. 11 Eylül terör saldırılarından hemen sonra, CIA'in gizli hapishane ağından bazı tutuklular, soruşturmayı yürütenlere, kod adı Ebu Ahmed El Kuveyti olan Bin Ladine yakın önemli bir Kuveytli kuryeden bahsetti. CIA'in ele geçirdiği El Kaidenin üç numarası Halid Şeyh Muhammed de El Kuveyti'yi tanıdığını doğrularken I bu kuryenin El Kaide için çalıştığını reddetti. Boğulma hissi veren işkence tekniğinin uygulandığı Muhammed'in, El Kuveyti ile ilgili bilgi vermediği ancak aylar süren sorgunun ardından El-Kuveyti'yi tanıdığını itiraf etti.

Bundan sonraki adım ise El-Kuveyti'yi bulmak oldu. Kurye, geçen yıl ortalarında Amerikan istihbaratı tarafından dinlenen bir kişiyle telefon konuşması yaptı. Bu konuşma sayesinde Amerikan istihbarat yetkilileri yerini tes- I pit etti ve Ahmed'i izlemeye başladı. Ağustos ayında Ahmed, bilmeden yetkilileri, Pakistan'daki Abudabad'a yönlendirdi. Şubat ortasında yetkililer, bu evde "çok önemli birisinin" bulunduğuna ikna oldu. Bunun üzerine ABD Başkanı Barack Obama, eyleme geçilmesine karar verdi.

16 saat sonra kararını açıkladı

Operasyonun nasıl yapılacağına ilişkin soru işaretleri ise devam ediyordu. Hayalet uçaklarıyla saldın, Pakistanlılarla işbirliğinde bir operasyon ya da Amerikan komandolarının helikopter desteği ile saldırması seçenek olarak öne çıktı. Perşembe günü yapılan son toplantının ardından Obama kararını açıklamadı. 16 saat sonra yapılan sabah brifin-gindeyse Obama, "hareket zamanı" diyerek komandoların helikopter desteğiyle saldırmasına karar verdi.

Kötü hava şartları

Cumartesi için düşünülen operasyon, kötü hava şartlan nedeniyle pazar gününe kaldı. Afganistan'ın Celalabad kentinden havalanan 4 helikopter, 79 komando ile birlikte Abudabad'a gitti. 40 dakika süren operasyon sonrası El Kaide lideri sol gözünün üstünden tek kurşunla vurularak öldürüldü. Cesedi ise helikopterle alınarak Umman Denizindeki USS Cari Vinson gemisine götürüldü. Burada yapılan tören sonrası El Kaide lideri Bin Ladin'in cesedi sulara bırakıldı.

Ladin'in ölümü şüphelerle dolu

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldüğünü açıklarken bununla ilgili kanıtların yayınlanmaması soru işaretlerini de gündeme getirdi. Bazı yorumcular. Bin Ladin'in cesedine ilişkin fotoğrafların ve cenaze namazı görüntülerinin hâlâ yayınlanmaması ve hemen denize gömülmesini dikkat çekici bulduklarını belirtti. ABD Başkanı Barack Obama'nın Terörle Mücadele Danışmanı John Brennan, "Usame Bin Ladin'in ölümüne ilişkin soru işareti olmaması için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Bin Ladin'in yaşadığı ortaya çıkan Abbottabad kentinde de insanlar ölüm haberine şüpheyle yaklaştı. Haris Ra-şid adlı bir çalışan, "Bin Ladin'in burada olduğunu düşünmüyorum. Burada olduğunu nasıl kimse bilmiyor ve neden bu kadar hızla gömüldü? Bunların hepsi uydurma" diye konuştu, internette ise bu habere şüpheyle yaklaşan yorumlar dikkat çekti. Savaş karşıtı Cindy Sheehan adlı bir Amerikalı, "Usame'nin öldüğüne inanıyorsan aptalsın" diye yazdı.

CIA'dan ilk terör kriptosu

El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin ın Pakistan'ın Abbottabad kentinde düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından ClA'dan "ilk" terör kriptosu geldi. Kriptoda, El-Kaide'nin Irak yapılanmasına mensup iki ayn "eylem" timinin "intikam amacıyla Irak ve Suriye'den Türkiye'ye girerek ABD misyonları ve tesislerine yönelik saldın gerçekleştireceği belirtildi. CIA'nın "gizli" raporu üzerine MİT ile Emniyet Genel Müdürlüğü El-Mula kod adlı teröristin başını çektiği hücrenin Türkiye'ye sızmasına karşı teyakkuza geçti. Türkiye'nin sınır kapılarındaki önlemler en üst seviyeye çıkartıldı.

Irak'tan Suriye'ye geçecekler

Kriptoda; Abdulsettar Abduljabbar (Abdulcabbar) Al-Mula ve Muhammed (Mohamad-Mohammad) Hus-sain (Husain) Muhammad'm Irak'tan karayolu ile Suriye'nin İdlip şehrine gidecekleri ve buradan muhtemeen bir kamyonetle Tm*. yapmayı planladıklan belirtildi.

Elçilik ve kilise

Grubun bir "riskle" karşılaşması durumunda başka yollardan Türkiye'ye geçiş yapmaya çalışacakları bildirilen kriptoda, "Bu kişilerin Türkiye'ye giriş yapacağı günlerde Irak'ta bulunan Mahdi, Farac Habıb ve Ahmed Hurşıt adlı örgüt mensupları legal olarak geçiş yapacak. Türkiye'de buluşacak bu gruplar İstanbul'daki ABD misyonu ile kiliseye yönelik eylem gerçekleştirecek."

Öte yandan, Suudi Arabistan'da El-Kaide bağlantılı Qutaybah Al-Najdı örgütü ile irtibatlı olduğu öne sürülen Samah N.A adlı S. Arabistan vatandaşının 15 Aralık 2010 günü Bitlis'in Güloymak ilçesinde yakalandığı ortaya çıktı.

OPERASYONUN ADI: GERONİMO

Operasyon Geronimo yürütülürken Beyaz Saray'daki kriz odasına ölüm sessizliği hakimdi. ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanı John Brennan, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'e yönelik operasyon sırasında dakikaların günler gibi uzun sürdüğünü belirtti.

Miğferde kamera

CIA'ın eski bir üyesi olan Brennan, operasyonu Beyaz Saray'daki kriz odasında kurulan sistemle izlendiğini anlattı. CIA ve Beyaz Saray, durumu uydu ve özel timin video desteğiyle gerçek zamanlı olarak izledi. Uydu aracılığıyla zaten Amerikan güçleri, Bin Ladin'in ailesinin ikinci ve üçüncü katta bulunmasının kuvvetle muhtemel olduğunu biliyordu. Binayı çembere alan birimler, Bin Ladin'in saklandığı odaya ekipler ilerledi.

Dakikalar gün gibi geldi

Bin Ladin'in kimliğini görsel olarak tespit eden bir teknoloji kullanan Amerikalı askerlerden biri, "Geronimo'nun" öldürüldüğünü bildirdi. Brennan, "Tabii ortam çok gergindi, birçokları nefeslerini tutmuştu" dedi. Amerikan komandolarının binaya girmesi ve kişiyi Bin Ladin olarak tanımlamasından sonra herkeste bir rahatlama , olduğunu da belirtti. El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in Pakistan'da öldürülmesinin ardından, Pakistan'da gösteriler yapıldı. Amerikan bayrakları yakıldı. El Kaide üyeleri ise harekete geçti. Pakistan'dan Afganistan'a geçen 25 kadar örgüt üyesihe düzenlenen operasyonda bir kısmı öldürülürken, bir kısmı da yaralandı.

Beyazların kâbusuydu

Kızılderili lideri olan Geronimo, Amerika kıtasını işgal eden beyazlara karşı mücadele veren bir kahraman olarak görülüyor. Geronimo, beyazlara karşı büyük mücadale verirken işgalcilerin büyük kayıplar vermesine yol açmıştı. Amerikalı süvarilerin büyük mücadele verdiği Geronimo, dağlarda saklanmıştı. Ancak dağların didik didik edilmesine karşın Kızılderili lider bulunamamıştı. Ge-ronimo'yu yakalayamayan süvariler köylere saldırıp kadın ve çocukları öldürmeye başlaması üzerine, Geronimo teslim olur. 1909 yılında ise bir savaş mahkumu olarak Oklahoma'da öldü.

İlk baskın 2003'te olmuş

El Kaide Usame Bin Ladin'in Pakistan topraklarında öldürülmesi ardından eleştirilerin hedefindeki İslama-bad kendini savundu. Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ise, "Ortak bir operasyon olmasa da, ABD ile Pakistan arasındaki on yıllık işbirliği ve ortaklığın, medeni dünyaya sürekli tehdit oluşturan Bin Ladin'in yok edilmesini sağladığını" kaydetti. Pakistan istihbarat servisi, Bin Ladin'in bulunduğu yeri tespit etmekteki başarısızlıkları nedeniyle son derece mahcup olduklarını bildirdi.

Kızı, Bin Ladin'in ölümüne şahit oldu

İstihbarat servisinden bir yetkili, binaya, 2003 yılında El Kaide üyesi olduğu düşünülen başka bir kişinin kaldığı düşünülerek baskın düzenlendiğini anlattı. Aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre bu bina o zamandan beri takip
edilmiyordu.

Öte yandan Pakistan kaynakları, Amerikan özel kuvvetlerinin düzenlediği ve Usa me bin Ladin'in ölümüyle sonuçlanan operasyo na ilişkin daha ayrıntılı bilgi verdi. Buna göre Amerikalı yetkililer, baskından sonra Bin Ladin'in cesedinin yanı sıra hayatta kalan bir kişiyi daha beraberlerinde götürdü. Pakistan istihbaratı ayrıca saldırı sırasında binada 17 ila 18 kişinin bulunduğunu bildirdi. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Bin Ladin'in baskından sonra görüşülen genç yaştaki kızı, babasını vurulurken gördüğünü anlattı. Usame bin Ladin'in yakalanmaktan ise ölmeyi tercih ettiği için, korumasından kendisini vurmasını istediği yolunda söylentiler bulunuyor. Operasyondan canlı kurtulan Yemenli eşi ise eve birkaç ay önce taşındıklarını belirtti.

DNA örneği ölen kız kardeşinden

El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesi ardından kimliğini teşhis etmekte kullanılan DNA örneğinin, ölen kız kardeşinden alındığı ortaya çıktı. Boston'daki bir hastanede beyin kanseri yüzünden tedavi gören kız kardeşinin ölümü 'üzerine, FBI mahkeme yoluyla cesedi almış. Cesetten alınan beyin, kan ve doku örnekleri ise saklanmış. Bin Ladin'in ölümü ardından yapılan yüz tarama tekniği ve bedensel özelliklerinin de tutması üzerine ölen kişinin aranan terörist olduğunu kanıtlamış. Ayrıca çatışma sırasında eşinin de Bin Ladin'i ismen söylemesi de ölen kişinin, El Kaide lideri olduğunu göstermiş.


bugün



Bu haber 1,265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,785 µs