En Sıcak Konular

Bakan Çubukçu talimatı verdi

28 Nisan 2011 13:17 tsi
Toplumda mesleki ve teknik eğitim alanında farkındalık oluşturmak, bu eğitimi daha fazla tercih edilir hale getirmek amacıyla, Bakanlık program düzenleyecek...

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, toplumda mesleki ve teknik eğitim alanında farkındalık oluşturmak, bu eğitimi daha fazla tercih edilir hale getirmek amacıyla her ilde faaliyet gösteren mesleki ve teknik eğitim okullarının, 2 Mayıs 2011-31 Aralık 2014 tarihlerini kapsayan faaliyet programı hazırlaması talimatı verdi.

Bakan Çubukçu, ''Mesleki Teknik Eğitim Farkındalığının Oluşturulması ve Tercih Edilir Hale Getirilmesi'' konulu yayımladığ genelgede, mesleki ve teknik eğitimin amacının sanayi,tarımve hizmet sektörlerinde istihdam için ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü sektörün talepleri doğrultusunda yetiştirmek olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ortaöğretim içinde mesleki ve teknik eğitimin payının yüzde 60-75 olduğunu ifade eden Çubukçu, son yıllarda Bakanlıkça yapılan çalışmalar sonucunda mesleki ve teknik ortaöğretimin genel ortaöğretim içindeki payını yüzde 28'den yüzde 45.6'ya yükseldiğini kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığınca uygulamaya konulan 2010-2014 Stratejik Planı'na da değinen Çubukçu, mesleki ve teknik eğitimin 2014 yılında en az yüzde 50'ye çıkarılmasının hedeflendiğini anımsattı.

Çubukçu, ''Türkiye'de mesleki ve teknik eğitime önem, öncelik ve ağırlık verilmesi, toplumun bu eğitime dikkatinin çekilmesi, bu eğitimin daha cazip hale getirilmesi, ortaöğretim çağ nüfusunun okullaşma oranının yükseltilmesi ve oratöğretim içinde mesleki ve teknik ortaöğretimin payının artırılması gibi amaçlarla Bakanlığımızca başlatılan çalışmalar sürdürülmektedir'' dedi.

Türkiye'deki işletmelerin, ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmeleri için, küreselleşme sürecindeki hızlı teknolojik gelişmeleri anlayabilen vu buna uyum sağlayan yetişmiş işgücüne ihtiyacın giderek arttığını belirten Çubukçu, bu ihtiyacın karşılanmasının Türkiye'nin geleceği için vazgeçilmez bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

-''ÖNCELİK OKUL SAYILARININ ARTIRILMASI''-

Gençlerin, mesleki eğitime ''cezbederek'' gönderilmesi gerektiğine dikkat çeken Çubukçu, mesleki eğitimin daha cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bakanlığın, ''Toplumda mesleki teknik eğitim farkındalığı oluşturarak daha fazla tercih edilir hale getirmek'' hedefine değinen Çubukçu, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarını tanıtan, yaptıkları faaliyetleri anlatan CD ve broşürler, el ilanları ve afişlerin hazırlanarak toplumun tüm kesimleriyle paylaşılması gerektiğini ifade etti.

Mesleki ve teknik eğitimle ilgili fuarlar düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çeken Çubukçu, mesleki rehberlik konusunda ailelere ulaşmak için veli bilgilendirme programlarının düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Çubukçu, şunları kaydetti:

''Eğitim ve istihdam dengesinin sağlanmasının desteklenmesi amacıyla resmi ve özel kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri, sendikalar, dernekler, vakıflar, işadamı, vatandaşlarımızla ve sektörle işbirliğinin artırılması, mesleki ve teknik eğitim veren okul kurum sayılarının artırılmasına yönelik girişim ve faaliyetlere öncelik verilmesi, örgün eğitimin yanı sıra istihdama yönelik meslek kurslarına ağırlık verilmesi, kamu kurum ve kuruluş ve işletmeler ile birlikte özel sektöre ait iş yerlerinde de ilgili mevzuata göre öncelikle alanında mesleki eğitim almış olanların istihdam edilmeleri için valiliklerce ilgili sektör yetkililerinin bilgilendirilmeleri ve yönlendirilmeleri sağlanacaktır.''

Bakan Çubukçu,Türkiyegenelinde bu çalışmaları gerçekleştirmek, toplumda mesleki ve teknik eğitim alanında farkındalık oluşturmak, bu alana ilgi ve isteği artırmak böylece bu eğitimi daha fazla tercih edilir hale getirmek amacıyla her ilde faaliyet gösteren mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarını kapsayacak şekilde 2 Mayıs 2011 tarihinden başlamak üzere 31 Aralık 2014 tarihine kadar olan süreyi kapsayan bir faaliyet programı hazırlanması talimatı verdi.

aa



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs