En Sıcak Konular

AB'den ABD'ye Ladin tepkisi

4 Mayıs 2011 08:11 tsi
AB'den ABD'ye Ladin tepkisi ABD'nin düzenlediği operasyonla Usame Bin Ladin'i öldürdüğünü açıklarken Avrupa Birliği ülkelerinden Ladin'le ilgili operasyona karşı sesler yükselmeye başladı.

ABD'nin, Pakistan'da düzenlediği askeri operasyonla El Kaide örgütünün lideri Usame Bin Ladin'in öldürüldüğünü ilan etmesinin ertesinde çoğu dünya lideri operasyonu destekleyen yönde açıklamalar yaparken, Avrupa'da ''Washington'ın hem polis hem yargıç gibi hareket edip infazı da uygulayarak yanlış yaptığı'' kaygıları dile getirilmeye başladı.

ABD Adalet Bakan Eric Holder harekatın yasal olduğunu savunurken, Avrupa'da Bin Ladin'in sağ ele geçirilip adalet önüne çıkarılması gerektiğini ifade edenler oldu.

Eski Batı Almanya Başbakanı Helmut Schmidt'in, Alman televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD'nin operasyonuyla ilgili olarak bunun tamamen uluslararası hukukun ihlali olduğu ve Arap dünyasında önceden hesaplanamayacak sonuçları olabileceği şeklindeki yorumundan sonra Almanya'dan başka benzer tepkiler de geldi.

Berlin İçişleri Bakanı Ehrhart Körting, ''Bir avukat olarak, onun (Bin Ladin) Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) çıkarıldığını görmeyi tercih ederdim'' dedi.

Hollanda'da uluslararası hukuk uzmanı Ger-Jan Knoops, Bin Ladin'in tutuklanarak ABD'ye iade edilmesi gerektiğini söyleyerek, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'in 2001'de tutuklanmasından sonra Hollanda'nın Lahey kentindeki eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için kurulan uluslararası mahkemeye çıkarılmasını anımsattı.

Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütünün hukuk danışmanı Reed Brody de, ABD'nin operasyonunun yasal olduğunu söylemek için çok erken olduğunu çünkü operasyonla ilgili çok az ayrıntının bilindiğini kaydetti.

Brody, operasyonla ilgili talimatın, çatışmayla ilgili direktiflerin neler olduğunu bilmeleri gerektiğini belirterek, ''Tam olarak neler olduğunu, Bin Ladin'in gerçekten çatışmaya girip girmediğini bilmek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

''Bin Ladin olmadığı için dünyanın daha iyi bir yer haline mi geldiği sorusunu insanların açıkça yanıtlaması gerektiğini'' dile getiren Bordy, ancak bunun insan hakları protokollerini, uluslararası hukuku ihlal etme hakkı bulunduğu anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Brüksel'de de Avrupa Birliği'nin İçişlerinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Cecilia Malmstrom internetteki güncesine, ''Bin Ladin'in mahkemeye çıkarıldığını görmek isterdim'' diye yazdı.

İtalya'da eski başbakan, muhalefetteki merkez sol partili Massimo D'Alema da ''Bir adamın ölümüne sevinmeyin. Eğer Bin Ladin ele geçirilseydi ve mahkemeye çıkarılsaydı çok daha önemli bir zafer olurdu'' şeklinde görüş açıkladı.

Benzer görüşler bazı Avrupa gazetelerinin başyazılarında da okurlarına aktarıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay Cenevre'de bu akşam yaptığı bir açıklamada, ABD'ye, Pakistan'da düzenlediği askeri operasyonda Usame Bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ayrıntıları BM'ye bildirmesi çağrısında bulunmuş ve ''BM'nin sürekli olarak, bütün terörle mücadele operasyonlarının uluslararası hukuka saygılı olması gerektiğini vurguladığını'' belirtmişti.

cihan



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,815 µs