En Sıcak Konular

Onunla birlikte sırlar da gömüldü

3 Mayıs 2011 08:57 tsi
Onunla birlikte sırlar da gömüldü El-Kaide lideri Usame bin Ladin, 2006 yılında başlayan CIA’nın Pentagon kontrolüne girmesini öngören yapılanma çerçevesinde yapılan harekatın sonucunda öldürüldü... Harekat pek çok soru işareti taşıyor...

Ardan Zentürk / Star

CIA-Pentagon harekatı ve yanıtsız sorular

El-Kaide lideri Usame bin Ladin, 2006 yılında başlayan CIA’nın Pentagon kontrolüne girmesini öngören yapılanma çerçevesinde yapılan harekatın sonucunda öldürüldü. Pakistan, CIA-Pentagon işbirliğinin merkezi olarak kabul ediliyor. CIA hedefleri belirliyor, Amerikan ordusu insansız savaş uçaklarından ateşlenen roketler ile hedefleri ortadan kaldırıyor. Bu kez roket değil, infaz ekibi kullanıldı.

Harekat pek çok soru işareti taşıyor:

1. Usame bin Ladin nasıl, Pakistan ordusunun merkezi olarak kabul edilen Rawalpindi’ye 60 kilometre, başkent İslamabad’a çok yakın bir noktada, hem de bir polis karakolunun hemen yanındaki bir malikanede yaşıyordu?

2. Yaşanılan yerin zenginliği El-Kaide liderinin Pakistan yöneticilerinin bilgisi dahilinde orada yaşadığını gösteriyor.

3. Usame bin Ladin Pakistan ordusu, istihbarat servisi ve siyasi yönetimindeki güçler dengesinde yaşanılan değişim sonucu Amerika’ya teslim edildi. Bu durum geçen 10 yılın sorgulanmasına yol açtı. Eğer terörizmle savaşta Amerika’nın en yakın bölgesel müttefiki Ladin’i koruduysa, Afganistan’daki Amerikan askeri varlığının anlamı neydi?

4. Bin Ladin, sağ olarak ele geçirilmeden infaz edilerek ilelebet susturuldu. Bunun Pakistan ve Amerikan istihbaratları arasında varılan anlaşma sonucu yaşandığı artık biliniyor.

Onunla birlikte sırlar da gömüldü

Usame bin Ladin’in tutuklanma değil öldürme amaçlı harekatın hedefi olduğunu Amerikalı yetkililer kabul etti. Bu gelişme terör liderinin yakalanmasından çok konuşmasından korkulduğunu gösteriyor. Usame bin Ladin, Sovyetler Birliği’nin 1979 yılında Afganistan’ı işgal etmesinden sonra bu ülkede Müslüman Mücahid direnişi örgütleyen, bu çerçevede CIA ve Pakistan istihbaratı ile çalışan isim olarak biliniyordu. Bin Ladin’in susturulması El-Kaide terör örgütünün arkasındaki gerçek istihbarat bağlantılarını da tarihe gömmüş oldu.

 



Bu haber 950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,861 µs