En Sıcak Konular

İsrail ekonomisi siyasi çalkantılara aldırış etmiyor

0 0 0000 00:00 tsi
İsrail ekonomisi siyasi çalkantılara aldırış etmiyor İsrail shekeli, güçlü ekonomiden dolayı gelen sermaye akımının ve ABD’den düşük faiz oranının etkisi ile Amerikan doları karşısında son 7 yılın en değerli seviyelerine geldi. Shekel, Lübnan’da Hizbullah’a karşı geçen seneki savaşta hüküm

Başbakan Olmert hem kendi partisi Kadima’nın isyan tehlikesi, hem de İşçi Partisi koalisyonu üyelerinden gelen potansiyel hükümetten desteğimizi çekeriz tehdidi ile karşı karşıya. Olmert, pazartesi akşamı parlamentoda gerçekleştirilen gensorudan sağ salim çıkmayı beklerken ( yapılan 3 gensoru sonrası Olmert bunlardan kurtulmayı başardı), çok az kişi geçen seneki Lübnan Savaşı ile ilgili komisyonun son raporundan sonra başbakanlığının süreceğine inanıyor.

Resmi olarak shekelin Pazartesi günkü dolar karşısındaki değeri Mart 2000’den beri en yüksek seviye olan 3.998 idi. ABD dolarının değeri ilk defa 4 shekelin altına düştü. İsrailli işadamları ve ekonomistler para piyasasındaki bu gelişmenin ihracatta gelirlerin düşmesi gibi bazı ters etkilerinin ortaya çıkabileceği konusunda uyarılarda bulundular. İsrail ekonomisi, politik alanda yaşanan çalkantılara rağmen sağlamlığını koruyor ve eski IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fisher’ın İsrail Merkez Bankası’nın başında olması yabancı yatırımcılar için bir güven kaynağı olmaya devam ediyor.

Fisher, son zamanlarda İsrail’de faiz oranlarını ABD’deki seviyenin de altına çekerek  %3.75’den %1.5’e indirdi. Eğer enflasyon, hedefinin altında kalır ve shekel bu güçlü seviyesini devam ettirmeyi sürdürürse birkaç faiz indirimi daha yapılabilinir. Lübnan Savaşı ise geçen sene büyüme oranındaki artışı yavaşlatmıştı. Büyüme 2006 yılında %5.1 iken, bu sene %5 olması bekleniyor.  

Bu arada, bazı gözlemciler İsrail’deki politik sıkıntı ve Filistin hükümetinin zayıf görünmesinden dolayı önümüzdeki aylarda Filistinliler ile görüşmelerde ilerlemelerin kaydedilebileceğine pek ihtimal vermiyorlar. Olmert, Filistinlilerin Gazze Şeridi’ni sürekli bombalamaya başlamasından sonra Pazartesi günü yaptığı uyarıda: “İsrail saldırılara cevap vermeme tutumunu sonsuza kadar sürdüremez.”  dedi. İsrail uçakları, Pazartesi günü İslami Cihad ekibini taşıyan bir araca saldırıda bulundu; bir militan yaralandı.  Bazı İsrailli ordu liderleri Gazze’de daha fazla saldırıda bulunmak için baskıda bulunuyorlar.

Yine de, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin Perşembe günü Kahire’de Mısırlı ve Ürdünlü meslektaşları ile 1967’deki savaş sonrasında İsrail ile gerilen ilişkileri normalleştirmek için oluşturulmaya çalışılan Arap barış girişimi üzerine konuşması bekleniyor.

Masada ayrıca, önümüzdeki yıllarda barış müzakerelerinin devam etmesini sağlayabilecek aşamalı olarak güven kurma çabasına dayalı ABD’nin planı bulunuyor. Plana tam anlamıyla destek ise şu ana kadar sadece Filistin Devlet Başkanı ve el-Fetih lideri Mahmud Abbas’dan geldi. 

iyibilgi.com



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,887 µs