En Sıcak Konular

Balyoz'un şifresi ortaya çıktı

28 Nisan 2011 08:10 tsi
Balyoz'un şifresi ortaya çıktı 

Balyoz davasını sulandırmaya çalışanların 'Yazışmalar hatalı, askeri düzene uymuyor' türünden iddiaları fos çıktı.

Emekli Albay Büyük'te ele geçirilen Balyoz belgeleri, yazışmalarda kasıtlı hata yapıldığını ortaya koydu. Balyozcuların yakalanmamak için kullandıkları kodlu hata sistemini deşifre eden belgelerde planların deşifre edilmesi halinde yapılacaklar sıralanıyor.

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ortaya çıkarılan zulanın ardından Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramalarda bulunan yeni belgeler, Balyoz soruşturmasını sulandırma amaçlı ortaya atılan iddiaları çürüttü. "Balyoz soruşturmasında ele geçirilen belgelerin askeri yazışma kurallarına uymuyor" iddiası da fos çıktı. Yine Eskişehir'de ele geçirilen bir belgede "Planların güvenliğinin sağlanması için gerektiğinde belgelerde yer alan isim, yer, tarih, rütbe ve diğer ek bilgilerin kasıtlı olarak değiştirilebileceği" ifadeleri yer aldı. Balyoz seminerinin 5-7 Mart 2003 tarihinden sonra güncellenmediği iddia edilse deemekliAlbay Büyük'ün Eskişehir'deki evinde bulunan bir belgenin 18 Kasım 2003 tarihinde oluşturulduğu belirlendi.

YAZIŞMALARDA KODLU HATA YAPIN

Eskişehir'de yapılan aramalarda bulunan belgelerden birinde karşılıklı yapılan yazışmalarda bilerek hata yapılmasının kararlaştırıldığı görüldü. Yapılan yazışmalarda karşılıklı güvenlik kontrolü sağlanması maksadıyla yapılan özel kod uygulaması gerektiğinde belgelerde bulunan isim, yer, tarih, rütbe ve diğer ek bilgilerin kasıtlı olarak değiştirilebileceği anlatılıyor. 'Suga Eylem Planı Kapsamında Yapılan Çalışmalar-2" adlı pdf dosyasında "Doküman güvenliği kapsamında; yapılan yazışmalarda karşılıklı güvenlik kontrolü sağlanması maksadıyla özel kod uygulaması yapılacaktır. Bu kapsamda belirlenen hata-kod tablosu kullanılacaktır. Hata-kod tablosu sayesinde güvenliğin kontrolüne ilaveten kapalı mesaj iletimi de sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.

KASITLI ŞİFRE ANAHTARI

Yapılacak hataların ve anlamlarının belirlendiği bir şifre anahtarı da hazırlanan planda şu ifadelerin kullanıldığı görüldü: "Doküman güvenliği kapsamındaki özel kod uygulamasında yazışmalar üzerinde yapılacak yansıda belirtilen hatalar ve anlamları tablosu kullanılacaktır. Örnek olarak doküman üzerinde Ek bölümünde yapılan bir hatanın dokümanın Ekindeki 'Bilgilerden teyit edilemeyenler olduğunu göstermekte muhtemelen 3. şahıslardan alınan duyumlarla elde edildiğini göstermektedir' veya imza bloğundaki personelin adı, soyadı veya rütbesindeki bir hata o personelin amirlerine ilişkin problem/baskı olduğunu ve icra edeceği faaliyetlerde hareket kabiliyetinin kısıtlandığını göstermektedir."

Özel kurye yoksa...

Balyoz soruşturması sırasında 'Yazışmalar askeri kurallara uygun değil, hatalı' iddialarını çürüten belgede, "Ayrıca hazırlanan yazılarda sızma ihtimaline karşı tarih ve konu numarası ile adres kısımlarında hatalar yapılacaktır" denildi. Belgede, ayrıca kodlu hata uygulamasının 'özellikle ve öncelikle' görevlendirilmiş kurye kullanılmadığında 'muhakkak' yapılması gerekliliğine dikkat çekiliyor.

Akçay'ın tahliye gerekçesi çürüdü

Eskişehir'de ele geçen belgeler Balyoz davası sanıklarının tahliyesi yönünde görüş bildiren mahkeme başkanının gerekçesini de çürüttü. Tahliye edilmemeleri yönünde görüş bildiren diğer üyelerin kararına üç kez şerh koyanİstanbul11.Ağır Ceza MahkemesiBaşkanı Şeref Akçay, gerekçesinde ısrarla sanıkların seminerden sonra eylemlerine devam etmediklerini ve yeni deliller bulunmadığını vurgulamıştı.

Balyoz davasında sanıkların tutukluluk halinin devamı yönündeki karara yapılan itirazı İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi oy çokluğu ile reddetmişti. Balyoz soruşturması savcısı Mehmet Ergül'ün talimatıyla yapılan operasyonda ele geçirilen belgelerin Suga ve Oraj planlarının devamı niteliğinde olduğu belirtildi. Belgelerin daha önceden ele geçirilenlerden farklı olduğu ifade edildi.

yenişafak



Bu haber 1,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,233 µs