En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi kabul edildi, gözler Sezer'de

0 0 0000 00:00 tsi
TBMM Genel Kurulunda, 2. turu yapılan Anayasa değişikliği paketinin, "Cumhurbaşkanının halk oyu ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini" öngören 4. maddesi, 1 ret oyuna karşı, 370 oyla kabul edildi.

Genel Kurulda verilen aranın ardından TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın yerine, birleşimi Başkanvekili Nevzat Pakdil yönetti.

Anayasanın 102. maddesinde değişiklik öngören ve "Cumhurbaşkanının halk tarafından ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini" düzenleyen maddenin gizli oylamasına, 374 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret oyuna karşılık 370 oyla kabul edildi. Oylamada, 2 oy geçersiz sayılırken, 1 oy da boş çıktı.

Madde, cumhurbaşkanının, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesini öngörüyor.

Kabul edilen maddeye göre, cumhurbaşkanı görev süresi 5 yıl olacak, bir kimse en fazla iki defa (5 artı 5)cumhurbaşkanı seçilecek.

Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkün olacak.

Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oyların toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10’u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile işbirliği kesilecek ve TBMM üyeliği sona erecek.

SEÇİM SÜRECİNİ DÜZENLEYEN 5. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, 2. turu yapılan Anayasa değişikliği paketinin "cumhurbaşkanı seçim sürecini" düzenleyen 5. maddesi, 374 oyla kabul edildi.

Anayasanın "cumhurbaşkanı seçim sürecini" düzenleyen 102. maddesinde değişiklik öngören maddenin gizli oylamasına, 377 milletvekili katıldı.

Madde, 2 ret oyuna karşılık 374 oyla kabul edilirken, 1 oy da boş çıktı.

Madde, cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesinden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde de boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanmasını öngörüyor.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.

İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü, ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliliğini kaybetmesi halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın, birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesiyle yapılacak.

İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde olacak. Aday, geçerli oyların çoğunluğunu alması halinde cumhurbaşkanı seçilecek.

Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar, görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar, kanunla düzenlenecek.
      Genel Kurulda, Anayasa değişiklik paketinin 6. maddesiyle Anayasaya getirilmesi öngörülen geçici 18. maddenin oylamasına geçildi.
     
Sezer’den ‘halk seçsin’e veto sinyali

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in dün gerçekleştirdiği kabullerinde görüştüğü sivil toplum kuruluşlarına, Anayasa değişikliği paketi konusunda değerlendirmede bulunduğu öğrenildi. Sezer’in, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliğinin ‘sıkışık’ bir dönemde gündeme geldiğini kaydettiği belirtildi.

Sezer’in, görüştüğü sivil toplum kuruluşlarına, Anayasa değişiklik paketi konusundaki görüşlerini sorduğu, bu örgütlerden gelen değerlendirmeler çerçevesinde de, konunun daha uzun vadeli bir değerlendirmeyle ele alınması gerektiğini aktardığı kaydedildi. Sezer’in, Anayasa gereği görevinin başında olduğuna yönelik görüşünü de yinelediği belirtildi.

Sezer, Anayasa değişikliğini değerlendirmeden bekleme süresini kullanıp, TBMM'ye iade ederse, Meclis'in paketi yeniden getirmek için vakti kalmayacağı belirtiliyor.
Milliyet



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs