En Sıcak Konular

Balyoz davasında sanık savunmaları devam ediyor

3 Mayıs 2011 11:52 tsi
Balyoz davasında 11 tutuklu sanığın savunması tamamlandı.

Dün savunmasını yapan tutuklu sanık emekli Tuğgeneral İzzet Ocak'ın avukat savunması ve çapraz sorgusunun ardından 12'nci sanık olan Bülent Tunçay'ın savunması ile duruşmaya başlandı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının bugün görülen 27'nci duruşmasına eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral'in de aralarında bulunduğu 10 tutuklu sanık, 12 tutuksuz sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan ve hastanede tedavi gördüğü belirtilen emekli Orgeneral Ergin Saygun katılmadı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 152 tutuklu sanık ile 21 tutuksuz sanık ise duruşmada hazır bulundu. Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş'ın yerine bugünkü duruşmaya Hüseyin Aksoy'un katıldığı gözlendi.

Davanın başladığı ilk günden bu yana sanıkların savunmaları iddianamedeki isim sırasına göre alınıyor. İlk üç sanık olan Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın savunmaları uzun olduğu için zaman alırken sonraki sanık savunmalarının daha hızlı alındığı ve işlemlerinin daha çabuk tamamlandığı görüldü. Ergenekon davalarına göre Balyoz davasının çapraz sorgu bölümünde sanıklara sorular soruların azlığı dikkat çekti. Çapraz sorgu bölümlerinde duruşma savcısı Savaş Kırbaş'ın hiç soru sormadığı sanıklar dahi olduğu gözlendi. İddianamedeki isim sırasına göre 4'üncü sırada bulunan ve hakkında yakalama kararı bulunan emekli Orgeneral Ergin Saygun hastanede tedavi gördüğü için duruşmaya katılmadı ve savunmasını yapmadı.

İddianamenin 12'nci sırasında bulunan ve dün savunmasını tamamlayan tutuklu sanık İzzet Ocak'ın avukatının savunması ile duruşmaya başlandı.

Avukat Muammer Küçük'ün konuşmasının ardından da sanık Ocak'ın çapraz sorgusuna geçildi. Üye hakim Ali Efendi Peksak, "İstihbarat Başkanı olarak istihbari çalışmaların maksadı nedir? İstihbari çalışmanın ham bilgisi nasıl süzgeçten geçer?" diye sordu. İstihbarat Başkanlığını bırakalı 7-8 yıl olduğunu belirten sanık Ocak, "Dün öğle yemeğinde ne yediniz diye sorsam anlatabilir misiniz? Bunun aşamalarını madde madde anlatamam." cevabını verdi. Peksak'ın, "Peki görevinizin coğrafi sınırı nedir?" sorusuna ise Ocak, "TSK'nın ne kadar hedefi varsa o kadardır. Bunu burada söylemeyeyim. Dava nedeniyle yeterince rezil olduk." diye cevap verdi.

Üye hakim Murat Üründü ise "Savunmanız sırasında seminerlerde bulunduğunuz dış çalışmalarla ilgili evrak numarasının -'7.030' olduğunu söylediniz. Şu an sıkıyönetimle ilgili evrak düzenleseydiniz buna hangi numarayı verirdiniz?" diye sordu. Sanık Ocak, "Savunmam sırasında 17 konunun 12'sinde 175 hatanın yapıldığını anlattım. Hatta 95'i hakkında da açıklamada bulundum. Şimdi fasulyenin mercimeğin numarasını bana sormayın. Harekat '1.030' numarası verilerek başlar. Sıkıyönetim ile ilgili evrak düzenlemedim. Bakın ben dersime iyi çalıştım. Çapraz sorguda faraziye ile ilgili soru soramazsınız." diye cevap verdi. Üründü'nün, "7.030 ile mi başlar?" şeklindeki sorusuna ise Ocak, "Bilmiyorum. Dosyalama evrakını önüme getirirseniz söylerim." dedi.

Çapraz sorgusunun ardından birkaç cümle eklemek istediğini söyleyen Ocak, "Yüzlerce silah arkadaşı Hasdal ve Silivri Cezaevi'nde yattığı için evinden çıkamayacak duruma gelmesi gerekirken tuttuğu futbol takımı yenildiğinde ağlayan kişiyi de gördük, yazıklar olsun." diye konuştu.

Sanık Ocak, TEM görevlilerinin bin yıllık TSK düşmanı gibi rapor hazırladıklarını iddia ederek tanık olarak çağrılıp ifadelerine başvurulmasını talep etti. 'Ünlü Türk hainleri' isimli kitabı gösteren Ocak, bu komployu hazırlayanların 20-25 yıl sonra bu gibi kitaplara konu olacağını söyledi. Ocak'ın sözlerinin ardından tutuklu sanıklardan emekli Albay Bülent Tunçay'ın savunması ile duruşmaya devam edildi.

cihan



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs