En Sıcak Konular

Filistin'de İsrail'i üzen anlaşma

28 Nisan 2011 14:31 tsi
Filistin'de Batı Şeria ve Gazze Şeridi yönetimlerindeki El Fetih ve Hamas, geçici hükümet kurulması ve 1 yıl içerisinde seçime gidilmesi konusunda anlaştı.

2007 yılında seçimleri kazanan Hamas'ın tanınmaması üzerine ayrılan Gazze ve Batı Şeria yönetimleri, 4 yıllık ayrılığın ardından Mısır'ın arabuluculuğunda anlaşmaya vardı. Anlaşma, Filistinliler tarafından sevinçle karşılanırken, İsrail, Mahmud Abbas'a "Ya Hamas ile anlaşma, ya bizimle" tehdidinde bulundu.

Filistinli yetkililer, Batı Şeria'nın yönetiminde olan El Fetih ve Gazze'yi yöneten Hamas'ın Filistin topraklarında dört yıldır devam eden karşılıklı çatışmaları gidermek için anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Kahire'de Mısır istihbaratının yeni Başkanı Murad Muvafi ile görüşen El Fetih ile Hamas yetkililerinin, birçok hassas noktada birleştiği belirtildi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas'ın sözcüleri, uzlaşmaya varıldığını doğruladı.

Hamas sözcüsü, El Fetih ile görüş ayrılıklarını aşmayı başardıklarını, 1 yıl içinde ortak genel seçim yapılması ve güvenlik güçlerinin birleştirilmesi gibi 5 ana maddelik ön anlaşmaya varıldığını bildirdi. Sözcü, bu anlaşma karşısında İsrail hükümetinin tepkisinin eskiden olduğu gibi olumsuz olduğunu belirtti.

El Fetih parlamento grubu başkanı ve Hamas'la görüşmelerde El Fetih heyetinin başkanlığını yürüten Azzam El Ahmed de Gazze'deki Kudüs radyosuna yaptığı açıklamada, Mısır'ın birkaç haftadır taraflar arasında gizlice temaslar yürüttüğünü söyledi.

Kısa sürede geçici bir hükümet oluşturulacağını belirten yetkililer, bir yıl içinde de milletvekilliği ve başkanlık seçimlerinin yapılabileceğini ifade etti.

Hamas ve El Fetih'in anlaşmayı Mısır'ın başkenti Kahire'de imzalayacağı belirtildi.

İSRAİL'DEN TEHDİT

Görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanması Gazze ve Batı Şeria'da sevinçle karşılanırken, İsrail tepki vermekte gecikmedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas'ın içinde olduğu bir Filistin hükümetiyle barış mümkün olamaz" dedi. Mahmud Abbas'tan "barış" konusunda kendileri ile Hamas arasında bir seçim yapmasını isteyen Netanyahu, "Filistin yönetimi, Hamas'la mı yoksa İsrail'le mi barış istediğine karar vermeli. Hamas, İsrail'i yok etmek istiyor. Her iki barışa birden sahip olamazsınız" diye konuştu.

SON SEÇİM 2007'DEYDİ

El Fetih ile Hamas arasındaki anlaşmazlık, 2005 yılında silahlı çatışmaya dönüşmüştü. 2007 yılında yapılan seçimleri Hamas kazanmış, ancak Batı Şeria'da daha güçlü olan El Fetih'in Hamas'ı tanımaması üzerine Filistin yönetimi fiili olarak iki bölünmüştü.

2007 yılından bu yana Filistin topraklarında seçim yapılmıyor. 2007'den itibaren işlemez hale gelen parlamentonun görev süresi geçen yıl, Filistin lideri Mahmud Abbas'ınki ise 2009'da dolmuştu. Ancak bunlar için de seçime gidilemedi.

ETHA

 



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,428 µs