En Sıcak Konular

Merkel nükleer sona kesin tarih istiyor

2 Mayıs 2011 14:51 tsi
Alman Başbakan Merkel nükleer enerjiden tamamen vazgeçilmesi için kesin bir tarih belirlenmesini istiyor

Alman Başbakan Angela Merkel, nükleer santrallere tanınan ‘artık süre uzatmaları’ planından vazgeçerek, nükleer enerjiden yenilenebilir temiz enerjiye geçiş için kesin olarak kaç yıl gerektiğinin ortaya konulmasını istiyor. Alman ‘Handelsblatt’ gazetesinin bildirdiğine göre Merkel geçen hafta Federal Çevre Bakanı Norbert Röttgen ve Başbakanlık Bakanı Ronald Pofalla ile biraraya gelerek bu konuyu görüştü.

Alman nükleer santralleriyle nükleer enerjiden vazgeçilmesi için 2000’de zamanın Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin ortaklığındaki koalisyon hükümeti arasında bir antlaşma yapılmıştı. Bu antlaşmaya göre nükleer enerji üreten işletmelere geçiş için ‘artık süre uzatmaları’ tanınmıştı.

Almanya’nın şu andaki Hristiyan Demokratlar Birliği CDU/CSU ile Hür Demokrat Parti FDP’den oluşan sarı-siyah koalisyon hükümeti de bu uzatmaları aynen kabul ederek devam ettiriyordu. Bu uzatmalarla her nükleer santrale belli miktarlarda elektrik üretme hakkı tesbit edildi, bu miktar tamamlandığında işletme izni sona erecekti.

Nükleer santraller bu antlaşmaya göre kendilerine verilen miktarları kısa bir sürede üretmek yerine, bazan üretimlerini düşürerek, bazan da bakım çalışmaları için verilen aralarla süreleri uzatabiliyorlardı.

Başbakan Merkel, Çevre Bakanı Röttgen ve Başbakanlık Bakanı Pofalla şimdi bu ‘artık süre uzatma’ antlaşmasının yerine nükleer enerjiden tamamen vazgeçilmesi için kesin bir tarih ortaya konulması konusunda uzlaştı. Belirlenecek sürenin Yeşiller ve SPD tarafından da teklif edilen bir süreye yakın olacağı tahmin ediliyor. Yeşiller ve SPD’ye göre Almanya’da son nükleer santralin 2022 ya da 2023’e kadar üretimini durdurması gerekiyor.

SPD şimdi 2020’ye kadar nükleer enerjiden tamamane vazgeçilmesini istiyor. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, parti olarak hükümetin nükleer enerjiden vazgeçme planları hakkındaki düşüncelerini ortaya koyarak, ‘Kapatılann yedi eski nükleer santral bir daha üretime geçmemeli.’ dedi. Nükleerden tamamen vazgeçilmesinin ise 2020’ye kadar tamamlanmasını talep etti.



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs