En Sıcak Konular

Peres: Anlaşma bir hata

28 Nisan 2011 15:24 tsi
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, El Fetih ile Hamas'ın uzlaşma yolunda anlaşmasını bir "hata" olarak değerlendirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, El Fetih ile Hamas'ın uzlaşma yolunda anlaşmasını bir "hata" olarak değerlendirdi ve bu anlaşmanın, "bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını da engelleyebileceğini" öne sürdü.

Peres, gelecek hafta çarşamba günü nihai imzanın atılması beklenen anlaşmayı değerlendirirken, "kurucularından birinin terör örgütü olacağı bir ülkenin oluşumuna dünyanın destek veremeyeceği" görüşünü dile getirdi.

"Atılan adım, ölümcül bir hata niteliği taşıyor" diyen Peres, Filistin topraklarında yapılacak bir seçimin "terör örgütünün hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da iktidarı ele geçirmesine yol açabileceğini" belirtti.

"Bir terör örgütü ile el ele yürümenin" muhtemel sonuçlarına dikkati çeken Peres, beklenen ulusal birlik anlaşmasının bir Filistin devletinin oluşturulmasını önleyeceğini, barış şansını ve bölgenin istikrarını da sabote edeceğini savundu.

"Biz Filistin halkının barış için birlik sağladığını görmekten memnun olurduk" diye konuşan Peres, ancak iki Filistin kampı arasında açık bir sürtüşme bulunduğunu; bir tarafın barış, diğer tarafın ise İsrail'in yok edilmesi çağrıları yaptığını kaydetti. Hamas'ın bir terör örgütü olmaktan vazgeçmediğini söyleyen Peres, hareketi tüzüğünü değiştirmemek, İran'a hizmet etmek ve silah kaçakçılığı yapmakla suçladı.

BARAK: "TERÖRÜ REDDEDER VE İSRAİL'İ TANIRSA, İSRAİL'İN DE BU HÜKÜMETLE MÜZAKERE ETMESİ GEREKİR"

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise muhtemel Filistin ulusal birlik hükümetine koalisyondan olumlu, ancak koşullu yaklaşan ilk isim oldu. Barak, planlanan ulusal birlik hükümeti terörü reddeder ve İsrail'i tanırsa, İsrail'in de bu hükümetle müzakereler yapması gerektiğini belirtti.

Barak, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail'in bu hükümetle temasa geçip müzakereleri başlatabileceğini söyledi. Ancak Barak bunun için geçici Filistin hükümetinin terör altyapılarını ortadan kaldırması ve İsrail'i tanıması; ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İsrail'le yaptığı önceki anlaşmalara da uyması gerektiğinin altını çizdi.

Rakip Filistinli tarafların aralarındaki köklü uyuşmazlıkları giderebilmelerini "düşük bir olasılık" olarak gördüğünü söyleyen Barak, uzlaşma girişimine Filistinli yetkililerin de fazla başarı şansı vermediklerini düşündüğünü sözlerine ekledi.



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs