En Sıcak Konular

NATO Suriye’ye neden girmiyor?

2 Mayıs 2011 12:06 tsi
NATO Suriye’ye neden girmiyor?
İbrani gazetelerden Maarif, uluslararası güçlerin neden sivil Suriye halkını korumak için müdahale etmediğini değerlendirdi. Gazete NATO’nun bu tür bir girişimde bulunmamak için çeşitli gerekçeleri olduğunu ifade etti.

İsrail Maarif Gazetesi, Libya’da olduğu gibi Suriye’de de reform isteyen göstericilerin korunması için uluslararası askeri güçlerin müdahale etmemesinin ardındaki üç sebebi ortaya koydu. Gazete bu sebepler arasında, Suriyeli göstericilerin belli bir muhalif kitleyi oluşturmamasının yanı sıra Libya’daki hava ambargosunun sivillere yönelik saldırıları engellemede başarısız kalmış olmasını saydı. Bu nedenle de Uluslararası Toplum’un böyle bir karar almaya kalkmadan önce iyice düşünüp taşınacağına dikkat çekti.

Pazar günkü sayısında gazete Suriye’ye uluslararası bir darbenin yöneltilmesinin uzak bir ihtimal olduğunu, bunun ardında da üç temel sebep yattığını belirtti. Gazeteye göre bu sebeplerin ilki Suriye’de açık bir şekilde herhangi bir muhalefetin bulunmaması. Yani kendileriyle irtibat kurulabilecek siyasiler ya da protesto hareket önderleri bulunmuyor.

İkinci sebep ise bu darbelerin bir halk savaşına dönüşmesi Suriye halkı ile Şam’ı destekleyen bazı güçlerin ayaklanmasına neden olması ve neticesinde de onlarca sivilin hayatını kaybetmesi korkusudur.

Libya’ya saldırı başarısız kaldı

Gazetenin ifadesine göre Suriye rejimine karşı Libya rejimine karşı düzenlenen saldırıların benzerinin düzenlenmemesinin üçüncü sebebi ise Suriye’ye karşı böyle bir savaş açmanın ne gibi kazançları olacağına dair Batı’nın bir bilgi sahibi olmaması.

İsrail gazetesi, Libya’da gerçekleştirilen askeri operasyonlara dikkat çekerek Uluslararası Toplum’un Libya’daki durumunu değerlendirerek Suriye’yi vurmaya kalkmadan önce siyasi konumunu tekrar tekrar gözden geçireceğine işaret etti. Zira Libya’da uygulanan hava ambargosu gerek sivillere karşı yapılan saldırıları engelleme gerek de Libya lideri Albay Muammer El-Kaddafi’den kurtulma hususunda olsun başarı getirmedi.

 

 



Bu haber 1,381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs