En Sıcak Konular

Kod adı “Merkez savaşı!”

0 0 0000 00:00 tsi
Kod adı “Merkez savaşı!” Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yaşanan gerilim AKP’yi merkeze yürümeye zorluyor. Ancak merkeze talip olan sadece AKP değil. Yeni kurulan Demokrat Parti merkezdeki boşluğu dolduramayacak kadar yaralı. O boşlukta AKP’ye rakip MHP çıktı.

iyibilgi Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yaşanan gerilimlerin AKP’yi merkeze yürümeye zorlayacağını söylemişti. İşte bunun ilk işaretleri önceki gün yaptığımız “AKP merkeze yürüyor” başlıklı haberimizde somutlaştı. AKP merkeze gelmenin yollarını arıyor. Bunun için ilginç isimlere milletvekilliği teklifi götürüyor. Kabul etmese de bu adaylık teklifini alan isimlerin başında İshak Alaton’un kızının olduğu iddia edilenlerden.

Yaşanan son gerilim kendisini merkezde gören AKP için açık bir sürpriz oldu. Özellikle Genelkurmayın yayınladığı ancak etkisi öncekilere göre zayıf olan muhtıra AKP hükümetinin beklemediği bir şeydi. Zaten Abdullah Gül de “beni en çok şaşırtan o oldu” demişti. Bunun sebebi açık: AKP kendini merkezde görüyordu.

Ancak yapılan kimi gösteriler ve bürokrasinin AKP’nin cumhurbaşkanını seçmesine direnmesi ve bunu engellemesi AKP’ye merkeze gelemediğini hatırlattı. Bir sonraki seçimde yüksek bir ihtimalle tekrar tek başına iktidara gelecek olan AKP, yeni krizlerle karşılaşmamak için merkeze yürüyor.

Ancak merkeze yürüyüp tüm kesimlerin oyuna talip olan sadece AKP değil. Ağar ve Mumcu’nun bir araya gelmesiyle oluşan DP de “merkez benim” diyor. Ancak DP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde takındığı tavır onu merkezin dışına itiyor. Bu yüzden açılan alana MHP talip oluyor.

MHP’nin bu atağı “entel dantel” sloganında gizli. MHP “toplumsal merkezin siyasal izdüşümü” şeklindeki bir hayli ilginç sloganı “toplumun merkezi biziz, biz tüm kesimlere hitap edeceğiz” anlamına geliyor. Zaten Ahmet Hakan’a konuşan partinin genel başkan yardımcısı Oktay Vural da benzer bir şekilde konuşuyor. Vural "Türkiye’de merkezin değerlerine ihanet edildi. Marjinal kimlik siyasetleri merkez olarak tanımlandı. Değerler üzerinden yapılan çatışma, merkezin çatışması olarak sunuldu. Halbuki üniter yapıya sahip çıkılması, ulus devlete sahip çıkılması, hem milletin değerlerinin, hem de cumhuriyetin savunulması, hukukun üstünlüğü... Asıl bunlardır merkezi belirleyen. İşte biz bu değerleri savunacağız" diyor. Toplumun değerlerine ve Cumhuriyetin kazanımlarına işaret ederek kutuplaştığı iddia edilen kesimleri kucaklayacağı mesajı veriyor. Vural “Muhafazakár da gelsin, cumhuriyet değerlerini savunan da gelsin” diyor.

MHP’nin merkeze yürüyüp yürüyemeyeceği henüz belirsiz… Ancak daha belirsizi merkeze yürümek isteyen MHP’nin Türkiye’de artık kangren haline gelen kimi sorunlara nasıl yaklaşacağı… Yükselen neo-milliyetçiliğin etnik kimliğe nasıl büründüğü, bunun son aylarda yaşanan cinayetleri nasıl tetiklediği ortada. MHP’nin buna karşı nasıl tavır takınacağı da…

Bu arada MHP'nin sırtında bulunan önemli bir kamburu da hatırlatmak gerekiyor: Şu anda Yüce Divan'da yargılanan Koray Aydın... Bu mesele MHP'nin başını bir hayli ağrıtacağa benziyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,383 µs