En Sıcak Konular

MGK, gündemine Suriye'yi aldı...

28 Nisan 2011 09:00 tsi
MGK, gündemine Suriye'yi aldı...

Seçimden önceki son Milli Güvenlik Kurulu’nda Suriye masaya yatırılacak.

Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, ateş hattındaki komşuda olanları kurul üyelerine aktaracak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında bugün Çankaya Köşkü’nde toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK), seçim güvenliği ile iç ve dış gelişmelerin tartışılacağı öğrenildi. Toplantının en önemli gündem maddesinin ise iç savaşın eşiğine gelen Suriye olduğu belirtildi.

Özel temsilci Önhon

Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, komşudaki gelişmeleri aktarmak için Ankara’ya geldi. Büyükelçi Önhon’un bugünkü MGK toplantısına katılarak Suriye’deki son gelişmeler hakkında kurulu bilgilendireceği kaydedildi. Bir büyükelçinin MGK toplantısına katılmasının çok sık görülen bir durum olmadığını ifade eden kaynaklar, Suriye’deki kritik durum nedeniyle böyle bir uygulamanın yaşanacağını bildirdi. Öte yandan Suriye’ye bugün gidecek heyet içinde olağanüstü bir görüşme trafiği yaşandı. Suriye’nin ekonomi ve kamu reformu için istediği destek konusunda uzman isimlerin belirlenmesi için Dışişleri Bakanlığı’nda toplantı üstüne toplantı yapıldı. Heyetin başında Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’un olacağı bildirildi.

Yardım isteği

Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, birkaç gün önce Suriye Başbakanı ile yaptığı görüşmede Türkiye’nin itidal çağrısını iletmiş, Suriyeliler’in “Bize destek verin” talebiyle karşılaşmıştı. Önhon, Türkiye’nin Suriye tarafına reform çalışmaları için gereken desteği vermeye hazır olduğunu aktarmıştı. Başbakan Erdoğan da, Amerikan Başkanı Barack Obama ve ardından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile telefon görüşmeleri gerçekleştirmişti. Erdoğan, Türkiye’nin duyduğu kaygıyı bizzat iletmişti.

Washington’ın hedefi Mahir Esed

Suriye'deki halk protestolarını şiddetle bastıran Şam yönetimine yaptırım uygulamaya hazırlanan Amerika'nın hedefinde Devlet Başkanı Beşşar Esed'in kardeşi Mahir olduğu ortaya çıktı. Barack Obama yönetimi yaptırımlarda, gösterilere karşı şiddet kullanan kişileri hedef alacağını açıklamıştı.

Serdik yanlısı

Lübnan'da yayın yapan An Nahar adlı gazeteye göre, yaptırım uygulanacak isimler arasında Cumhuriyet Muhafızlan'nın başı ve sertlik yanlısı Mahir Esed de bulunuyor. Gazete, yaptırım kararının Hazine Bakanlığı'na bildirildiğini ve yakın zamanda sonuçlandırılacağını belirtti. Suriye'deki pek çok muhalif, Şam yönetiminin aşırı güç kullanmasını Mahir'in tutumuna bağlıyor. Muhaliflerin merkezi Dera'ya tankları gönderen ismin de Mahir olduğu ifade ediliyor. Bir görgü tanığı, "Mahir'e bağlı güçler, her yere yayıldı ve Dera'yı açık bir cezaevine çevirdi" diye konuştu. Dera kentinde 35 kadar tankın olduğu belirtildi.

Ölü sayısı 453’e çıktı

Suriye'deki protestoların şiddetle bastırılması yüzünden ölenlerin sayısı da 453'e çıktı. Uluslararası toplumun tepkisine karşın Şam yönetimi ise asker yığmaya devam ediyor. Dera ve Banyas'ın ardından başkentin en büyük banliyösü Duma'ya da askeri yığnak yapıldı. 2 bin kadar askerin bölgede görev yaptığı bildirildi. Banyas'ta Baas Partisi üyesi 30 kişi ise protesto için istifa etti.

bugün



Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs