En Sıcak Konular

Rus basınından 'ikinci boğaz' yorumu

27 Nisan 2011 16:53 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'le Marmara Denizi'ni birbirine bağlayacak yeni bir kanal açma projesi Rus basınında geniş bir şekilde yer aldı.

Rusya devlet haber ajansı Ria Novosti gelişmeyi "Türkiye Başbakanı İstanbul'a ikinci su kanalı planını açıkladı" başlığı ile duyurdu.

12 Haziran'da Türkiye'de yapılacak parlamento seçimleri öncesinde Erdoğan'ın yaptığı proje açıklamasına yer veren ajans, "Erdoğan kanalın 150 metre eninde olacağını ve 21. yüzyılın en büyük projelerinden biri olacağını açıkladı. Proje İstanbul boğazındaki trafiğe de önemli katkı sağlayacak" bilgisini verdi.

Erdoğan'ın İstanbul'dan iki deniz yolu geçeceği ile ilgili açıklamalarına yer veren Ria Novosti, "Türkiye Başbakanı enerji, ulaşım, şehir planlaması ve bilimsel projeler eş zamanlı uygulanacağını belirtti. Başbakan istihdam ve çevre projelerine de katkı umuyor. Erdoğan'a göre proje İstanbul'un tabiatını, çevresini, deniz ve su kaynaklarının korunmasına da katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Başbakanının 25 metre derinlikte olacak kanaldan en büyük gemilerin bile geçişine imkan sağlanacağı ile ilgili açıklamasına yer veren ajans, "Projenin maliyeti ile ilgili çalışmalar iki yıl içinde tamamlanacak. Kanal çevresine Türkiye'nin en büyük havalimanlarından da biri kurulacak" dediğini aktardı. Maliyetin gizli tutulduğunu kaydeden ajans, Türk basınında 20 milyar dolarlık bir rakamın yer aldığına dikkat çekti.

Ria Novosti Türkiye'nin inşa edeceği kanalın İstanbul boğazlarından gemi geçişini düzenleyen 1939 Montrö Anlaşması ile ilgili uluslararası anlaşmaların ihlali olup olmayacağı ile ilgili tartışmaların başladığına da dikkat çekti.

Gazeta.ru haber portalı Türkiye'nin boğazın yükünü hafifletmek için kanal yapacağı ile ilgili haberleri duyururken, Regnum haber ajansı "Erdoğan'ın çılgın projesi" başlığı ile haberi verdi. RBK gazetesi ise internet sayfasında boğazalrın ulaşım yükünü hafifletmek için İstanbul'a kanal yapılacağını yazdı.

Lenta.ru haber portalı "Türkiye boğazların dublerini yapacak" başlığını atarken, Erdoğan'ın projenin 21. yüzyılın en büyük projelerinden biri olduğunu söylediğine dikkat çekti. Komsomolskaya Pravda gazetesi de internet sayfasında yayınladığı haberde "İstanbul'da yeni körfez inşa edilecek" başlığını attı.



Bu haber 934 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,528 µs