En Sıcak Konular

'' 'Çılgın Proje'yi 15 yıl önce duydum''

3 Mayıs 2011 10:11 tsi
'' 'Çılgın Proje'yi 15 yıl önce duydum'' Rusya Büyükelçisi'nden ilginç açıklama...

Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylarını açıklamasıyla Türkiye'nin gündemine oturan İstanbul'a ikinci boğaz projesini, 15 yıl önce Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken kendisinden duyduğunu söyledi. Ivanovskiy, ilk duyduğunda bunu, Türkiye için gerçekleşmesi çok uzak bir ihtimal olarak gördüğünü ifade etti.

Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy, yaptığı açıklamada, aradan geçen 15 yılda Türkiye'nin her yönden büyük değişme ve gelişme kaydettiğini belirtti. Büyükelçi, projenin, ekonomik ve hukuki boyutlarının en ince detayına kadar çok iyi analiz edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Büyükelçi Vladimir Ivanovskiy, Türkiye'ye sadece nükleer enerji santrali inşa etmekle kalmayıp, aynı zamanda nükleer teknoloji alanında eğitim vereceklerini söyledi. Teknoloji transferinin, uzay bilimlerini de kapsayacağını belirten Ivanovskiy, bunun için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Rus büyükelçi, nükleer santrallerin inşası ve işletilmesi aşamasında yüzlerce kalifiye ve iki dili konuşabilen iş gücüne ihtiyaç olacağını, bunun için de verecekleri eğitimin önemli olduğunu vurguladı. Son yıllarda Türkiye'de Rusça öğrenmeye ilginin arttığını, iki ülke arasında evliliklerin sıklaştığını belirten İvanovskiy, "Bu evliliklerden doğan çocuklar ortak geleceğimizin temeli olacaklar." dedi.

Rusya ile ticarette, Türkiye'nin aleyhine gerçekleşen azımsanmayacak ticaret dengesi açığı hakkında yorum yapan İvanovskiy, ihracat rakamlarına yansımayan Türkiye'nin Rusya'dan gelen 4 milyon civarındaki turist gelirleriyle Rusya'da faaliyet gösteren çok sayıdaki küçük işletmelerin gelirleri de hesaplandığında aslında durumun Türkiye açısından hiç de kötü olmadığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2010 yılında 26.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakamın 4.6 milyar dolarını Türkiye'nin Rusya'ya ihracatı oluştururken, Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı 21.6 milyar dolar oldu.

Cihan



Bu haber 1,448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs