En Sıcak Konular

“Yargı bağımsızlığını” unutuyordu!

0 0 0000 00:00 tsi
“Yargı bağımsızlığını” unutuyordu! Geçtiğimiz Mayıs ayında çirkin bir saldırı ile karşı karşıya kalan Danıştay, 139. yılını buruk bir şekilde kutluyor. Törende konuşma yapan Danıştay Başkanı Çörtoğlu konuşmasının başında daha çok siyasi konulara girdi. Daha sonra hukukun sorunlarına değind

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir yüksek mahkemeye bu düzeyde saldırıda bulunulduğunu ifade eden Çörtoğlu, "Mesai saatleri içinde 2'nci Daire'mizin toplantı odasına kadar girilmek suretiyle mensuplarımıza saldırılmasında cesaretin ve gücün nereden alındığı, ayrıca üzerinde durulması gerekenkonuların başında gelmektedir" dedi.
 
Danıştay'ın 138'inci kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmayı hatırlatan Çörtoğlu, bu konuşmada kimi kararlara karşı duyulan memnuniyetsizliğin eleştiri ve yorum sınırlarını aştığını, yargı mensuplarını yıpratma, hatta hedef gösterme girişimlerine dönüştürüldüğünü söylediğini belirtti.
 
"Emniyet, resen harekete geçmeli"

 
Çörtoğlu, geçen yılki konuşmasında tehlikenin varlığına işaret ederek yargıya sahip çıkılması gerektiğinin açık ve net ortaya koyduğunu belirterek, "Maalesef üzerinde önemle durduğumuz hususlar, devlet adına yetki kullanan makamlarca önemsenmemiş, kuruluş yıl dönümlerinde aynıaçıklamaların hep dinlenildiği ifade edilerek, tehlikenin varlığı gözardı edilmiştir. 'Türkiye'de tehdit düzeyinde irtica yok' denilerek, bu durumun hafife alınması kimi yayın organlarının sorumsuz beyan ve yönlendirmeleri bazı çevreleri cesaretlendirmiş ve ülkemizde pek çok kanlı eylemin yaşanmasına sebebiyet verilmiştir" ifadesini kullandı.
 
Çörtoğlu, "Koruyucu ve önleyici güvenlik tedbirlerini almakla görevli olan ve her türlü bilgi ve istihbaratı elinde bulunduran emniyet ve diğer güvenlik birimleri, yakın tehlikeyle karşı karşıya bulunan ve bu tehlikeninvarlığına işaret eden kişi ve kurumlara karşı daha duyarlı olmalı, 'bu konuda istemde bulunulmadı' bahanesine sığınmadan, kişi ve kurumları korumak için resen harekete geçmelidir" diye konuştu.
 
"Tarihsel bir olay"

 
Çörtoğlu, 17 Mayıs 2006'da Danıştay'da yaşanan olay basit ve sıradan bir adli vaka olarak nitelendirilemeyeceğine işaret ederek, "Zanlısının yakalanmış olması nedeniyle 'çözüldü' denilerek peşi bırakılamayacak ve günlük değerlendirmelerle geçiştirilemeyecek tarihsel bir olaydır. Bu olay Cumhuriyet ile barışık olmayan laik devlet düzenini özümsemeyen ve ülkemizin temel kurum ve kuruluşlarını hedef alan zihniyete karşı herzaman dikkatli olunması gerektiğini en acı bir şekilde bize hatırlatmıştır" dedi.

Çörtoğlu, Danıştay'ın, 17 Mayıs saldırısını büyük bir sağduyu ve metanetle karşıladığını vurgulayarak, Yüksek Mahkeme'ye yaraşır erdemle hareket ederek tahrik ve yönlendirmelere kapılmadığını belirtti.
 
Çalışamaz hale getirilmiş 2'nci Daire heyetinin yeniden oluşturulduğunu veyargısal görevine ara vermeden devam etmesinin sağlandığını ifade eden Çörtoğlu, yargıya yapılan bu saldırının kamu düzeninin bütününe, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerine yapıldığını kaydetti.
 
Laikliğe vurgu
 
Sumru Çörtoğlu, konuşmasında "laiklik" başlığı altında değerlendirmelerde de bulunarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğunu anımsattı, bu dört niteliğin Cumhuriyet'in temeli, değiştirilemeyecek, değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek Anayasal hükümler olduğunu belirtti.
 
Laikliğin, Cumhuriyet'in temel unsuru, egemenliğin kaynağı, çağdaş yaşamın teminatı olduğunu vurgulayan Çörtoğlu, "Bu nedenledir ki laiklik, dini kuralları devlet düzeninin dışında tutarak, dinin toplumsal, siyasal ve hukuksal bir güç olmasını önler" diye konuştu.
 
Laik devlet düzeninin olmadığı, din kurallarının toplumsal yaşama egemenolduğu bir ortamda özgürlükten ve demokrasiden söz etmenin olanaksız olduğunu kaydeden Çörtoğlu, bu bağlamda, laikliğin eğitimin, kültürün, hukukun, dinden bağımsız olmasını, devletin dine dayalı düşünce ve akımların etkisinden arınması anlamını da taşıyacağını belirtti.
 
Çörtoğlu, laikliğin tanımı, anlamı ve içeriğinin Anayasa'nın başlangıçkısmı ile 2, 4, 14, 15, 24 ve 174'üncü maddeleri ve bu maddelere dayalı Anayasa'nın sözüne ve ruhuna uygun Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarında açıkça belirtildiğini vurguladı.
 
"İrtica tehlikesi vardır"
 
Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı her türlü hareketin irtica olduğunu belirterek, "'Önem ve öncelik sıralaması zaman içerisinde değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye'de irtica tehdidi her zaman olmuştur ve olmaya da devam edecektir" dedi.
 
"Çörtoğlu, laiklik ile devletin ve demokrasinin olduğu kadar herkesindini inanç, vicdan ve kanaat hürriyetinin de korunmasının amaçlandığınınunutulmamasını isteyerek, "Bugün eğer vatandaşları din ve vicdanözgürlüğüne sahip demokrat bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlığından söz edebiliyorsak, bunun laiklik ilkesinin bir eseri olduğu hususunda hiç kimse duraksama yaşamamalıdır" diye konuştu.

CNNTurk



Bu haber 245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,912 µs