En Sıcak Konular

Burnumuzun dibinde nükleer kriz

27 Nisan 2011 13:46 tsi
Burnumuzun dibinde nükleer kriz Wikileaks’in basın ortaklarından Bivol aracılığıyla yayımlanan raporda, 1 Mart 2006 tarihinde Bulgaristan’ın Kozloduy nükleer santralinde yaşanan teknik arızanın detayları gün yüzüne çıktı.

Kaza hakkındaki gerçekler, ABD’nin Sofya Büyükelçisi John Beyrle’nin 19 Mayıs 2006 tarihinde Washington’a gönderdiği raporda anlatıldı.

Rapora göre, beş yıl önce nükleer santralde yaşanan ciddi teknik arıza Bulgar kamuoyundan saklandı. Yaşanan teknik arıza, soğutma pompalarından birinin kapanması sonucu reaktörün otomatik olarak devre dışı kalmasıyla yaşandı.

Aslına bakılırsa olay, ilk olarak nükleer uzmanı Georgi Kaschiev’in Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamalarla ortaya çıkmıştı. Kaschiev’in verdiği bilgiye göre, 1 Mart 2006 tarihinde reaktörü havasız bırakması gereken mekanizmalar arızalandı. Kaschiev, “merkezi güvenlik sisteminin devreye girmediğini” belirtirken, bu durumu bir arabanın frenleri boşalmış halde son sürat yol almasına benzetti.

Krizin ardından, nükleer santral yönetim kurulu ve kontrol makamı olan Nükleer Düzenleme Ajansı’ndan yapılan açıklamalarda, teknik arızanın ciddiyeti görmezden gelindi. Kurum, Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Olay Ölçeği’nde (INES) tehlikenin 0 seviyesinde olduğunu belirtti. Kurumun başkanı Sergey Tsachev, Çernobil faciasının 20’nci yıldönümüne denk gelen bu dönemde, Batı basınında çıkan haberleri “abartı” olarak yorumladı.

ENERJİ BAKANI KÖŞEYE SIKIŞTI

Dönemin Enerji Bakanı Ovcharov Vulkanov’un, Der Spiegel’e konuşan Kaschiev için, “Bulgaristan’ın enerji sektörünü ve tüm ülkenin itibarını sarsmak için elinden gelen her şeyi yapıyor” dedi.

ABD Büyükelçiliği, Kaschiev’in ifadelerinin Der Spiegel dergisinde yer aldığı 25 Nisan 2006 tarihinden bir hafta önce nükleer santraldeki kazadan haberdar edildi. Haberin ardından basında yarattığı yankı üzerine, Nükleer Düzenleme Ajansı, Kozloduy’da yaşanan krizi Uluslararası Atom Enerji Kurumu’na (UAEK) bildirmek zorunda kaldı.

Yapılan değerlendirmeler sonucu, teknik arızanın INES ölçeğinde 2 seviyesinde olduğu belirlendi.

İki farklı değerlendirmenin durumun ciddiyeti hakkında çelişkili sonuçlar ortaya konması, Enerji Bakanı Vulkanov’un istifa etmesindeki en büyük nedenlerden biri oldu.



Bu haber 1,259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs