En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Suriye açıklaması

30 Nisan 2011 17:37 tsi
Davutoğlu'ndan Suriye açıklaması "Komşu ülkelerdeki bütün halklar, bütün topluluklar bizim kardeşimizdir. Onların herhangi bir insani ihtiyacı söz konusu olduğunda bizim buna mesafe koymamız sözkonusu olamaz."

Hatay'da bir grup Suriyelinin Türkiye'ye geçmesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Komşu ülkelerdeki bütün halklar, bütün topluluklar bizim kardeşimizdir. Onların herhangi bir insani ihtiyacı söz konusu olduğunda bizim buna mesafe koymamız sözkonusu olamaz." dedi.

Seçim çalışmaları için Konya'nın Kulu ilçesine gelen Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dün akşam Dışişleri Konutu'nda yapılan Suriye toplantısının sorulması üzerine Ahmet Davutoğlu, toplantıda Suriye'de ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdiklerini belirtti. Suriye vatandaşlarının Türkiye'ye geçme talepleri doğrultusunda bir koordinasyon toplantısı yaptıklarını dile getiren Davutoğlu, "Buna çok faklı anlamlar yüklememek lazım. Sayın Başbakanımızla durumu değerlendirdik ve ben Ankara'ya geçtim. Gece koordinasyon toplantısında durumu ele aldık. Bu belli aralıklarla yaptığımız bir toplantı." dedi.

Türkiye'nin bulunduğu bölgede çok önemli gelişmeler olduğunu vurgulayan Davutoğlu, dolayısıyla bu gelişmelerin seyrinin yakından takip edilmesi ve atılacak adımların gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi verdiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Halkların meşru taleplerini her zaman destekledik, Tunus'ta, Mısır'da, Libya'da, Yemen'de, Bahreyn'de, Suriye'de. Bu konuda Türkiye'nin farklı bir tutumu olmamıştır. İlkesel bir tutumu vardır. Ama aynı zamanda bölgenin geleceğinden sorumluluk hisseden bir ülke olarak bu geçiş süreçlerinin barışçı bir şekilde seyretmesi için de elimizden geleni yaptık."

Suriye için 'kaderi kaderimiz olan en önemli komşumuz' diyen Ahmet Davutoğlu, bu ülkedeki gelişmeleri takip etmenin sorumlulukları olduğunu bildirdi. Davutoğlu, dün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile de iki kez görüştüğünü dile getirerek, Muallim'den alınan bilgileri de değerlendirdiklerini söyledi.

Gazetecilerin, göçlerin devam edip etmeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, bu durumun gelişmelere bağlı olduğunu belirterek, şunları söyledi, "Türkiye her zaman insani gerekçelerle her türlü fedakarlığı yapmıştır. İnsani gerekçeler söz konusu olduğunda tabiri caizse akan sular durur. Özellikle de komşu ülkelerdeki bütün halklar, bütün topluluklar bizim kardeşimizdir. Onların herhangi bir insani ihtiyacı söz konusu olduğunda bizim buna mesafe koymamız söz konusu olamaz. Bu Libya için de böyleydi"

"KÖKENLERİ NE OLURSA OLSUN BÜTÜN SURİYELİLER BİZİM KARDEŞLERİMİZDİR"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'de istikrarın zedelenmemesi ve geçiş sürecinin sağlıklı bir seyir takip etmesi için göçün olmamasını dileyerek, "Herkes kendi yurdunda, şehrinde, kasabasında, köyünde huzur içinde yaşasın. Bizim arzumuz isteğimiz bu. Ama istenmeyen bir durum olduğunda da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin çok köklü bir tecrübesi vardır. Bunları her zaman biz değerlendiririz." diye konuştu. Suriyelilerin bulundukları yerde mutlu olmalarını istediklerini ifade eden Bakan Ahmet Davutoğlu, "Kökenleri ne olursa olsun, mezhepleri ne olursa olsun bütün Suriyeliler bizim kardeşlerimizdir. İnşallah böyle bir şeye ihtiyaç olmaz. Ama olduğu zaman dün akşam olduğu gibi ağırlarız, misafirimiz olurlar ve en kısa zamanda da geri dönerler." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Suriye'deki yönetim arasında bir iletişim problemi olmadığını da söyleyen Davutoğlu, doğru gördükleri her şeyi muhataplarıyla paylaştıklarını anlattı. Güvenlik güçleriyle halkın karşı karşıya gelmemesinin doğru olacağını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Doğru olduğuna inandığımız şey nedir: sivil kayıpların olmamasıdır, halkla doğru iletişimler kurarak siyasal reformun, ekonomik sosyal reformun görünür sonuçlarının elde edilmeye başlanmasıdır."

"VİZESİZ GEÇİŞLERİN ASKIYA ALINMASI SÖZKONUSU DEĞİL"

Suriye yönetimine verilen telkinlerin karşılığının alınıp alınamadığı sorusunu da cevaplayan Davutoğlu, diyalog anlamında bir karşılık aldıklarını, ancak daha etkin ve görünür sonuçların alınmasının önemli olduğuna işaret etti. "Vizesiz geçişlerin bir süreliğine askıya alınması gündeme geldi mi" sorusuna da cevap veren Davutoğlu, şunları kaydetti: "Hayır, söz konusu değil. Biz bu anlamda attığımız adımları geri almayız. Bu halklarımız arasında bariyer oluşturan her şeyi kaldıracağımızı söyledik. Önemli olan, Türkiye ve Suriye halklarının ilelebet dost kalması ve ilelebet birbirlerine gönüllerini, kapılarını ve evlerini açabilmesidir."



Bu haber 1,015 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs