En Sıcak Konular

Japonya, dünyayı aşşağı çeker mi?

28 Nisan 2011 16:34 tsi
Japonya'da üretim ve ihracat azalıyor, tüketim rekor düşüşte. IMF'ye göre bu yıl büyüme yavaşlayacak.

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ekonomide yarattığı fatura her gün biraz daha netleşiyor.

Otomotiv ve teknolojideki dev markalarıyla dünyanın önemli ihracatçı ülkelerinden Japonya'da açıklanan veriler tablonun kötülüğünü ortaya koyuyor.

Japonya'da sanayi üretimi neredeyse durma noktasına geldi. Ülkede Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15.3 gerileyerek, 1953 yılından bu yana en büyük düşüşü gösterdi.

Düşüş en fazla otomobil sektöründe görüldü. Teslimatlar geçen ay aylık bazda yüzde 14.3, stoklar ise yüzde 4.3 azaldı. Ulaştırma ekipmanları üretimi ise geçen ay yüzde 46.4 azalarak en fazla gerileyen sektör oldu.

Japon Sanayi Bakanlığı, felaket nedeniyle zarar gören sanayi üretiminin kademeli olarak toparlanmasının beklendiğini, Nisan ayında yüzde 3.9, Mayıs ayında ise yüzde 2.7 artış beklendiğini açıkladı.

OTOMOBİL ÜRETİMİ YARI YARIYA AZALDI

Japonya Otomobil Üreticileri Birliği'nin açıkladığı verilere göre, ülkede otomobil üretimi Mart'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57.3 azaldı. Japonya'da geçen ay 404 bin 39 araç üretildi.

Japonya'nın ihracatı depremin etkisini gözler önüne serdi. Ülkenin ihracatı Mart'ta yıllık bazda beklentinin üzerinde yüzde 2.2 azaldı. İhracatta yaşanan düşüş, ürün sevkıyatının yavaşlayacağına ve büyümeye zarar vereceğine işaret ediyor.

TÜKETİMDE REKOR DÜŞÜŞ

Şirketler bu durumda, peki Japon halkı depremden sonra ne yaptı? Japonya'da tüketici harcamaları, Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.5'le rekor düzeyde geriledi.

DEPREM HARİÇ İŞSİZLİK YERİNDE SAYDI

Ülkedeki işsizlik oranı ise Mart ayında değişiklik göstermedi. Şubat ayında yüzde 4.6 olan işsizlik oranı sabit kaldı. Ancak bu veriye, geçen ay meydana gelen deprem ve tsunamiden etkilenen bölgeler katılmadı.

48.5 MİLYAR DOLARLIK EK BÜTÇE

Japonya'daki bu fotoğrafa karşılık hükümet 4 trilyon yen, yani yaklaşık 48.5 milyar dolarlık ek bir bütçe hazırladı. Bu bütçenin Mayıs ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Japonya'nın, deprem sonrası faaliyetlerin finansmanı için yeni ek bütçeler çıkarması da bekleniyor.

Japonya Merkez Bankası da deprem ve tsunaminin ardından ekonomiyi istikrara kavuşturmak için piyasaya milyonlarca dolar pompaladı. Banka, bu ay başında finansal kuruluşlara 1 trilyon yenlik (12 milyar dolar) ucuz kredi imkanı da tanıdı. Her bir kuruluş en fazla 150 milyar yen kredi alabilecek.

IMF BÜYÜME ORANINI AŞAĞI ÇEKTİ

Japonya'daki felaket dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin büyüme oranını da etkileyecek. Uluslararası Para Fonu (IMF), sanayisi durma noktasına gelen Japonya'nın bu yıl için ekonomik büyüme öngörüsünü yüzde 1.6'dan yüzde 1.4'e çekti. Kuruluş, yeniden inşa harcamaları nedeniyle 2012 yılında ekonominin yüzde 2.1 büyümesini öngörüyor. IMF'ye göre hükümetin atttığı adımlar etkinin sınırlı kalmasına yardım etse de belirsizlik sürüyor.

NOTU DA KIRILABİLİR

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's da ülkenin kredi notunun kırılabileceği sinyalini vermişti. Felaketler nedeniyle mali tablonun kötüye gideceğini belirten kuruluş, AA- olan notun görünümünü düşürdü.

TOYOTA TAHTINI KAYBEDİYOR

Ülkedeki şirketler zor bir dönemden geçiyor. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota'nın üretimi depremin olduğu Mart ayında yüzde 62.7 azaldı. Toyota'nın üretim sıkıntısı nedeniyle General Motors ve Volkswagen'e geçilerek üçüncülüğe gerileceği belirtiliyor.

PANASONIC 17 BİN KİŞİYİ ÇIKARACAK

Japon elektronik devi Panasonic de büyük çaplı bir işten çıkarmaya gidecek. Şirket yaptığı açıklamada maliyetleri kısmak için küresel çapta 17 bin kişiyi işten çıkarabileceğini duyurdu. Şirket 367 bin olan işgücünü Mart 2013'de 350 bine çekmeyi planlıyor.



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs