En Sıcak Konular

Kenan Evren'in ifadesi alınacak

4 Mayıs 2011 08:19 tsi
Kenan Evren'in ifadesi alınacak Darbeye zemin hazırlayan cinayetler de mercek altına alındı. Kanlı 1 Mayıs ve Maraş olayları soruşturmaya dahil edildi.

12 Eylül'ü soruşturan savcılık, darbe öncesindeki provokasyonları da mercek altına aldı. Kanlı 1 Mayıs ve Maraş olayları için inceleme başlatıldı. 'Şartların olgunlaşması'nı beklediklerini itiraf eden Kenan Evren'in ifadesi evinde alınacak.

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili açılan soruşturmada çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. Soruşturma kapsamında Kenan Evren'in ifadesi evinde alınacak. Evren'e darbe için sarfettiği "Şartların olgunlaşmasını bekledik" sözleri sorulacak. 1977'deki 'Kanlı 1 Mayıs' ve 1978'deki Maraş Katliamı da'darbeye zemin oluşturma' kapsamında soruşturmaya dahil edildi.

Sorular hazırlandı

Anayasa referandumu sonrasında yargıya taşınan 12 Eylül darbesiyle ilgili soruşturmada sona gelindi. İzlenecek yol haritası masaya yatırıldı. Savcılığın, Kenan Evren'in talimatla ifadesinin alınmasına soğuk baktığı öğrenildi. Daha önce tebligat yoluyla ifadeye çağrılacağı belirtilen darbenin baş aktörü Kenan Evren'in ifadesinin evinde alınması kararlaştırıldı. Evren'in Muğla ve İzmir'deki ikametlerinden birinde ifadesinin alınacak olması nedeniyle Muğla ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazıldığı öğrenildi.  Soruşturma Savcısı Murat Demir'in Evren'e sorulacak konular üzerinde çalışmasını sürdürdüğü ve hazırlayacağı soruları ifadeyi alacak olan savcılara göndereceği bildirildi. Üst düzey devlet görevililerin sorgusuna ilişkin genelge nedeniyle Evren'in sorgusunda  bir Başsavcı veya Başsavcı vekilinin hazır bulunması bekleniyor.

BAYRAK-BALYOZ BENZERLİĞİ

81 ilden gelen binlerce başvuru üzerine soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, ön mütalaasını tamamlayarak Başsavcı Ethem Kuriş'e teslim etti. Mütalaada, Balyoz darbe planı ile 12 Eylül darbesinin kriptosu olan 'Bayrak Hareket Planı'nın dikkat çeken benzerliklerine işaret edildi. Bayrak Planı'nda yer alan "Hareketlilik için her 1 saate savaş uçaklarının havalanması" senaryosunun Balyoz planı ile bire bir örtüştüğü gün yüzüne çıktı. Bayrak planının Balyoz'da da tatbik edilmesi "O dönemde görev yapan askeri personelin eseri olabilir" görüşü ortaya konuldu.

DARBEYE ZEMİN OLUŞTURMA

Soruşturma kapsamında, darbe zemini oluşturanlar hakkında da inceleme başlatıldı. Dönemin Milli Güvenlik Konseyi (MGK) Başkanı Kenan Evren'e darbe süreci ile ilgili sarfettiği "1970'lerin ortalarında halk henüz bir askeri yönetim fikrine tam olarak hazır değildi. 1980 yılı sonbaharına kadar olayları izleyerek koşulların iyice olgunlaşmasını bekledik" sözlerinin sorulacağı ifade edildi. Darbeden önce her gün onlarca kişinin yaşamını yitirdiği ancak darbeden sonra aylarca tek bir insanın bile hayatını kaybetmediğine dikkat çekilerek Evren'e "Bir sağdan bir soldan astık" sözleri sorulacak. Hukuk dışı bir mantıkla nasıl idam kararı verdiklerine açıklık getirilmesinin isteneceği aktarıldı.

10 KİŞİNİN İFADESİNE BAŞVURULACAK

Mütaaalada, 1977'de 33 kişinin hayatını kaybettiği 'Kanlı 1 Mayıs' ve 1978'de resmi rakamlara göre 111 kişinin katledildiği Maraş olaylarının 'darbeye zemin oluşturma' kapsamında soruşturmaya dahil edildiğine yer verildi. Olaylarla ilgili hayatta olduğu tespit edilen 10 yetkilinin ifadesine başvurulacak. Darbeciler ve işkenceciler hakkında şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişinin şikayet dilekçesi verdiği belirtildi.

AF GİBİ KABUL EDİLEMEZ

Ayrıca mütalaada 12 Eylül darbe soruşturmasına ilişkin 'zaman aşımı' iddiaları ile ilgili olarak da önemli tespitler yer aldı. 12 Eylül soruşturması ile ilgili olarak zamanaşımı süresinin anayasa değişikliği referandumu tarihi olan 12 Eylül 2010 olduğu görüşüne vurgu yapılan mütalaada bazı hukukçuların aksine, referandumda kaldırılan geçici 15. maddenin "darbecilere af" olarak nitelenmesine de karşı çıkılıyor.

bugün



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs