En Sıcak Konular

KKTC'nin en önemli sorunu...

28 Nisan 2011 21:47 tsi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,, Anavatan'daki işadamlarının ülkelerine yatırımlar yapmasını istedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ülkesinin Türkiye'nin kamburuymuş gibi gösterilmesinin kendilerini çok rencide ettiğini belirterek, "Türkiyeli KKTC'li meselesi yok. Ancak bazı marjinal gruplar öyle bir sorun varmış gibi gösteriyor." dedi.

Derviş Eroğlu, Çukurova Genç İşadamları Derneği ve Türk-Amerikan İşadamları Derneği tarafından düzenlenen ''Kıbrıs'ın Dünü Bugünü Yarını' konulu konferansta yaptığı konuşmada, birileri tarafından Türkiye ile KKTC arasında bir sorun varmış gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek, uluslararası arenada kendilerinin tek güvencesinin Anavatan olduğunu söyledi.

KKTC'NİN YÜZDE 99'U TÜRKİYEYİ ANAVATAN BİLMEKTEDİR

Tek temennilerinin kendilerinin çektikleri sıkıntıları çocuklarının yaşamaması olduğunu aktaran Eroğlu, "Torunlarımız çözümsüzlüğün stresini, sıkıntıları yaşıyor. 3 nesil aynı sıkıntıları yaşamıştır." diye konuştu.

İkide birde Türkiye ile KKTC insanı arasında bir soğuk savaş varmış gibi bir hava yaratılmaya çalışıldığını vurgulayan Eroğlu, "Bunlar her ülkede olduğu gibi marjinal uçlardır, siyasette pek yerleri yoktur. Seçimde yüzde 1'den fazla oy almamaktadırlar. Ama KKTC'nin yüzde 99'u Türkiyeyi Anavatan bilmektedir. Bizim kırmızı çizgilerimizden bir tanesi de, Türkiye'nin fiili garantisidir, bundan vazgeçemeyiz. Ekonomik sorunlarımız var, bu sorunları aşarken tek güvendiğimiz ülke Türkiye. Toplumsal reaksiyonlara fazla olanak yaratmayacak şekilde kararlar alıyoruz ama sorunlarımızı aşmış değiliz." ifadelerini kullandı.

"KKTC, TÜRKİYE'NİN BİR KAMBURUDUR' ŞEKLİNDEKİ SÖZLER BİZİ RENCİDE EDİYOR"

"KKTC, Türkiye'nin bir kamburudur" şeklindeki sözlerin kendilerini rencide ettiğini vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti: "Osmanlı, Kıbrıs'ı İngilizlere devrettiği günden beri biz orada Türklük mücadelesi veriyoruz. Bizim atalarımız, geçici gelmediler. Oraya Türklük mührü vurmuşlardır. Bugünlere kadar Kıbrıs Türk halkı Türklük mührünün bozulmaması için her türlü cefayı çekmiştir. 1957'den sonra rahmetli Adnan Menderes döneminde Kıbrıs, Türkiye'nin milli davası olmuştur. Kıbrıs'ta Adanalı, Konyalı, Antalyalı, Kayserili var. 1974 öncesi yaşayan bir nüfus vardı, sonra gelen nüfus var. Hepsi kardeş, içli dışlı olmuşlar. O kadar işli dışlı olduk ki, benim damatların Türkiyeli. Türkiyeli Kıbrıslı ayrımı yapılıyor. Bu ayrımı canlandırmaya çalışanlardan bazıları siyasi amaçla, oy alabilmek için, bir kısmı art niyetli, ama çoğunlukta değil."

Kıbrıs'ta yaşayan bütün Türklerin Türkiye'den gittiğini ifade eden Eroğlu, o bakımdan KKTC'nin Türkiye'nin ne kamburu ne de başının belası olmadığını kaydetti.

"BEDELİ ÖDENMİŞ BİR DEVLETİMİZ VAR"

Kıbrıs'ta bir Türk devletinin kurulmasında Türkiye'nin ve KKTC'nin verdiği şehitlerle bedelini ödediğini anlatan Eroğlu, "Bedeli ödenmiş bir devletimiz vardır. Kıbrıs'ta bugün iki ayrı halk, iki demokratik yapı vardır. Dolayısıyla bir anlaşma olacaksa, ki anlaşmaya uğraşıyoruz, bu gerçek göz ardı edilmeyecek. 1960'ta kurduğumuz cumhuriyetin ömrü 3 yıl olmuştur. Biz neler yaşadığımızı biliyoruz." diye konuştu.

Kurulacak yeni ortaklıkta KKTC'nin devam edeceğini, iki eşit statüde halkın bulunacağına işaret eden Eroğlu, "Bugün Kıbrıs'ın kuzeyinde bir devlet var. Yaşadıklarımızı dikkate alacağız, gerçekleri göz ardı etmeden egemen iki kurucu devlet olacak, kendi polisi olacak, kendi sınırları olacak, dolayısıyla bu iki kurucu devletin vereceği yetkilerle bir federal devlet olacak. Olmayacaksa açıkta değiliz." dedi.

"ŞİMDİKİ GÜNLER GEÇMİŞTEN ZOR DEĞİL"

Rumların KKTC'nin ambargolar altında erimesini beklediğini ve sürekli zamana oynadığını dile getiren Eroğlu, şunları söyledi: "Zaman zaman darboğaza girdik ama erimedik. Şimdi gene zamana oynuyorlar. Çünkü onların tuzu kuru. Bir sıkıntı yaşadıklarında AB'den destek alıyorlar. Bize elini uzatacak sadece Türkiye var. Kıbrıs Türk halkını, bir anlaşma olsun da nasıl olursa olsun noktasına getirmek istiyorlar. Şimdiki günler geçmiş günlere göre zor günler değildir. Ulusal davlar sabırla kazanılır. Ama sabrın da bir sonu vardır, Kıbrıs Türk haklıda bu müzakerelerden yorulmuştur."

"BİR ANLAŞMA OLACAKSA AMBARGOLAR KALKMALI"

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin bir anlaşma istemesi durumunda ilk olarak ambargoları kaldırması gerektiğine işaret eden Eroğlu, "Güvenlik Konseyi de almış olduğu karaları bir kez daha gözden geçireceğini Rumların kulağına fısıldaması lazım. Aksi taktirde Rumların müzakere masasında bir uzlaşmaya geleceği zor görünüyor." diye konuştu.

"KKTC'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU EKONOMİ"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu söyleyen Eroğlu, Anavatan'daki işadamlarının ülkelerine yatırımlar yapmasını istedi.

Ekonomideki sorunların başında da işsizlik geldiğini vurgulayan Eroğlu, "En büyük sorunlarımızdan biri de yüksek tahsil işsizliktir. İşsizlerin yüzde 90'ı üniversite mezunudur. Kıbrıs'taki bazı haberleri, büyüterek bu tarafa aktaranlar var. Onlara pek fazla itibar etmeyiniz. Kıbrıs Türk halkı ne olduğunu bilir ve Anavatan'a minnettardır." şeklinde sözlerini tamamladı.

Seyhan Oteli'nde yapılan konferansa Adana Valisi İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve çok sayıda davetli katıldı. Konferans sonrasında ÇUGİAD Başkanı Hakan Çelik, Eroğlu'na bir tablo hediye etti.

(CİHAN)



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs