iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Hepsi tamam bir şey eksik!

28 Nisan 2011 11:18 tsi
Hepsi tamam bir şey eksik! O eksik de ‘olmayıversin’ denmeyecek kadar büyük. Proje çılgın buna itiraz yok. Fakat bir soru var ki, “heyecan soğudukça” daha sık sorulur olacak… iyibilgi Ankara

O eksik, aslında yanıtı verilmiş gibi görünen basit ama tekrarlanandıkça huzursuz edebilecek bir soruyla ortaya çıkıyor?

"Bunu niye yapıyoruz?"

Bu denli büyük projenin bu denli basit bir soruya verdiği yanıt olmaz mı, var elbette. En çok söylenen ve birinci sırada yeralan yanıt şu: İstanbul boğazından geçen petrol/gaz tankerlerinin yarattığı artık tolere edilemez riski “kanalize” etmek.

Güzel ve önemli. İkinci bir yanıt daha var, ona da bakacağız ama önce bunun üzerinden gidelim.

Kanal İstanbul projesinin maliyetine ilişkin dağınık bilgiler, rakamın 50 milyar dolar gibi sadece Türkiye’nin değil, dünyadaki her ülkenin gözünü yerinden uğratacak bir rakama kadar gidiyor.

Elbette değil. Elimizde minimum rakam var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, “maliyet 10 milyar dolar diyorlar?” sorusuna verdiği, “10 milyar mı, çok daha üstünde” yanıtı.

Sabah Gazetesi köşe yazarı Süleyman Yaşar ise maliyete ilişkin güçlü duyumlarını bugün yazısına yansıtmış ve daha makul bir rakam sunmuş; “15-18 milyar dolar”!

Ama biz yine de temkinli davranıp rakamı yuvarlayalım ve 20 milyar dolarlık bir maliyetten bahsedip, özellikle eleştiri getirmek için ve nereden duyulduğu belli olmayan 40-50 milyar dolarlık üfürmeleri geçelim.

Bu durumda şöyle bir soru ortaya çıkar mı: Boğazlardan geçen bu enerji örneğin boru hatlarıyla ve çok daha ucuza Akdeniz’e, örneğin "dünyanın enerji vanası" olacağı hep söylenen Ceyhan’a aktarılabilir mi? 

Bakalım: Boğazlardan geçen yıllık petrol miktarı 200 milyon ton. Yani günde yaklaşık 4 milyon varil taşıyan tanker geçiyor. "Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı" bu yükün yaklaşık 70 milyon ton/yılını taşıyacaktı.

Bu hattı inşa edecek holdinge göre bedeli ise 2.5 milyar dolar tutacak. Hayli kaba bir hesapla 210 milyon ton/yıllık taşımanın/boru hattının 7.5 milyar dolara geleceğini ya da 140 milyon tonluk hattın (5 milyar dolar) zaten İstanbul’u rahat rahat rahatlatacağını söyleyebilir miyiz?

Dediğimiz gibi bunların hepsi kaba hesaplar ama dikkat çekilmesi gereken en önemli noktalardan birinin bu projenin güçlü bir “iletişim projesi” olduğunun unutulmaması ve seçime gidilen dönem hesap edildiğinde, "neden" için daha güçlü yanıtlar getirmesi gerektiği.

Öte yandan, ikinci sebep olarak gösterilen İstanbul’un rahatlatılması gerekçesi tamamen yerinde, akla ve geleceğe uygun. Toplumsal karşılığı var ve bu seçimlerde 85 milletvekili çıkaracak İstanbullu’ya, "nüfus daha azalacak, trafik çözülecek artık İstanbul’un tadını çıkaracaksınız, ferahlayacaksınız" demek dahi başarı getirir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,190 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,615 µs