En Sıcak Konular

AYM kararına büyük tepki...

3 Mayıs 2011 11:19 tsi
Mahkeme, ceza davalarını iki ayla sınırlayan Basın Kanunu hükmünü iptal etti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, "Gazeteciler daha uzun süre tutuklu kalır." uyarısında bulundu.

Anayasa Mahkemesi, haberleri sebebiyle gazetecilere dava açma yolunun 2 ayla sınırlandırıldığı Basın Kanunu düzenlemesini iptal etti. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eski hâkimi Hakkı Yalçınkaya'nın Temmuz 2009'da yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, 2 aylık dava açma süresini Anayasa'ya aykırı buldu. İptal kararı bir yıl sonra yürürlüğe girecek. Ancak dava açma süresi düzenleme yapılarak sınırlanmazsa, şu andaErgenekonve Balyoz soruşturmalarına ilişkin haberleri sebebiyle haklarında binlerce dava açılan gazetecileri yeni bir tehlike bekliyor.

GazetecilerTCKmaddelerine göre genel hüküm gereği 12 yıl hapis cezası tehdidi altında kalacak. Karara ilişkin talep, Hrant Dink'i TCK 301'den yargılayan Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin eski hâkimi Hakkı Yalçınkaya'dan geldi. Teknik takipte Ergenekon davası tutuklu sanığı Kemal Kerinçsiz'in "Hakkıcığım" diye hitap ettiği ortaya çıkan Yalçınkaya, 2008 yılında Vatan Gazetesi'nin bir tekzibi yayınlamaması üzerine açılan davada harekete geçti. Yalçınkaya, Temmuz 2009'da, Basın Kanunu'nun "Dava süreleri" başlıklı 26'ncı maddesinin birinci fıkrasındaki 2 aylık dava açma süre sınırlamasının kişi hak ve özgürlüklerine aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Hâkim Hakkı Yalçınkaya'nın ismi 'Ergenekon'un Çöküşü' isimli kitabı sebebiyle gazeteci-yazar Zihni Çakır'a 1 yıl 6 ay hapis cezası verdiği kararın gerekçesinde Ergenekon'u övmesiyle gündeme gelmişti. Yalçınkaya'nın Ergenekon davası tutuklu sanığı avukat Kerinçsiz'e 'abi' diye hitap ederken, Kerinçsiz'in de hâkime, 'Hakkıcığım' dediği ortaya çıkmıştı. Görüşmenin sonunda Yalçınkaya, "Bir emriniz var mı?" ifadesini kullanmıştı. Hakim Yalçınkaya basın davalarına bakan Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nden alınarak yeni kurulan Şişli 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanmıştı.

İfade özgürlüğünün kısıtlanması söz konusu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç: Gerekçeyi merak ediyorum. Bu iptal sürenin kısıtlılığı gerekçesine dayandırılmışsa yasama ve yürütme organlarının basına bakışlarınınAnayasa Mahkemesitarafından da paylaşıldığı sonucuna ulaşılabilir. Bu kararın 3 Mayıs Dünya Basın ve İfade Özgürlüğü Günü'ne rastlaması talihsiz olmuştur. İki ay ibaresinin kaldırılması ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına ve gazetecilerin uzun süre tutuklu kalmalarına sebep olacak.

Basın özgürlüğü günü arifesinde kötü bir karar

Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel: Anayasa Mahkemesi, bu tür kararlarla basın özgürlüğünü kısıtlama yoluna girmemeli. Anayasa'nın 25. ve 26. maddelerinde basın özgürlüğüne ciddi vurgular yapılıyor. Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararlar Anayasa'daki mevcut maddelere aykırı olmamalıdır. Bir gazetecinin 7-8 yıl sonra bile yazdığı bir yazıdan dolayı yargılanması kaldırılabilir bir durum değil. Dünya Basın ve İfade Özgürlüğü Günü arifesinde kritik ve kötü bir karar alınması büyük bir talihsizliktir.

 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,647 µs