En Sıcak Konular

Fas'taki isyan neler değiştirdi?

27 Nisan 2011 18:00 tsi
Arap dünyasında taşları yerinden oynatan isyan dalgasının vurduğu Fas'ta Kral Muhammed ve hükümet, geri adım atarak sendikalarla masaya oturdu. Hükümet, çalışanların zamlarına maaş yapılacak, gençlere iş olanağı sağlanacak, çiftçilerin borçları için kola

Arap isyanlarının Fas'ta da kendisini göstermesinin ardından yapılan eylemler üzerine, hükümet çalışanlar lehine bazı düzenlemeler yaptı.

Devlet televizyonu RTM, Başbakan Abbas El Fassi'nin sendikalarla bir ön anlaşma imzaladığını duyurdu. Anlaşmaya göre, kamu sektörü işçilerinin maaşları aylık 80 dolara yükseltilecek, emeklilerin maaşlarına da yüzde 70 zam yapılacak.

Özel sektörde ise asgari ücretin Temmuz'dan itibaren en az yüzde 10 arttırılacağı belirtilirken, 2012 başından itibaren de yüzde 5 arttırılacak.

Ayrıca Tarım Bakanı Aziz Akennuç, borcu olan 100 bin çiftçinin borçlarını ödemede kolaylıklar yapılacağını duyurdu. Ülkede 32 milyon çalışanla tarım en fazla işçi çalıştıran sektör.

Yüksek öğrenim mezunu 4 bin 300 kişiye iş olanağı sağlayacağını da açıklayan hükümet, Bedeviler'e karşı oluşturulan yardımcı güvenlik birimlerinin maaşlarında da artışa gitti.

Çalışanların maaşlarına yapılan zamlar, Kral Muhammed'in eylemler karşısındaki geri adı olarak değerlendirilirken, Faslılar haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyor.

ZAMLAR İÇİN BAKANLIKLARDAN KESİNTİ YAPILACAK

Sendikalarla ilişkisi olan ana muhalefet partisine yakın Attajdid Gazetesi editörlerinden Mustafa Halfi, "Bu oldukça cömert" diye yazdı.

Maaşlara yapılacak zammın 3 yıl içinde devlete maliyetinin 5 milyar 400 milyon dolar olacağını belirten Halfi, bu maliyetin her bakanlıktan sadece yüzde 10 kesinti yapılarak karşılanacağını kaydetti.

Son bildiri ile değişim taleplerinin bitmediğini dile getiren Halfi, ana muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin açıklamasını duyurdu. Açıklamada "Arap dünyasında olduğu gibi halkın beklentileri oldukça yüksek ve hükümetin vereceklerini gözden geçiriyor. Fakat ciddi değişimler için mücadele hazırlığı var" dedi.

ETHA

 



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,473 µs