En Sıcak Konular

1 numara öldü...Ya sonra?

2 Mayıs 2011 10:42 tsi
1 numara öldü...Ya sonra? Savaş bitti mi?

ABD Başkanı Barack Obama'nın, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in ABD güçlerinin düzenlediği bir operasyonda öldürüldüğünü açıklaması üzerinden saatler geçti. Dünyanın gündemi şu an bu ölüm ile meşgul. Kimileri Başkan Obama'nın yaptığı açıklamanın denk düştüğü tarihi ön plana çıkarırken (İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, ABD'yi kutladığı mesajında Ladin'in öldürüldüğünün duyurulduğu tarihe dikkat çekti: Yom Hashoah (Holokost Kurbanları Anma Günü) ), kimileri de 9/11'den beri ABD'nin sürdürdüğü askeri operasyonların sonuna gelindiğini düşünüyor. Konuyla ilgili Türk basınından iki dikkat çekici yorum ise şöyle:

Turkish Journal'dan Selçuk Acar, Ladin'in öldürülmesi ile ilgili şu yorumda bulundu:

Obama'nın doğum sertifikası, Osama'nın ölüm haberi... Evet değişim şimdi geliyor… Hatta öyleki, bunun sadece ABD'ye değil, tüm dünyaya yansımalarının olması bekleniyor.

Önce kendi doğum sertifikasını, sonra Osama'nın ölüm haberini açıklayarak siyasi gücünü katlayan ve büyük bir rahatlama yaşayan ABD Başkanı Barack Obama'yı artık kimse tutamaz!

Osama Bin Ladin'in ölüm haberi, Obama'yı Cumhuriyetçilere karşı daha güçlü yaparken, 2012 başkanlık seçimlerine en büyük yatırımını şimdiden yapmış oldu.


Samanyolu Haber'den Aydoğan Vatandaş, Ladin'in  öldürülmesi ile ilgili, Afganistan'daki Amerikan askeri varlığının geleceğine dikkat çekti:

Bin Ladin’in öldürülmesi, ABD’nin terörle mücadelesinde kuşkusuz bir dönüm noktası. Bu sürecin Afganistanda ki süreci nasıl etkileyeceği ise merakla bekleniyor. Uzmanlar, Bin Ladin’in öldürülmesinin Afganistanda süren savaşta yeni bir sayfa açabileceği ve ABD askerlerinin eve dönüşünü hızlandırabileceğini belirtiyorlar.

"SEMBOL İSMİN GİTMESİ MORAL BOZUKLUĞU GETİRECEKTİR"
Prof. Dr. Hasan KÖNİ (Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi):

Önemli olan sembol bir ismin bulunması. Nasıl ki Che vurulduktan sonra Latin Amerika'daki sol hareketlerde bir yavaşlama olduysa burada da büyük psikolojik etkisi görülecektir. El Kaide tek bir yerden hareket eden bir yapı değil. ABD'ye karşı olan her yapı El Kaide adı altında mücadele ediyor ya da ABD kendisine karşı çıkanları öyle adlandırıyor. O ismin sembolü vurulduğunda epey etkili olur. Bu da prestij meselesidir. ABD her şeyi imajlarla götürüyor. Sağa sola taaruz hareketleri var bir yandan da demokrasiyi savunan ülke imajı var. Askeri müdahaleleri olan bir ülke, özgürlüklerin koruyucusu imajı var. Bazı yerlerde bazı kitlelerin değişik tavırları olacaktır. Bunca zaman içinde ikinci liderler yetişmiştir. Sembol ismin gitmesi bir moral bozukluğu meydana getirecektir. Öbür türlü müdahaleler devam edecektir. Ortadoğu'daki gelişmelerin nereye yayılacağını bilmiyoruz. ABD müdahale ediyor. Demokrasi adına mı yapıyor, başka bir şey için mi yapılıyor bilmiyoruz. El Kaide saldırılar yapabilir. ABD, Afganistan'dan sonra Pakistan'a savaş açacak gibi tahminler var. Taaruz eder bir havası vardı Amerika'nın. Obama'nın seçim hareketine girişmesiyle birlikte bu müdahaleler çoğaldı.

"BİRAZ BURUK OLMASI GEREKEN BİR SEVİNÇ"

Bundan sonra dünyayı bekleyen süreç ile ilgili konuşan Habertürk Dış Haberler Müdürü Ceyda Karan, "ABD'lilerin sokağa dökülmelesini normak karşılamak gerek dedi" ve söyle devam etti:

"Çünkü tema, ABD'nin 11 Eylül'den beri olan savaşta olduğu temasıydı. Bu nedenle de Ladin'in ölümüyle halkın sokağa dökülmek için açık gerekçeleri oldu. Öte yandan aradan geçen 10 yılın ardında, bu durumu küresel, dünya çapında değerlendirmek gerekirse, merkezileşmiş bir Kaide yapılanması mevcut, kurucusu olsa bile Ladin komutanı değil, bir sürü yerel komutanı var. Gücü kırılamamış. ABD'nin savaşından bahsediyorsak, kazanılmamış bir savaş. Yani bu aslında biraz buruk olması gereken bir sevinç. (Habertürk)

 



Bu haber 1,439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,880 µs