En Sıcak Konular

İt dalaşı AİHM'lik oldu

0 0 0000 00:00 tsi
İt dalaşı AİHM'lik oldu İt dalaşı AİHM’lik oldu. 11 yıl önce Yunan jetinin füze atarak düşürdüğü öne sürülen Türk pilotun ailesi tarafından yapılan başvuru kabul edildi. Mahkeme şehit pilot Nail Erdoğan için Yunanistan’ı yargılayacak

Yıl 1996, 8 Ekim. Ege semalarında devriye gezen F-16 savaş uçağının pilotu Nail Erdoğan Yunan jetleriyle ’it dalaşı’ yaparken denize çakıldı. 2 çocuk babası yüzbaşıdan bir daha haber alınamadı. Olay kayıtlara ’kaza’ diye geçerken yıllar sonra bir Yunan gazetesi “Türk jetini biz düşürdük” başlığıyla çıktı. Gazete Yunan Mirage savaş uçağının Türk jetini düşürdüğünü yazdı. Hatta Yunan pilot Thanos Grivas’ın, hava savaşı geleneklerine uygun olarak kullandığı Mirage uçağının burnuna Türk bayrağı çizdiği görüntülendi, bu da ’cinayete kanıt’ olarak değerlendirildi.

Bu gelişmeler üzerine şehit pilotun ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 625 bin euro manevi tazminat istemiyle başvurdu.

Nail Erdoğan’ın denize gömülen cesedi de çıkarılamamıştı. Aile cesedin ve uçağın enkazının bulunup çıkarılması için de Yunan hükümetinden 4 milyon euro istedi. Ve AİHM, Yunan hükümeti aleyhine açılan bu 4 milyon euro’luk davayı kabul etti. AİHM 3. Dairesi son delillerini sunması için taraflara süre verdi. 3. Daire Yazı İşleri Müdürü Civan Turmangil, Erdoğan’ın ’şehitlik maaşı’ ile ilgili tüm adli ve idari başvuruların evraklarını istedi.

Davada Erdoğan ailesinin avukatlığını aynı zamanda şehit pilotun çocukluk arkadaşı olan Avukat Mehmet Emin Keleş yapıyor. Keleş, Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın uçağını düşürdüğü iddia edilen Yunan Pilot Thanos Grivas hakkında ’cinayet’ suçlamasıyla da AİHM’e başvurduklarını açıkladı. AİHM İkinci Dairesi ise bu başvurunun “mahkemenin önümüzdeki toplantı döneminde değerlendirmeye alınacağını” bildirdi.

Füzenin F-16’ya kilitlendiği an!
ESKİŞEHİR’DEN kalkan 4 Türk F-4 uçağı eğitim için Ege üzerinde uçuyordu. 2 Yunan Mirage’ı önlerini kesince 2 Türk F-16’sı bölgeye gönderildi ve it dalaşı başladı. Yüzbaşı Nail Erdoğan ve Albay Cemil Çiçekli’nin kullandığı F-16’ya, Thanos Grivas kontrolündeki Mirage’-dan 1 adet Magic II füzesi atıldı. Füze Türk F-16’sına isabet ettiği anda arka koltukta oturan Çiçekli patlamanın etkisiyle uçaktan fırladı. Erdoğan’ın (35) ise atlayacak zamanı olmadı. Albay kurtarılarak tedavi altına alındı. Yunan pilot Grivas ise Çiçekli’yi hastanede ziyaret etti.

Füzenin Türk F-16’sına kilitlenme anı fotoğrafları ise Yunan basınına sızdı....

Yunan dergisi “Türk jetini biz düşürdük” diye yazmıştı
Yıllardır kaza denilen olay tam kapanmışken, Yunan dergisi Krama geçtiğimiz yıllarda ’Olay kaza değildi. Füze taşıyan Yunan savaş uçağı, Türk F-16’sını vurup düşürdü’ iddiasıyla çıktı. Şehit pilot Nail Erdoğan’ın babası olaydan altı ay sonra üzüntüden ölmüştü. Erdoğan ailesinin AİHM’e başvurduğu dava dilekçesinde şöyle denmişti: “Türk pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın yaşam hakkı ortaya çıkan belge ve bilgiler ışığında Yunan pilotunun keyfi tavrı yüzünden sona ermiştir. 20 bin feet’de bu tür uçakların düşmesinin imkansız olduğu teknik uzmanlarca belirtilmektedir.”

Vatan



Bu haber 879 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs