En Sıcak Konular

1 Mayıs coşkuyla kutlandı

1 Mayıs 2011 21:34 tsi
1 Mayıs coşkuyla kutlandı TÜRK-İŞ, DİSK, KESK ve HAK-İŞ işçi ve memur konfederasyonlarının öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama programının sona ermesinin ardından alan boşaltıldı. Coşku içinde geçen kutlamalar sırasında önemli bir olay

Kutlama programı kapsamında verilen konserlerin ardından çeşitli sendikalara üye bazı işçiler kürsüye çıktı. Sendikal haklar için, işten  atılmalara, taşeronlaşmaya karşı işlerini geri almak isteyen işçiler,  katılımcılar tarafından alkışlandı. Kürsüden yapılan anons üzerine alanda  bulunanlar, çeşitli sloganlar attı.

Efsane pankart Taksim'de

Yine kürsüden alanda bulunanlara geldikleri güzergah üzerinden  dağılmaları yönünde uyarıda bulunuldu. Bunun üzerine alan yavaş yavaş  boşaltılmaya başladı. Kutlama boyunca Cumhuriyet Anıtı'nın üzerine çıkan ve  ellerinde bayrak ve flamalar taşıyanlar da aşağı inerek alandan ayrıldı.

Bu arada, kutlamalar nedeniyle ulaşıma kapatılan İstanbul Metrosu ile  füniküler hattı da çalışmaya başladı. Kutlama programı nedeniyle trafiğe  kapatılan yollar da yeniden ulaşıma açıldı.

Öte yandan, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bahçesinde 2 vinç arasına  gerilen ve 1 Mayıs 1977'deki olaylı kutlamada kullanıldığı, o günden bu yana DİSK  tarafından korunduğu belirtilen “Tüm işçi ve Emekçilerin Bayramını kutluyoruz. 1  Mayıs” yazılı pankart da dikkatlice indirildi.

Taksim Meydanı'ndaki kutlama programının sona ermesinin ardından güvenlik  kuvvetlerince yerleştirilen bariyerlerin kaldırılması işlemine de başlandı.

RESMİ PROGRAM 12.30'DA BAŞLADI

1 Mayıs programı kutlamalara katılan sendikaların ortak basın açıklamasıyla saat 12.30’da başladı. Açıklamada, "1 Mayıs birlik, mücadele, dayanışma bayramını yürekten kutluyoruz. Bugün burada 1 milyon yürek atıyor. Bugün Türkiye’nin kalbi 1 Mayıs alanında atıyor. Yürekler özgürlük, barış, eşitlik ve demokrasi için atıyor" denildi.

Ardından önceki yıllarda 1 Mayıs kutlamaları sırasında hayatını kaybeden işçilerin isimleri tek tek okundu. Meydandakiler okunan her isimden sonra "Burada" diye bağırdı.

Ardindan Ruhi Su Dostlar Korosu, 1 Mayıs Marşı’nı okudu. Vatandaşların eşlik ettiği marş sonrası bu kez sahneye Grup Yorum çıktı. Meydanda toplanlar Grup Yorum’un şarkılarına eşlik etti. Ardından Kardes Türküler sahneye çıkarak şarkı söyledi.

BELEDİYENİN TAŞERON İŞÇİLERİNDEN KORSAN EYLEM

Bu arada Kardeş Türküler’in sahne aldığı sırada Konak Belediyesi’nde çalışan taşeron işçiler ellerindeki "Zafer Bizim Olacak" afişleriyle sahneye çıktı. 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafindan sahnede müdahale edilen işçiler bir süre slogan attıktan sonra asağı indi. Asağı inen işçiler bir süre Kardeş Türküler’in türküleri eşliğinde halay çekti. PTT işçileri de kürsü önünde pankart açtı.

NİLGÜN TÜRKLER: BABAMIN BİZİ GÖRDÜĞÜNE İNANIYORUM

Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarına katılanlar arasında DİSK’in eski Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler, CHP’nin eski milletvekili Mehmet Sevigen, Muş Milletvekili Sırrı Sakık da vardi. Nilgun Türkler, "Yıllar önce 1976 1 Mayis’inda babam Kemal Türkler ile buradaydım. Bugün de 1 Mayis alanındayım. Ben bütün dünya emekçilerinin 1 Mayis’ını kutluyorum" dedi.

EZİLEN LALELERİ TOPLADILAR

Taksim’deki kutlamalardan geriye ise çöplerle dolu Taksim kaldı. Kutlamalar sirasinda Cumhuriyet Anıtı çevresindeki laleler ezildi. Ezilen laleleri ise vatandaslar poşete koyarak topladı. Elindeki lale soğanlarını toplayan bir vatandaş laleleri ekerek değerlendireceğini söyledi. Lale toplayanların yanı sıra, meydandaki pet şişeleri toplayanlar da vardı. Çöplüğü dönen Taksim Meydanı’na ise Beyoğlu Belediyesine bağlı temizlik işçileri temizledi. Beyoglu belediyesine ait otobüs ve araçlarla gelen 200 temizlik işçisi süpürgelerle meydanı temizlemeye başladı. Süpürge ve küreklerle meydanı temizleyen kimi işçiler temizliğin 1 saatte kimi işçiler ise temizliğin 2-3 saatte biteceğini kaydetti.

Beyoğlu Belediyesi Temizlik İsleri Müdürü Metin Topcan, "Bizim için bir saatlik bir calışmadır bu. 200 kisi ve 75 araçla hazırlığımızı günler öncesinden yaptık. Sevindirici olan herhangi bir hadise olmamasi. 200 eleman 75 makine var. Kağıt toplayan va sıcak suyla yıkama yapan makinem var" diye konustu.

A.A.



Bu haber 1,145 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,684 µs