En Sıcak Konular

AB Libya’ya karadan giriş planını hazırladı

28 Nisan 2011 14:21 tsi
Avrupa Birliği, Libya’da sivil halkı katleden Kaddafi ve güçlerine karşı sivil halkı korumak için ülkeye karadan giriş planını hazırladı. 60 sayfalık belgede planın tüm detaylarına yer verildi.

Avrupa Birliği ülkeleri Libya’ya karadan giriş planını onayladı. Libya’daki sivil halkın korunması için uygulanacak plana istinaden Libya veya komşu bir ülkeye köprübaşı konacak. Avrupa basınında çıkan haberlere göre AB ülkelerinin kara operasyonu en fazla 4 ay sürecek. Hazırlanan plan belgesinde saldırının tüm detayları, riskleri ve sonucunda meydana çıkması muhtemel durumlar yer aldı. Öte yandan Kaddafi güçlerinin Zintane kentine dün 15 füze fırlattığı, devrimci güçlerin ise batıya doğru ilerleyişlerini sürdürerek El-Mucabera köyünü ele geçirdikleri öğrenildi.

Avrupa medyası, Avrupa Birliği’nin Libya’ya karadan operasyon düzenlemek için plan hazırladığı haberlerine yer verdi. Edinilen bilgilere göre operasyonlar için Libya’ya ya da Sudan, Nijer ya da Çad gibi komşu ülkelerden birine köprübaşı konulması fikri üzerinde duruluyor.

Operasyon çok riskli olacak

60 sayfadan oluşan plan belgesi, üzerinde ittifaka varılan Avrupa Birliği askeri operasyonunun tüm detaylarını içeriyor. Plan çerçevesinde Avrupa Birliği ülkeleri güçlerinin, sivil vatandaşları korumak, insani yardımları ulaştırmak ve insani yardım örgütlerinin himayesini sağlamak için deniz ve hava limanlarında pozisyon alması gerekiyor.

Kara operasyonunun en uzak ihtimalle dört ay sürmesi bekleniyor. Plan belgesi, operasyonun ne derece riskli olduğu ve ne gibi sonuçlar doğurabileceğine dair olasılıkları da içeriyor. Avrupa gazetelerinin ifadesine göre Avrupa Birliği, yollara döşenen mayınların yanı sıra yerli halk, silahlı gruplar, aşiretler veya kabileler tarafından bir saldırıya maruz kalma endişesi de taşıyor. 
Plan belgesinde kara kuvvetlerinin Libya’ya girmesinin risk seviyesinin ‘yüksek’ ve ‘felaket’ arasında olduğu ifade edildi. Belgede askeri bölüklere, bomba uzmanlarına, dalgıçlara ve yaralıları tahliye edecek uzmanlara ulaşacak güçlerin boyutundan da bahsedildi.

Saldırılar

Öte yandan Albay Muammer El-Kaddafi’nin birlikleri geçtiğimiz Çarşamba günü, devrimcilerin kontrolü altında bulunan Zintane Kenti’nin ortasına Grad türünden 15 füze fırlattı. Bombardıman sonucunda 5 ev yıkılırken çocuklardan yaralananlar oldu.

Devrimciler ise batıya doğru ilerleyişlerini sürdürerek şiddetli çatışmalardan sonra Batı Dağları bölgesi yakınındaki El-Mucabera köyünü ele geçirdi.

Mısrata Kenti’nde ise devrimcilerin sözcüsünün ifadesine göre NATO güçlerinin hava saldırısı Kaddafi birliklerini dün gece şehirdeki mevzilerinden çekilmeye zorladı.

Sözcü daha sonra şöyle dedi: ‘Kaddafi’nin güçleri bu sabah şehrin kuzeyine yaklaşık on kilometre uzaklıktaki bölgeyi bombalamaya başladı. Bombardıman hala sürüyor. Saldırılarında Grad türü füzeler kullanıyorlar.’

Geçici Ulusal Konsey sözcüsü Abdulhafız Guka, Kaddafi güçlerinin devrimcilerin peşini bırakarak Mısrata kentinin batısında yer alan El-Mahcub köşesinde konuşlandığını bildirdi.

Muhalif Libya El-Yewm Sitesi dünkü yayınında Kaddafi’ye bağlı yaklaşık askerin esir alındığını ilan etti. Esirlerin arasında birisi Hamis El-Kaddafi Tugaylarının ikinci adamı olmak üzere iki subay yer alıyor.

Bingazi kışlasında 100 esir

Libyalı devrimcileri temsil eden Geçici Ulusal Konsey de dün, Bingazi’deki kışlalarında 100 savaş esiri tuttuklarını, bu esirlerin savaş sona erdikten sonra yargılanacağını açıkladı. Esirlerin 32’sini Libyalılar oluştururken 72’sini paralı askerler oluşturuyor. Konsey bu esirlerden 5’ini bugün salacağını bildirmişti.

Konsey başkan yardımcısı Abdulhafız Guka, esirlerin salınmasına dair gazetecilere verdiği demeçte şöyle dedi: ‘5 esir Kızılhaç’ın uluslararası komisyonuna teslim edilecek. Komisyon da kendilerini uçakla Trablus’a götürecek. Bu, uluslararası kanuna saygımızı ortaya koymak için kalkıştığımız insani bir girişim ve iyi niyetimizin delilidir.’




Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs