En Sıcak Konular

Kitlesel göçte PKK endişesi

1 Mayıs 2011 09:27 tsi
Kitlesel göçte PKK endişesi

Suriye'den başlayan göçün kitlesel boyuta gelmesi halinde, aralarına PKK'lıların karışmasından kaygı duyuluyor.

Dışişleri Konutu'ndaki zirvede sınırda yaşayan 1.5 milyon kişinin PKK'lı olduğu ve bunların sınırdan sızma ihtimaline karşı alınacak önlemler de masaya yatırıldı.

Ankara'yı önceki gün alarma geçiren Suriye'deki göç hareketinde PKK endişesi de yer alıyor.

Göçlerin büyümesi halinde aralarına PKK'lıların da karışması ihtimali çekince yarattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında yapılan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Aslan Güner'in de katıldığı toplantıda, Türkiye'ye yönelebilecek kitlesel göçte PKK üyeleri ile sempatizanlarının da geçiş yapabileceği ihtimalinin değerlendirildiği belirtiliyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın tespitlerine göre, PKK'nın silahlı teröristlerinin yüzde 30'u Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde yaşıyor. Aynı şekilde, sınırda varlık gösteren ve Suriye Hükümeti tarafından da tanınmayan, nüfusu 1.5 milyon civarında bir topluluktan bahsediliyor. Suriye'deki PKK koluna katılımın en çok bu gruptan yapıldığı tespit edildi. Türkiye'ye göç etmek isteyen Suriyeliler'in bu topluluğa mensup PKK sempatizanları olmasından endişeleniliyor. Böyle bir olasılığın gerçekleşmesi dahilinde seçim öncesinde PKK eylemlerinin artmasından kaygı duyuluyor. Konu 28 Nisan'daki Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı'nda da gündeme gelmiş, örgütün provakatif eylemlerle 12 Haziran seçimlerinde güvenlik sorunlarına neden olabileceği tartışılmıştı.

SURİYE İLE TOPLANTI

Dışişleri'ndeki toplantıda, sınırdan geçenlerin analizi de yapıldı. Topluluğun Arap-Sünni kökenli olduğunu İçişleri Bakanı Güneş aktarırken, Suriyeliler'le bugün yapılacak görüşmelerde somut soruların sorulması benimsendi. Sorularda amaç Suriye'den kaçanların silah tehdidi altında mı Türkiye'ye yöneldiği, yoksa Türkiye'ye yaşamak için mi kaçtıklarını tespit etmek olacak.

Çoğunluğunu kadın çocuk ve yaşlıların oluşturduğu, üçünün de aynı zamanda Türkiye vatandaşı olduğu bilgisi İçişleri Bakanı tarafından aktarılırken, toplanan ilk bilgilerde bunların Hatay'dakilerle akrabalık bağları da olduğu tespit edildi. Diplomatik kaynaklar, Suriye'den geçişlerle ilgili kimlik tespiti ve niyetlerin algılamaya yönelik görüşmenin bugün yapılacağını, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin ise bu aşamada sürece karıştırılmayacağını belirtti. Ankara, gelen ilk grupla beraber, bunun buzdağının arkasındaki küçük grup mu olduğu yoksa bireysel bir olay mı olduğunu tespite çalışacak. O aşamada, Türkiye ile Suriye arasındaki vizesiz geçiş anlaşmasının askıya alınması da söz konusu değil.

sabah



Bu haber 1,060 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,476 µs