En Sıcak Konular

'Ticaret anlaşmaları Orta Doğu'ya yayılsın'

27 Nisan 2011 16:46 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, serbest ticaret anlaşmalarını Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın tamamına yaymayı öngördüklerini bildirdi. Şimşek, Arap ülkelerini ticaretin ve rekabetin önünde bulunan tüm engelleri kaldırmaya davet etti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Al Iktıssad Wal Amal'ın tertip ettiği 6. Türk-Arap Forumu İstanbul'da yapıldı. Bölge ülkelerden siyasilerin büyük ilgisine sahne olan foruma Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

Toplantıda söz alan Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Arap ülkeleri ile ortak siyasi ve kültürel bağlarını önemli gördüklerini belirtti. Ortadoğu'ya duyarlı olduklarını, olmaya da devam edeceklerini dile getiren Şimşek, "Bölgede vuku bulan oynamalardan kaygılanmayalım. Bunlar yatırımcı tarafından riskli görülebilir fakat uzun vadede olumlu olacaktır." dedi.

Güçlü kurumların, şeffaf idarelerin öneminden söz eden Şimşek, "Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da olanlar bölgenin lehinedir, dünyanın lehinedir, yatırımcının lehinedir. Nihayetinde bu ülkeler daha güçlenecek, daha istikrarlı ve zengin bir hal alacak." ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı, Türkiye'nin bölge ülkeler ile vizeleri kolaylaştırdığını, serbest ticaret anlaşmaları yaptığını kaydetti. Kendilerinin serbest ticaret anlaşmalarını Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın tamamına yaymayı esas aldığna işaret eden Mehmet Şimşek, Arap ülkelerine şöyle seslendi:

"Gelin ticaretin ve rekabetin önünde bulunan engelleri kaldıralım. Rekabet olmadan yenilikçi bir ekonomi ortaya koyamayız. Ortak yatırımları artırıp eğitime ve Ar-Ge'ye ağırlık verelim. Bakın Arap ülkeleri petrol ihraç ediyor bu kuşkusuz önemli bir artıdır. Türkiye gibi büyük petrol kaynakları olmayan ülkler Ortadoğu'dan sermaye akışına katkıda bulunmalı. Bölgenin yek vücut olmasından hepimiz yararlanırız. Şuna inanın Türkiye'ye yatırım yaptığınızda güçlü bir iç piyasa elde edeceksiniz, bunun yanında ufkunuz genişleyecektir. Gelin bağlarımızı güçlendirelim, daha fazla yatırım, daha fazla ticaret yapalım. Biz siyasiler olarak yatırım ve ticaretin önünü açabiliriz. Bu anlamda pek çok şey değişti, değişecek; reformlara devam edeceğiz."

HİSARCIKLIOĞLU: ARAP ÜLKELERİ İLE 33 MİLYAR DOLARLIK TİCARET DENİZDE SU

TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Arap ülkeleri ile muhtelif sektörlerde ortak yatırım anlaşmaları yaptıklarını duyurdu. TOBB ETÜ'nün 22 Arap ülkesinden birer öğrenciye burs vereceğini de aktaran Hisarcıklıoğlu, "Vizelerin kolaylaştırılması ile karşılıklı ticaret arttı, 33 milyar doları buldu. Bu yeterli değil, denizde su gibi. Bakın, Arap ülkeleri 600 milyar dolara yakın ithalat yapıyor, biz bunun 23 milyar dolarlık bölümünden yararlanıyoruz. Daha yolun başındayız. Bundan sonrası için hedeflerimizi net olarak belirlemeliyiz; çünkü bölgemiz ile bağları güçlendirmeden uzak ülkelerle rekabet edemeyiz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Arap ülkelerine daha fazla üretim ve ticaret yapması gerektiğini ifade etti. Üretim ve ticaret olmadan toplumların müreffeh bir hal alamayacağını savunan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Ortadoğu ve Afrika'da petrol ile doğalgaz belirli bir zümrenin elinde. Biz bunu tersine çevirmeliyiz çünkü halkların zenginliğini mümkün kılmadan bu mekanlarda var olamayız. Ortak yatrımı önemli görüyoruz. Serbest ticaret anlaşmaları ile ticaretin önünde engeller kaldırılmalıdır."

Arap işadamlarını Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet eden Rifat Hisarcıklıoğlu, ortak girişimlerle Avrupa markalarının Ortadoğu'ya çekilmesini istedi. "Ticareti yüzde 4'ten 20'ye çıkaralım, karşılıklı yatırımları 100 milyar dolara, müteahhitliği 10 milyar dolara taşıyalım. Turizmde de 45 milyon turist hedefini yakalayalım." temennisinde bulundu.

Arap Odalar Birliği Başkanı (UOCIA)Başkanı Adnan Kassar, Türkiye ile kuvvetli bir ortaklık iradesi olduğunun altını çizdi. Bunu uygulamada da görmeyi dilediklerini belirten Kassar, sanayi ve hizmet sektörlerinde pek çok fırsatların yattığından söz etti. Kassar, dokunulmamış, bakir sektörlerde de güç birlikleri yapılabileceğini sözlerine ekledi.



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,178 µs