En Sıcak Konular

Uzmanlardan 'Mite' uyarısı

3 Mayıs 2011 21:48 tsi
Uzmanlar, en fazla da "mite" denilen, alerjiye yol açan ev tozu akarlarından uzak durulmasını öneriyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilşad Mungan, alerjiye yatkınlığı olan bünyeye sahip kişilerin alerjen maddelerle karşılaşmaları halinde alerjik hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.

Bu maddelerle ilk karşılaşmada bazen alerjik belirti görülmediğini, ancak zamanla bu alerjenlerle temas arttıkça belirtilerin ortaya çıkmaya başladığını anlatan Mungan, "Alerjik rahatsızlıklarda genetik yatkınlık önemli ama tek neden değil. Ama genetik yatkınlık bulunan bir kişi alerjenlerle karşılaştığında risk diğer kişilere göre daha fazladır" şeklinde konuştu.

Alerjenlerin solunum yoluyla alınabildiğini, bazı besinlerle ilaçların da alerjiye yol açabileceğini belirten Mungan, arılarla böceklerin de alerjiye neden olabildiğini söyledi.

Alerjiye yol açan ev tozu ve polenlerin solunum yoluyla alındığını bildiren Mungan, şu bilgileri aktardı:  "En önemli ev içi alerjenler ’mite’ denilen ev tozu akarlarıdır. Akarlar gözle görülemeyen, çevre koşullarına oldukça dayanıklı, sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla çoğalabilen, ev tozu içinde yaşayan mikroskobik canlılardır. Akarların vücut proteinleri ve dışkıları alerji yapıcı özellik taşır. Akar alerjenleri yastık, yatak, halı ve kumaş kaplı mobilya gibi toz tutan ev eşyalarında yüksek oranda bulunur. Bu alerjenlerin solunum yoluyla alınması, alerjik yakınmaların başlamasına neden olur. İnsan deri döküntüleriyle beslenen bu akarların tamamen temizlenmesi zordur. Bazı basit önlemlerle bunlardan uzak durulabilir. Akar alerjenleri kumaşların gözeneklerinden geçebilir. Özellikle yataklar bunlar için yuva görevi görür. Bu nedenle mite geçirmeyen çarşaf ve yastık kılıfları kullanılabilir. Gözenekleri yeterince küçük olmadığı için piyasada, ’mite geçirmez’ diye satılan ürünler güvenilir değil. Gözenekleri kapalı medikal ürünler tercih edilmelidir."

ÇİÇEKLER MASUM, ÇİMENLER SUÇLU

Mungan, daha çok, çiçeklerin alerjiye yol açan polenlerden sorumlu tutulmasına rağmen, en fazla çayırlarda yeşillik yapan çimenlerin polen alerjisi yaptığını vurguladı.

Alerjiye neden olan polenler rüzgarla taşındıkları için daha etkili olduklarını kaydeden Mungan, özellikle kavak ağaçlarının bu konuda suçsuz olduğunu, yaptıkları araştırmaların da bunu kanıtladığını söyledi.

Mungan, bahar aylarındaki alerjik rahatsızlıkların rinit, göz nezlesi, cilt alerjisi, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, burunda kaşıntı ve göz yaşarması gibi belirtilerle kendini gösterdiğini sözlerine ekledi.

A.A.



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs