En Sıcak Konular

DNA testi açıklandı!

3 Mayıs 2011 08:19 tsi
DNA testi açıklandı!

El Kaide elebaşı Usame Bin Ladin'in DNA testi açıklandı.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından öldürüldüğü açıklanan El Kaide elebaşı Usame Bin Ladin’in öldürüldüğünün, DNA testiyle de kesinleştiği bildirildi. AP ajansına konuşan bir Pentagon kaynağı, Ladin’den alınan örneklere kimlik testi için birden fazla metot kullanıldığını söyledi. Aynı kaynak, kendisinin de cesedin fotoğrafını gördüğünü belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, uygulanan metotların ne olduğu konusunda detaylı bilgi vermedi; ancak Obama yönetiminden yetkililerin DNA delillerinin Ladin’in ölümünü doğruladığını söylediklerini aktardı. Yetkililerin, DNA testinin ölen kişinin Ladin olduğunu yüzde 99’luk bir doğruluk payıyla belirlediği kaydedildi.

Yetkililer, testin ne zaman ve nerede yapıldığının bilinmediğini; ancak Obama’nın resmi açıklamayı yaparken ölen kişinin Ladin olduğundan emin olduğu bilgisini verdi. Obama, ölen kişinin ladin olduğuna ilişkin bir kanıt açıklamamıştı.

Amerika’nın 11 Eylül saldırılarının ardından Ladin’in aile üyelerinden DNA örnekleri topladığı düşünülüyor. ABD’nin parmak izi gibi başka testler de uygulayıp uygulamadığı bilinmiyor.

Bin Ladin’in operasyonda başından vurulduğu açıklanmıştı. Operasyona katılan askerlerin Ladin’le yüz yüze geldikleri belirtilmişti. Amerikalı yetkililer, Ladin’in yüzünden de tanındığını aktarmışlardı.

Cesedin daha sonra bir Amerikan savaş gemisine götürüldüğü açıklanmış; ancak geminin ismi verilmemişti. Her ne kadar şimdiye kadar resimleri kamuoyuyla paylaşılmasa da Ladin’in denize gömülmeden önce cesedinin fotoğrafları çekildiği kaydedildi.

Kimlik tespiti, Amerikan operasyonu için önemli bir uygulama olarak kullanılıyor. Haziran 2006’da öldürülen El Kaide Irak lideri Ebu Musab Zerkavi için de DNA testi yapılmış ve kimliği doğrulanmıştı. Obama yönetiminin fotoğrafları yayınlayıp yayınlamayacağı ise henüz bilinmiyor. 2003’te Irak’ta Saddam’ın Uday ve Kusay adlı iki oğlunu öldüren Amerikan ordusu, daha sonra fotoğraflarını yayınlamıştı.

BİN LADİN’İN KİMLİĞİ DNA EŞLEŞMESİ İLE TESPİT EDİLEBİLİR Mİ?

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldüğünü açıklamasının ardından Pakistan televizyonu tarafından yayınlanan ancak daha sonra fotomontaj olduğu anlaşılan bir resim, Ladin'in ölümüyle ilgili şüpheleri artırmışı. AP ajansının Ladin'in cesedinin denize gömüldüğüne dair bir haber geçmesi ve Obama'nın açıklamasına rağmen ne operasyona ne de Ladin'e ilişkin bir fotoğraf yayınlanmaması, Ladin'in ölümünün kesinleştirilmesi için en güvenilir yol olarak DNA testini gündeme getirmişti.

2001 yılında Afganistan operasyonuna başlayan ABD, Usame Bin Ladin'in saklandığı düşünülen Tora Bora bölgesini "BLU-82 Daisy Cutter" bombasıyla yerle bir etmişti. Ancak tahrip gücü yüksek olan ev "fakirin nükleer bombası" olarak da nitelenen bu bomba, geride yüzlerce parçalanmış ceset ve Amerikan güçleri için zor bir görev bırakmıştı. Cesetlerin kime ait olduğunu anlamak zor olduğundan Amerikan askerleri, Ladin'in ölüp ölmediğinden emin olmak için ceset parçalarını toplayarak DNA testlerinin yapılması için FBI'ya göndermişti. Cesetlerden elde edilen DNA örnekleri, FBI laboratuvarlarında Ladin'in ailesinden alınan DNA örnekleri ile eşleştirilmişti.

DNA EŞLEŞMESİ NASIL YAPILIYOR?

"Genetik parmak izi" olarak da bilinen DNA eşleşmesi, tam kapsamlı DNA sıralamasından farklı bir işlem olarak biliniyor ve daha uzun bir işlem gerektiriyor. İnsanların DNA sıralamalarının yüzde 99'u aynı, ancak geri kalan kısım her kişiye özel. Geri kalan bu yüzde 1'lik kısmın bir kısmını ise kan bağı olan, özellikle de ebeveyn ve kardeşlerle benzerlikler taşıyor. DNA eşlemesi de işte bu benzerlikler üzerine yapılıyor.

Bu durumda Ladin'in DNA eşleşmesini ararken, El Kaide elebaşından alınmış bir örneğe ihtiyaç duyulmuyor. Bu yüzden de Ladin'in Boston'da yakın zamanda hayatını kaybeden kız kardeşinden alınan doku örnekleri kullanılmıştı. Anne-babadan kardeşlere aynı genetik kod geçtiği için kız kardeşinden alınan örneklerle bir referans DNA parmak izi oluşturulmuştu. Bu testlerde de DNA eşleşmesine bakarak, iki örneğin kardeşlere ait olup olmadığına bakılmıştı.

Ancak bu tip tipik bir DNA testi, ancak 14 günde yapılabiliyor. 2010 yılında ise Arizona Üniversitesi, çok zaman alan bu işlemi iki saatte yapabilen bir makine geliştirdiğini duyurdu. Bu yüzden öldürüldüğü açıklanan Ladin'den alınacak örneklerle kardeşinden alınan örneklerin eşleştirilmesi burada mümkün görünüyor.

Ancak elbette DNA eşleşmesi kesin sonuç vermiyor, hatta kardeş DNA eşleştirmesinde doğruluk oranı daha da düşüyor. Bu yüzden Ladin'in öldüğünün DNA testiyle kesinleşmesi, daha çok tartışılacak gibi görünüyor.

cihan

 

 



Bu haber 1,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs