En Sıcak Konular

Yunanistan'dan kritik adım...

2 Mayıs 2011 16:27 tsi
Yunanistan, denizlerdeki aramalarla ilgili yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor...

Yunanistan'ın, Mayıs ayının ilk yarısında Akdeniz ve İyon Denizi'nde hidrokarbon aramaya başlayacağı bildirildi. Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Yannis Maniatis, kendi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, "Yunanistan'da, başta denizler olmak üzere ülke genelinde petrol ve doğalgaz aramalarına imkan verecek yasal düzenlemelerin tamamlandığını, uluslararası şirketlere yönelik ihale bildirisinin yayımlanmasının ardından Girit Adası'nın güneyinde ve İyon Denizi'nde arama çalışmalarının başlatılacağını" belirtti.

Arama çalışmalarının, Yunanistan'da ilk kez uygulanacak "özel olmayan sismik incelemeler" (Non-exclusive seismic surveys) yöntemiyle yapılacağını belirten Maniatis, "Yunanistan'ın bu yöntemle masrafsız olarak tüm denizlerde arama çalışmaları yapma olanağına sahip olacağını, aynı zamanda da aramalarda elde edilen verilerin kullanımından kar sağlayacağını" kaydetti. Maniatis, uzun süredir üzerinde çalışılan hidrokarbon araştırma ajansıyla ilgili yasa tasarısının Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere hazırlandığını, "Yunan Hidrokarbonlarını İdare Şirketi" (EDEY-AE) olarak adlandırılan ajansın tüzüğüyle ilgili Cumhurbaşkanı Kararnamesi'nin de gelecek günlerde tamamlanacağını bildirdi.

Yannis Maniatis kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, "Yunan karasularında hidrokarbon yatakları bulunduğuna dair güçlü bulgular olduğunu" ifade ederek, "bu yatakların bir yıl içerisinde değerlendirilmesi için Atina'nın hazırlık yaptığını" bildirmişti. "Yunanistan'ın, Ege'de yapmayı planladığı araştırmalarla Türkiye'nin haklarını ihlal etmek niyetinde olmadığını" belirten Maniatis, "Tabii ki bize ait olan hakları da herhangi bir komşuya bırakma niyetinde değiliz" diye konuşmuştu.

"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu yaptığı açıklamasında, "Ege'nin petrol ve doğalgazından yararlanmak için Türkiye ile işbirliğinin asla söz konusu olmadığını" açıklamıştı. "Ege'de Türkiye ile işbirliği yapmayacaklarını, çünkü Türkiye'nin Yunan karasularının genişletilmesi halinde bunu savaş sebebi sayacağına ilişkin meclis kararı olduğunu, ayrıca Türk savaş uçaklarının Ege'deki ihlallerinin devam ettiğini ve Türkiye'nin Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni tanımadığını" söyleyen Papandreu, "Ege kıta sahanlığı meselesinin halledilmesi için iki taraf arasındaki müzakerelerin devam ettiğini, ancak Ege'den enerji kaynaklarından yararlanmak konusunun ne geçmişte ne de bugün gündeme geldiğini" belirtmişti.

AA



Bu haber 761 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,556 µs