En Sıcak Konular

'Medvedev koltuk anlaşmasını bozdu'

2 Mayıs 2011 14:44 tsi
'Medvedev koltuk anlaşmasını bozdu' Rusya iktidar partisinin önde gelen milletvekillerinden Konstantin Zatulin, Medvedev'in Putin'e karşı yarışacak olmasına tepki gösterdi

Rusya iktidar partisinin önde gelen milletvekillerinden Konstantin Zatulin, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Başbakan Vladimir Putin'in isteği dışında ikinci dönem Kremlin'de oturmak istediğini iddia etti. 

İngiliz gazetesi The Guardian'a açıklamada bulunan Zatulin, "Medvedev Kremlin'de oturmaya devam etmek istiyor. Anlaşmayı bozdu. Şimdi Putin onu ikna edecek..." dedi. Putin ve Medvedev arasında sağlanan anlaşmaya göre Medvedev'in ikinci dönem Kremlin'de oturmayacağı 6 yıla çıkarılan devlet başkanlığı süresi de değerlendirilerek Putin'in iki dönem 2024'e kadar Rusya Devlet Başkanlığı görevini sürdüreceği değerlendirmeleri yapılıyordu.

Medvedev'in anlaşmayı bozduğunu savunan Zatulin, "Medvedev devlet başkanı adayı olacağına karar verdi. Kendisine belirli bir destek olduğunu düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Yıl sonunda yapılacak parlamento seçimleri ve Mart 2012'de yapılacak Devlet Başkanlığı seçimleri yaklaştıkça ikiliden kimin yönetimde kalacağı ile ilgili tartışmalar yoğunlaşmaya başladı. Kremlin kaynaklarının Medvedev'in ikinci dönem başkan olarak kalmak istediği yönündeki açıklamalarının ardından başlayan tartışmalar, şimdilik iki liderin ekipleri arasında sürüyor.

"YENİDEN ANLAŞACAKLAR"

Son olarak Medveved'in devlet şirketlerinin yönetimlerinden hükümet üyelerinin alınmasını isteyerek Putin'e yakın isimleri pasifize ettiği iddia edilmişti. Putin'in Libya operasyonlarını "haçlı seferlerine" benzetmesini eleştiren Medvedev, batı yanlısı ve liberal yaklaşımları ile öne çıkıyor.

Medvedev'in herhangi bir siyasi partiye üyeliği olmamasına karşın, parlamento ve bürokrasiyi büyük çoğunlukla kontrol eden iktidar partisi Birleşik Rusya, Putin'in Kremlin'e dönmesini destekleyeceklerini açıkladı. Birleşik Rusya, Putin'in aday olmaması durumunda Medvedev'den yana tercihini kullanacak.

Gazeteye değerlendirmede bulunan siyasi uzman Stanislav Belkovski'ye göre ise iki lider arasındaki farklılıklar eşler arasındaki tartışmalar kadar. Belkovski'ye göre iki lider Medvedev'in Kremlin'de oturmaya devam edeceği yönünde anlaşacak. "İkisi arasında Medvedev en iyi tercih olur" değerlendirmesinde bulunan Rus uzman, Medvedev'in liberal ve batı yanlısı politikaları ile öne çıktığına değiniyor.

Danimarka ve İsveç'e bir ziyaret gerçekleştiren Putin, kimin aday olacağı ile ilgili sorularla karşılaşmış ve "Zamanı geldiğinde kararımızı vereceğiz. Bunu sevecek ve memnun olacaksınız..." ifadelerini kullanmıştı.



Bu haber 1,265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,505 µs